İçindekiler
Harika Seo Sonuçları İçin Site İçi Linkleme. Neden & Nasıl Site İçi Linkleme Yapılır
Muhtemelen site içi linkleme olayını birçok kez duymuşsunuzdur. Bu aralar herkesin ağzında. Ama asıl olayı ne bu işin? Cidden uğraşmaya değer mi? Gerçekten etkili mi? Eğer evetse neden? Cevaplanması gereken bir sürü soru var.
Buluşmalardaki muhabbetlerde çoğu misafir kendi sitenin sayfaları arasındaki bağlantıların önemini merak ettiğini söyledi. Bu sebepten biz de bu konuyu ele almaya ve en iyi site içi linkleme stratejilerini göstermeye karar verdik. 2019 site içi linkleme rehberimize hoş geldiniz!
1.Site İçi Linkleme Nedir ve Neden Seo’da Önemli
2.Site İçi Linklemenin Temelleri
- Yapı & Hiyerarşi
- Demirbaş İçerik & Özel İçerik
- Site İçi Sayfa Performansı
- İç Linklerin Sayısı
- Anchor Textlerin Kullanımı & Riskleri
- Alakanın Önemi
- Dofollow & Nofollow
3.Aşama Aşama Site İçi Link Rehberi
- Her şeyi Haritalandırmak
- Anahtar Kelime Araştırma
- Sitenizi Arayın
- Yeni sayfalar(a/dan) Link Çıkma
- Google Gibi Getir
Internal linking’i yıllardır yapıyoruz. Orada burada bahsini açıyoruz. Ama asla düzgün site içi link kurmanın aşama aşama yollarını anlatmadık. Bugüne kadar.
Eğer sitenizin sıralamalarını yükseltecek bir taktik arıyorsanız aradığınız taktik site içi linkleme olabilir. Okumaya devam edin.
SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması: BÖLÜM 1 için tıkla SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması: BÖLÜM 2 için tıkla SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması: BÖLÜM 3 için tıkla✅Site İçi Linkleme Nedir ve Neden Seo’da Önemli
Site içi linkler aynı sitedeki 2 sayfa arasındaki hiperlinklerdir.
Site içi linkler aynı backlink gibi çalışır. Ancak, backlinkler 2 farklı site arasındaki hiperlinklerdir. Sitenizde başka bir siteye link çıktığınızda ona dış link deriz. Eğer kendi siteniz içerisinde linkleme yaparsanız o zamanda ona site içi link deriz.
Düzgün bir site içi linkleme stratejisi sizin sıralamalarınızı cidden yukarı çıkarabilir. Çünkü 2 farklı şeyi başarıyor:
#1: Arama motorlarına sitenizin yapısını anlamalarında yardımcı oluyor. Kaç farklı sayfa başka sayfayla etkileşim içerisinde ve hangi sayfalar sitenizin yapısı içerisinde gerçekten önemli.
#2: Kullanıcıları yönlendiriyor ve sitede daha uzun süre durmalarını sağlıyor. Takip edilebilecek linkler yoluyla alakalı içerikler sağlayarak. Bu günün sonunda arama motorlarına başka bir sinyal daha yolluyor: Siteniz çok iyi çünkü iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor.
Bunlar Google’ın neden site içi linklemeyi ciddiye alan siteleri yukarı çıkarttığını anlamanızı sağlayabilir. Bu sadece Google’ın sıralama faktörü algoritmasında olduğu için önemli değil. Aynı zamanda kullanıcılara sitenizde iyi bir deneyim yaşamalarında yardım ediyor.
Tabii, bu sadece görünen yüzü. Sayfalarınız arası bağlantı yaparken göz önüne almanız gereken bir sürü şey var. Ancak, biraz zor gözükse de günün sonunda site içi linklemenin aslında çok basit olduğunu anlayacaksınız.
Yeni web sitesi açacaksanız mutlaka göz atın => Turhost Kupon Kodları
✅Site İçi Linklemenin Temelleri
Hızlı bir şekilde, İyi ve efektif bir site içi linkleme stratejisi uygulamak için ilk olarak site içi linklemenin temellerini anlamalıyız. Bir sayfadan başka bir sayfaya link çıktığınızda bu şeyleri en iyi sonuçlar ve cezalardan kaçınmak için unutmamalısınız.
1. Yapı & Hiyerarşi
Arama motorlarındaki sıralamalar için sitenizin yapısı çok önemli. Sitenin yapısı site içi yapılan linklere bağlıdır. Çünkü arama motorları site içi linkleri Seo ve en önemlisi sitenizi taramak için kullanır.
Yeni bir domain kaydedildiğinde ve yeni bir site kurulduğunda arama motorlarına siteyi taraması ve indexlemesi için bir istek gönderilir. Ardından arama motorları sitenin ana sayfasına ulaşır (tarar), analiz eder, sıralama için önemli olanların notlarını alır (index) ve başka sayfalara giden linklere bakar. Yeni sayfaya giden bir link bulduklarında onlara “tıklarlar” ve yeni bir sayfaya ulaşırlar, analiz ederler ve başka linklere bakarlar. Bu böyle devam eder. Süreç arama motorlarının tüm siteyi tarayıp indexlemesine kadar devam eder.
Site yapısı ve sayfalar arası iç linkler. (kaynak: searchenginejournal.com)
Sitenizin link yapısı çok önemli. Çünkü sitenin link yapısı sayfaların önemini belirliyor. Ana sayfanız en yukarıda yer alır. Sitenizdeki bütün sayfalar genellikle ana sayfanıza link çıkar. Her sayfanızda ana sayfaya giden bir header ve logo olduğunu düşünürsek.
Bilgilendirici siteler için link yapısı çok basit. Makale linkleri genellikle ana domainin ardından gelir. Çoğu bloglar ve haber siteleri de bir kategori hiyerarşisine sahiptir. İç linkleme genellikle birkaç yazı ve sayfa arasında gerçekleşir.
Ardından, tamamen hiyerarşik sitelerimiz var. Online mağazalar ya da servislerini sıralayan ticari siteler. Hiyerarşik yapıda site önemsiz kategorileri önemlilerin yanına kardeş gibi koymamalı. Bu hangi sayfanın daha önemli olduğunu belirlenmesinde yardımcı olacaktır.
Farklı enstrümanlar ve her birinin aksesuarları için kategorilerin olduğu bir müzik mağazası örneğine bakalım.
Seçenek 1:
musicstore.com/guitars/
musicstore.com/pianos/
musicstore.com/drums/
musicstore.com/guitar-accesories/
musicstore.com/piano-accesories/
musicstore.com/drum-accesories/
Varsayıma göre, aksesuarları birleştirebileceğim musicstore.com/category/accessories/ yöntemini de kullanabilirdim. Ama bu çok dağınık olurdu öyle değil mi?
Seçenek 2:
musicstore.com/guitars/
musicstore.com/guitars/accessories/
musicstore.com//pianos/
musicstore.com/pianos/accessories/
musicstore.com/drums/
musicstore.com/drums/accessories/
Hangi seçenek sizce insanlara ve arama motorlarına daha güzel gözüküyordur?
Umarım seçenek 2 demişsinizdir. Çünkü kesinlikle daha iyi seçenek o.
Online mağazanızı yürüttüğünüz platforma bağlı olarak bazı problemler ortaya çıkabilir. Linkler genellikle çok inatçıdır.
Başka platformlarla ilgili çok şey bilmiyorum ama WordPress ile çok çalıştım ve ne olduğunu biliyorum. WordPress özel linkler kullanıyor. Yani her “accessories” sayfası farklı bir tanımlayıcıya sahip olacak. Bu durumda, accessories, accessories-2, accessories-3 şeklinde devam edecek. Bu linklerde de apaçık ortada olacak. Yani Seçenek 2 için sonuçlar şu şekilde gerçekleşecek.
musicstore.com/guitars/
musicstore.com/guitars/accessories/
musicstore.com/pianos/
musicstore.com/pianos/accessories-2/
musicstore.com/drums/
musicstore.com/drums/accessories-3/
Bu kuralı bypass geçmek için fazla çaba harcamanıza gerek yok. Eğer kodlamada iyiyseniz temanıza/eklentinize (bu durumda WooCommerce) otomatik bir şekilde ypamasını öğretebilirsiniz. Aynı zamanda WordPress kurulumunuzdaki .htaccess dosyasıyla da yapabilirsiniz. Ancak, çok daha basit bir çözüm linkleri tekrar oluşturan bu eklentiyi kullanmaktır.
Başka genel bir problem ise kopya içerik.
Eğer farklı kategorilerde bir ürününüz varsa ve ürününüz için hiyerarşik linkler kullanıyorsanız, farklı linklerde aynı içerik bulunan bir siteye dönebilirsiniz.
Bunu önlemek için, WordPress ve WooCommerce kategoriler ve ürünler için farklı prefixesler kullanıyor. Ancak, eğer bin tane ürününüz yoksa ve ürünlerinizin farklı kategorilerde olmayacağından %100 eminseniz, onu kesinlikle kategori linkine ekleyebilir ve genişletebilirsiniz.
Bu hiyerarşik yapıyı uygularken yaygın iç link yapı hatası çocuk sayfalardan ana kategori sayfalarına geri linklemeyi unutmaları oluyor. Çünkü siteleri oluşturduğumuz zaman yukarıdan aşağıya bir piramit inşa ediyoruz. Yukarıdaki sayfaların asıl önemli olanlar olduğunu unutmayın. Şu vakte kadar hep “ailelerden” “çocuklara” linkleme yaptık. Ancak, “aile” kategorilerinin gerçekten önemli olanlar olduğunu belirtmek için onlara geri link çıkmalıyız.
Burası Ekmek kırıntıları olayının devreye girdiği kısım. Eğer ne olduklarını bilmiyorsanız, size bir örnekte göstereyim:
Ekmek kırıntıları kullanarak, sorunsuz bir şekilde önemsiz yan-kategorilerinizden yüksek aranma hacimli kelimeler için optimize edilmiş önemli kategorilere link çıkabiliyorsunuz. Temanızın ayarlarından ekmek kırıntıları ayarını aktif edebiliyor olmalısınız. Ancak, orada öyle bir ayar yoksa kullanabileceğiniz bir sürü eklenti mevcut. Breadcrumbs diye aratmanız yeterli.
Sadece mağazanız için iyi bir hiyerarşik yapı oluşturarak, site içi link yapınızı geliştirdiniz. Ancak, e-ticaret sitenize bir blog ve içerik pazarlama stratejisi eklerseniz, daha fazla kazanç elde edersiniz. Bir blog’a sahip olmaktan ve harika içerikler üretip, teşvik edip, backlink elde etmek ve kategori sayfalarınıza link çıkmanızdan bahsediyorum.
Hızlı bir ipucu: Sitenizin yapısını gösteren bir sitemap kullanabilirsiniz. Google her zaman oraya uymuyor ama büyük siteler için yararlı olabilir.
2. Demirbaş İçerik & Özel İçerik
Demirbaş içerik sitenizde birden fazla sayfada tekrar gözükebilen içeriktir. Genellikle 3 kategoriye ayrılır: Header, footer ve sidebars.
Header kısmı sitenizin her zaman yukarısındadır. Örnek verecek olursam:
Gördüğünüz gibi, blogdaki en önemli kategorilere link çıkılıyor.
En aşağıda footer bölümümüz var.
Bu sitede blogdaki en son 5 makaleye link çıkılmış. Yayınlandıklarında sitedeki tüm sayfalardan onlara başlangıç güç itişi vermek için ideal. Aynı zamanda kullanıcılar için destek sayfası gibi alakalı kısımlarda eklenmiş. Buraya isterseniz sitemap’ınızı ekleyebilirsiniz.
Gerçekten büyük hiyerarşik siteler için, footer linkler tehlikeli olabilir. Bütün kategorilerinizi direkt oraya koymayın. Sadece en önemlilerini yerleştirin. Eğer hepsini eklemek istiyorsanız da farklı sayfalarda yığınlara bölün.
Eğer aşağıdaki resme bakacak olursanız, 2 footer kullandıklarını fark edeceksiniz. Aşağıdaki bölüm gerçek demirbaş içerik için. Bütün sayfalarda görünür ve en önemli araba kiralama noktalarını listeliyor. Ancak, yukarıdaki kısım sadece bu sayfaya özel. Başka sayfaların aynı bölümlere sahip olduğunu ama farklı şehirleri listelediklerini fark ettim. Muhtemelen sayfanın hedeflediği şehire göre listeliyorlardır.
Kayak sitesi site içi linklemede iyi iş başarıyor.
İlk başta bahsettiğim sitede bir sidebar yok. Ama muhtemelen başka bir sürü sitede sidebar görmüşsünüzdür. Genellikle en yakın zamanda çıkmış içerikleri ve yorumları gösteriyor. Ancak önemli yerlere giden linkleri de içerdikleri oluyor.
Demirbaş içerik kullanıcıların çok yararlı bulduğu sitenizin en önemli parçalarına link çıkmalı. Bu olay bazen tehlikeli olabiliyor. Çünkü insanlar önemli sayfalara çıkılan linklerden olabildiğince çok oluşturmaya çalışarak kötüye kullanmayı deneyebiliyor. Bu yöntemler Google tarafından cezalandırılıyor. Bu konuya daha sonra tekrar geleceğiz.
Özel içerik kısacası sayfanın gerçek içeriği. Header’ın, footer’ın ve sidebar’ın altında yatan şey. Bazen, farklı linklerle kopyalanabiliyor. Ama Google bunu önermiyor ve yüksek miktarda kopya içerikler sitenize ve sıralamalarınıza çok zarar verebilir.
Özel içerik herhangi bir link tutabilir. Tuttukları link çok değerli olabilir çünkü linkler konuyla alakalı olur ve anchor textler kullanılır. Ancak, arama motorlarındansa kullanıcılara daha alakalı olamlı. Linkleri oraya buraya tıkıştırmak size çok yardım etmeyecektir.
3. Site İçi Sayfa Performansı
Bildiğiniz gibi, bir sayfanın ne kadar çok backlinki varsa site için o kadar değerlidir ve başka bir sayfaya geçirebileceği değer de o kadar artar. Bu Seo sinyali Google için çok önemli. Ancak Yandex gibi başka arama motorları linkleri bir sinyal olarak görmüyorlar.
Matt Cutts’ın (Google’ın eski Head of Spam’ı) bir videosu var. Bu videoda link değerini ve link gücünün Google sıralamasındaki önemini anlatıyor. En yukarıdaki sıralara çıkabilmek için iyi bir link stratejisine sahip olmak özellikle yüksek rekabetli nichelerde hala önemli.
İç linkler de benzer bir yolla çalışıyor. Normal dış linklerde olduğu gibi ne kadar çok iç link sitenizde bir sayfaya çıkılmışsa, o sayfanın siteniz içerisindeki değeri de o kadar çok olur. Eğer 30 tane iç linkin gösterdiği bir sayfanız varsa sadece 10 tane iç link çıkılmış bir sayfadan çok daha yüksek bir değere sahiptir. Eğer 30 tane iç linke sahip bir sayfanızdan başka bir sayfaya link çıkarsanız 10 tane iç link çıkılmış sayfadan çok daha yüksek bir değer aktarmış olursunuz.
Backlinkler (farklı sitelerden olan) aynı zamanda bayağı kullanışlı. Mesela, bir sayfaya 10 backlinkiniz varsa ama diğerinde hiç yoksa, ilk sayfadan diğerine link çıkarak link gücünüzü aktarabilir ve site içerisinde bir denge sağlayabilirsiniz.
Tabii iç linkten çok backlink istiyorsunuz. Ancak bunun sebebi backlinkler sizin kontrol edemeyeceğiniz bir noktada olduğu için. Hepimiz insan doğasını biliriz. İşe kontrol sahibi olduğunuz kısımla başlayın. Backlink ve iç linkin kombinasyonu büyük başarı getirtir.
4. İç Linklerin Sayısı
Başka bir Seo stratejisinde olduğu gibi, bir şeyler birileri tarafından kötüye kullanılabilir ve kullanılıyor. Google iç linklemeninde bulunduğu bu tarz kötüye kullanımları cezalandırıyor. Bir sayfa için kaç linke sahip olman gerektiğiyle ilgili genel bir kural yok. Ancak sitenizin büyüklüğüne bağlı olabilir. Linkleri alakalı tuttuğunuz sürece bir sürü link çıktığınızı düşünmemelisiniz.
Genellikle, yazılmış her 1000 kelime için 10-15 link normal orandır. Ancak, demirbaş içerik linklerini de katarsak sayı çok hızlıca fırlayabilir. Her sayfa için 200-250 link büyük bir site için normal bir miktar olabilir. Ancak bu sayının yukarısı hem kullanıcılara hem de arama motorlarına şüpheli gözükebilir.
Ancak, sayfanızdan bir sürü link çıkmanın linklerin gücünü azalttığını unutmayın. Diyelim ki sayfanız 10 güce sahip. Eğer o sayfadan 5 link çıkarsanız her link 2 güçte olacaktır.
Sayfanızda ne kadar çok link olursa o linklerin aktardığı güç o kadar azalır.
5. Anchor Textlerin Kullanımı & Riskleri
Anchor textler kullanıcılar bir hiperlinke tıklarken gördükleri cümleciklerdir. Genellikle mavi ile vurgulanmış cümleciklerdir ancak sitenin dizaynına göre farklı bir renkte de olabilir.
Örnek: <a href=”http:/site.com/page/”>Bu Anchor Text</a>
Normal backlinklerde olduğu gibi, anchor textler kelime içermeli. Çünkü linkin ne ile alakalı olduğunu belirtmeliler ve sayfaların o kelimelerde daha yukarı çıkmasında yardım etmeliler. Ancak, bu durumu kötüye kullanmak sizi iç linklemede olduğu gibi tehlikeye sokacaktırç
Hızlı bir ipucu: Resim linkleri de iç linklerdir. Bu durumda, “alt attribute” o linkin anchor textidir. Ancak, yazılı linkler daha yaygındır.
6. Alakanın Önemi
Google son zamanlarda kullanıcı deneyimine çok kafa yoruyor. Bu yüzden, lütfen sayfalarınızı sırf orada yer alsınlar diye gereksiz linklerle doldurmayın. Eğer okuyucu için hiç bir anlam ifade etmiyorlarsa onlar olmadan devam edin.
Mesela, bir anahtar kelimenin 3 farklı varyasyonunu 100-150 kelime içerisinde kullanabilirsiniz. Eğer bu 3 varyasyonu da aynı içeriği linklemek için kullanırsanız bu kullanıcı için ne anlam ifade eder? Kesinlikle hiçbir şey. Belki de neden böyle bir şey yaptığınızı merak ederler. Ancak, Google sizin bu durumu manipule etmeye çalıştığınızı anlar ve bu davranışınız için sizi cezalandırır.
Alakalı içeriklerinizi linkleyin. Her seferinde aynı anchor text kullanmaktan kaçının. Eğer kullanıcıların olayı daha iyi anlaması için gerekli bir konudan bahsettiyseniz aynı anchor texti kullanabilirsiniz. Yazınızı okuyan çoğu kişi zaten konunun ne olduğunu bildiği için mevzuyu uzatıp onu anlatmak yerine yeni olup bilmeyenler için bir link bırakmak çok daha yararlı olabilir.
Sıralamada yükselmek istediğiniz anahtar kelimeleri anchor textinde kullanmak yararlı olabilir ama bunu birçok kez gerçekleştirmeyin. Bu durumdan kaçınmak için, şu tarz şeyler yazabilirsiniz: “Daha fazlası için Anahtar Kelime ile alakalı bu makaleye bakın” koyu kısım anchor texti temsil ediyor.
7. Dofollow & Nofollow
Sayfalarınız arasında linkleme yaptığınızda linklerin dofollow olduğundan emin olun. Dofollow etiket diye bir şey yok. Bir dofollow link nofollow etiketi olmayan normal bir linktir. Gücünü aktaran normal bir HTML text linktir.
Dofollow Link Örneği: <a href=”http:/site.com/page/”>Anchor Text</a>
Nofollow link etiketi arama motorlarına değerin aktarılmaması gerektiğini belirten bir etikettir. ( <a href=”http:/site.com/page/”>Anchor Text</a> )
Nofollow Link Örneği: <a href=”http:/site.com/page/” rel=”nofollow”>Anchor Text</a>
Bu genellikle diğerlerinin gücünü yükseltmek için bazı nofollow link kullandığın PageRank işlerinde kullanılıyor. Eğer yukarıda kullandığımız örneğe düşünürsek, 10 değere sahip bir sayfanız varsa ve 5 tane link çıkılmışsa ama 3 tanesi nofollow etiketine sahipse bu durumda diğer 2 tanesinin değeri 5 olur.
Ancak, bu artık çok iyi çalışan bir yöntem değil. Çünkü Google artık nofollow etiketi olsun ya da olmasın değerleri tüm linklere dağıtıyor. Yani şu anda, “PageRank” ayarlamak için nofollow bir link çıkmak o değerin sadece boşa gitmesine sebep olur.
Ancak, nofollow link kullanmak istediğin bazı noktalar oluyor. Noindex meta etiketine sahip sitenizdeki bir sayfaya link çıkarken mesela. Giriş sayfaları güzel bir örnek olabilir. Neden onları nofollowlamakla uğraşın? Bütün değerin boşa gitmesi anlamına mı gelecek yoksa? Eh, eğer indexlenmeyecekse hiçbir şey boşa gitmeyecektir aslında. Ve o sayfanın başka sayfalara değer aktarmayacağı da belli. Google o sayfanın sahip olduğu başka linklere bakmakla uğraşmayacaktır bile.
Sizi bilmem ama biri bana “Hey, Google, bu harika linke bir bak!” ve ardından “HA HA, şaka yapıyordum! Onu Indexleme, hehe” dese ben bayağı sinirlenirdim.
Hızlı Bir İpucu: kesin olanlar yerine ( https://siteniz.com/iletisim/ ) yerine alakalı kaynakları ( /iletisim/ ) kullanmak her zaman iyi bir fikirdir. Bu sayede domain değiştirdiğinizde bile sıkıntı yaşamazsınız.
Aşama Aşama Site İçi Link Rehberi
Yukarıda bahsedilen temel bilgileri bildiğinizi düşünürsek ve kötü bir yapı oluşturmayıp bazı şeyleri kötüye kullanmayacağınızı varsayarsak site içi link stratejimize başlayabiliriz.
Aşama 1. Her şeyi Haritalandırmak
Eğer daha önceden bunu yapmadıysanız, özellikle de büyük bir siteniz var ise planlasanız iyi olur. Bunu yapmak için, bir Excel dosyasına ya da Google Spreadsheet’e ihtiyacınız var.
Alakalıysa başka başlıklar da ekleyebilirsiniz ama ben bunlarla devam edeceğim:
- Sayfa Başlığı
- Link
- Anahtar Kelime
- Öteki Kelimeler
- Link Çıkılacak Sayfalar
- Anchor Text
Örnek olsun diye bir sayfa ekledim ama daha iyi sonuçlar için olabildiğince çok sayfa eklemelisiniz.
Eğer gerekliyse, haritalandırmayı farklı sheetlere (kategorileri mesela) bölebilirsiniz. Eğer gerçekten büyük bir siteniz varsa bu yardımcı olabilir.
Aşama 2. Anahtar Kelime Araştırma
Bu örnek için, başlıktan kelimeleri kullandım. İsterseniz yazının içerisinden bile kelimeleri çekip kullanabilirsiniz. Eğer daha fazla alternatif arıyorsanız Google Keyword Planner her zaman burada.
Buradaki asıl olay ama alakalı içerik bulmanda yardım edecek kelimeler düşünmek. “monitoring” kelimesini Google Analytics yazısı için alakalı kelime olarak örnekte nasıl eklendiğine bakın. Kelimenin farklı varyasyonlarını da kullanabilirsiniz. “Monitor” ya da “monitor your traffic” gibi.
Aşama 3. Sitenizi Arayın
Şimdi bu anahtar kelimeleri kullanarak son 5 makalemizi linklemek için kullanabileceğimiz o eski konuyla alakalı makaleleri bulma vakti. Bunu yapmanın 2 yolu var:
İlki sitenizin arama bölümünü kullanmak:
Link çıkmayı düşündüğünüz yazıları belirledikten sonra içeriğe bir bakış atın ve anchor text yerleştirebileceğiniz kısmı not edin.
Eğer sitenizin arama bölümü yoksa (inanması zor ama her şey mümkün) Google’ı sitenizi araması için kullanabilirsiniz. Sayfalarınızı sonuçta indexledi. Arama kısmına şunu yazarak istediğiniz anahtar kelimeye bakabilirsiniz.
site:domaininiz.com aradığınız anahtar kelime
Haritalandırmayı bitirdikten sonra link eklemeye başlayabilirsiniz. Link eklemeyi bilmiyorsanız bana değil Google’a sorabilirsiniz. Bu işle vakit kaybetmeyelim.
Aşama 4. Yeni sayfalar(a/dan) Link Çıkma
Yeni bir şey paylaştığınız her sefer, konuyla alakalı eski içeriklerinize link çıkın. Yazarken yapmanız çok daha iyi olur. Bu sayede neyi linkleyeceğinizi unutmazsınız. Ancak, yazma işiniz bittikten sonra tekrardan bir kontrol edin ve ekleyebileceğiniz daha fazla link var mı bakın.
Aynı zamanda yukarıdaki işlemi hızlıca yapmak için vakit ayırın. Bazı anahtar kelimelerle yazdığınız yazıyla alakalı içerikleri belirleyin ve onlardan yeni yazınıza link çıkın.
Aşama 5. Google Gibi Getir
Her iç linkleme işinizden sonra, büyük bir iş ya da sadece yeni içeriğiniz için olsa da Google Gibi Getir yapmayı unutmayın. Bu Google’a sayfalarınıza bir kez daha bakmasını söyleyecektir. Bu sayede yaptığınız değişiklikleri fark edebilir ve sitenizi daha iyi anlayabilir. Bu işlemi Google Search Console üzerindeki Google Gibi Getir ile yapabilirsiniz.
Hızlı Bir İpucu: Eğer yeni bir site açtıysanız son 3 aşamayı yeni bir içerik oluşturduğunuzda her seferinde yapacağınız bir kural olarak belirleyin. Geri kalan haritalandırma gibi aşamaları es geçebilirsiniz.
Sonuç
Sonucu ölçmek site içi link stratejisini doğru bir şekilde uygulamanın son aşaması. Sonucunu ölçmeden bir şeyin gerçekten çalışıp çalışmadığını anlayamazsın. Bunu yapmak için, sitenizin bu yöntemi denemeden önceki sıralamalarını ve dendikten sonralarını karşılaştırmalısınız. Bunu cognitiveSEO’s Rank Tracker kullanarak yapabilirsiniz. Google Analytics kullanarak da trafiğinizi gözlemleyebilirsiniz.
Bu taktiğin başarılı olabilmesi için sitenizde devasa bir iç link ağı oluşturmanız gerekiyor.. Eğer hep iç linkleme yapıyorsanız ve bunu başlangıçtan beri yapıyorsanız pek bir farklılık görmeyeceksiniz. Aynı zamanda, normalde 1 ya da iki dış link elde ederken 100 tane elde edmiş bir yazıya sahip olmak sizin iç link strateji hesaplamalarınızın dengesini bozabilir.
İç linklemeyi yapmak çok da zor değil. Tabii, eğer milyonlarca sayfanız varsa size baş ağrısı yaptırtabilir. Ama kesinlikle değecektir.
İç linkleme tecrübeleriniz nasıldı? Başarılı olabildiniz mi? Hiç farklılık görebildiniz mi? Sıralamalarınız iyiye mi kötüye mi gitti? Karşılaştığınız zorluklar neydi? Sizin fikrinizi öğrenmeye hevesliyim. Aşağıdaki yorum kısmına deneyimlerinizi yazmaya başlayın ve bir tartışma ortamı oluşturalım. Sorularınızı cevaplamaya hazırım.
Şu harika içeriklerimizi de mutlaka okumalısınız;
faydalı bilgiler.paylaşım için teşekkürler .
Çok güzel bir makale olmuş. Başından sonuna kadar keyif alarak okudum. Dediğiniz yöntemleri tek tek uygulayıp size dönüş sağlayacağım.
Selamlar Yunus Bey, güzel dilekleriniz için teşekkür ederim ayrıca dönüşünüzü bekliyorum :).
Basarı sıralamaları com diye bir site var, 4 yıllık ünv puanlarına girdiğinizde bir sutun full site iç link verilmiş ve her kelimede kafa, demekki bir sayfada 100 kere aynı link vermek hatta anchor olmadan. iyi bir şey mi bu
Merhaba google search console’da google gibi getir kısmını bulamadım yeni sürümde de mevcut mu?
Selamlar,
üstte bulunan arama kısmına sitenizi yazmanız gerekiyor search console tarafında. Oradan Google gibi getir yapabilirsiniz.