2020 Yılında İşe Yaramayan Ve Yanlış Bilinen SEO Teknikleri | Bölüm 2

2020 yılında işe yaramayan ve yanlış bilinen SEO teknikleri için hazırladığımız bu yazının ikinci bölümüne hoş geldiniz.  Sizleri arama motoru teknikleri hakkında bilgilendirmeye devam ediyoruz. Bu yazının ilk bölümünü 12 Mayıs 2020 tarihinde yayımlamıştık.

Her SEO tekniği ne yazık ki her siteye uymaz ancak bazı teknikler var ki hiçbir platformda verimli çalışmaz. 2 ay önce yayımladığımız ilk bölümde içeriklere atıfta bulunmaktan, içerik sayısı ile bağlantı sayısı arasındaki farklardan ve Penguin 4.0 güncellemesinden bahsetmiştik.

Bu yazımızda sekmeli içeriklerden, yorumlardaki ve forumlardaki bağlantı adreslerinden ve sosyal medya platformlarının Google üzerindeki etkilerinden bahsedeceğiz. Bu serimizin 4 bölümden oluştuğunu tekrar edelim. Dilerseniz ikinci bölümümüze başlayalım.

2020 Yılında İşe Yaramayan Ve Yanlış Bilinen SEO Teknikleri | Bölüm 2

Yanlış bilinen SEO teknikleri

1. Sekmeli İçerik İnternet Sitenizin Ceza Almasına Sebep Olur

Sekmeli içerikler, okuyucuyu gereksiz ve göz yoran içeriklerden korur. Sekmelerden oluşan içerikler hazırlayarak sitenizin temiz ve alımlı bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Kullanıcılar, sekmeler sayesinde içerikleri istediği zaman görünür kılabilir ve onları istediği görünmez hale getirebilir.

Böylece İnternet siteniz hem hoş olmayan kalabalık bir görünümden kurtulur hem de insanlar daha huzurlu hisseder. Kontrolün kendisinde olduğunu düşünen bir kullanıcı, o sitede daha çok vakit geçirmek ister. Google bu konu hakkında neler düşünüyor?

Sekmeler ne yazık ki arama motoru botları tarafından sevilmedi. Bunun sebebini sekmelerin içerikleri gizlemesi olarak açıklayabiliriz. Gizli olan metinleri okuyamayan ve kullanıcılar kadar akıllı olmayan Google botları, aslında üstünde emek harcanmış olan içerikleri görmediğini iddia ederek yok saydı ve onları Google’ın dizinine eklemedi.

Zararlı SEO teknikleri

Google maalesef site sahiplerinin bu iyi niyetini anlayamadı ve “içeriği görmek için tıkla / içeriği okumak için tıkla” gibi sekmeli içerikler hazırlayan İnternet sitelerini cezalandırdı. Google’ın botları, bu yöntemi kullanan site sahiplerinin kullanıcılardan içerik sakladığına karar verdi.

Google’da trend analisti ve İnternet sitesi şefi olarak çalışan John Mueller, bu konu hakkında şöyle bir açıklama yaptı: “Google sekmeli içeriklerin bulunduğu sayfaları değerlendirmeye almayabilir çünkü Google kullanıcıların hâlihazırda içerikleri ilgili sekmeye tıklayana kadar göremediğini biliyor.”

“Bize göre bir kullanıcıyı içeriğin gizli tutulduğu sayfaya göndermemiz ve gizli tutulma işlemini bildiğimiz hâlde buna müsaade etmemiz her zaman alengirli bir soruna sebep oluyor. Bazen bir kullanıcı ilgili içeriği Google aramalarında veya sitede yer alan kod parçacığında (snippet) görüyor ve ona tıklıyor ancak şöyle bir cümle kuruyor:”Bu sayfada aradığım bilgilerin  nerede olduğunu göremiyorum!“.

SEO teknikleri

Google’ın böyle içerikleri aldatıcı bir şekilde kullanan İnternet sitelerini cezalandırdığını bilmelisiniz. Peki sekmeli içerik tamamen yasak bir yöntem mi? Birçok kişi bunun yasak olduğunu söylese de bu gerçek değil! Google, özellikle e-ticaret için kullanılan ve JavaScript yazılımları aracılığı ile oluşturulan sekmeli içeriklerin kendi kurallarına uygun olduğunu söylüyor.

Google bu konuda ne söylüyor?

Arama motoru devinin nasıl bir sekmeli içerik yapısı istediğini gösteren bilgilere “buradan” ulaşabilirsiniz. Google’ın bu konu hakkında yaptığı açıklama şu şekilde: “Tüm gizli metinler aldatıcı sayılmaz. Örneğin, siteniz arama motorlarının JavaScript, resimler veya Flash dosyaları gibi erişmekte güçlük çektiği teknolojiler içeriyorsa, bu öğeler için açıklayıcı metin kullanmak sitenizin erişilebilirliğini artırabilir.

Tüm gizli metinler aldatıcı değildir. Eğer siteniz arama motorlarının kendisine erişmekte güçlük çektiği yazılımsal teknolojiler kullanıyorsa (JavaScript ve Flash gibi) bu öğeler için açıklayıcı metinler kullanmak sitenizin erişebilirliğini geliştirebilir.

Vikipedi bu yöntemi çok kullanan bir İnternet sitesi olarak göze çarpıyor. Aşağıda yer alan ekran görüntüsüne baktığınızda bir makalenin birden fazla bölümlere ayrıldığını ve bu bölümlerin kullanıcılar tarafından tıklandığı halde görülebildiğini anlıyoruz.

SEO içeriği

Vikipedi’nin bir makaleyi gözü yormayan bir şablon ile yayımladığı anlaşılıyor. Sekmeli içerik kullanmak arama motoru optimizasyonu için kötü değildir ve Google’ın tavsiye ettiği bir yöntemdir. Kullanıcıların gözlerini yormayan ve onlara içeriği kontrol etme gücü veren bu sistem, kurallara uygunsuz bir şekilde kullanıldığı takdirde ceza almanıza neden olur.

Eğer sekmeli içeriğiniz sadece Google’a şirin gözükmek için oluşturulmuşsa ceza alırsınız. Google, bu içeriklerin kullanıcılar için oluşturulmasını ve onlara kolaylık sağlamasını istiyor. Dilerseniz yorumlardaki ve forumlardaki bağlantı adreslerinden bahsedelim.

2. Yorumlardaki ve Forumlardaki Bağlantı Adresleri Ceza Almanıza Sebep Olur

En ünlü arama motoru optimizasyonu hurafelerinden biri olan bu söylenti, bütün insanların aynı yaşta öldüğünü düşünmek kadar yersizdir. Blog yorumları ile forumları dizinlerle karıştırmayın. Forum dediğimiz mekanizma insanların belirli konular hakkında tartışma konuları açmasını sağlar ancak dizin dediğimiz sistem İnternet sitelerinin bulunduğu bir bütündür ve tartışma ile alakası yoktur.

Forumlarda açılan konuların içerisinde yorum şeklinde bulunan bağlantı adresleri (dofollow & nofollow), düşük kaliteye sahiptir çünkü birçok kullanıcı bu bağlantı adreslerini her yere, kullanıcıları rahatsız edecek şekilde, yayarlar.

Forumlar yıllarca uygunsuz ve kötü niyetli (spam) bağlantı adresleri (link) içeren konularla dolduruldu. Reklamcılar bu bağlantı adresleri sayesinde para kazanmaya çalıştı. Bazı bağlantı adresleri ise kullanıcıların bilgilerğini çalıyordu.

Black SEO

Forumların bazı avantajları şu şekilde:

  • Forumun bünyesinde bulunan konulara özel ilgi duyan özel kullanıcı toplulukları
  • Kullanıcıları harekete geçiren konular
  • Sadık kullanıcılar ve sürekli artan İnternet trafiği
  • Kolay bir şekilde bağlantı oluşturabilme ve güvenilir ilişki kurabilme
  • Kullanıcıların daha kolay güven kazanması için sağlanan şartlar

İnsanları bağlantı adresleri ile boğan kötü niyetli kullanıcıların neden forumları tercih ettiğini daha iyi bir şekilde anlamışsınızdır diye düşünüyoruz. Günümüzde marka hâline gelmiş olan seçkin ve belli bir kitleye hitap eden forumlar, kullanıcılar tarafından yayımlanan içerikleri titizlikle inceliyor.

Sonuç olarak Google’ın forumlarda yer alan her bağlantı adresini cezalandırması gibi bir durum söz konusu değil. Google’ın kurallarına uyan her yorum, her bağlantı adresi ve her forum artı puanlar alarak yoluna devam edebilir. Forumlarda ve yorumlarda paylaşılan bağlantı adreslerinin ilgili konuya uygun olması ve kullanıcılara yarar sağlaması gerekir.

3. Sosyal medya Google üzerinde etkili değil

Son zamanlarda hızla yükselen bu inanış; Facebook, Twitter, Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarının Google üzerinde etkisiz olduğu yönünde. Maalesef birçok kişi bu söyleme inanmaya başladı.

Bir konuyu açıklığa kavuşturalım: Facebook’taki veya diğer sosyal medya platformlarındaki beğeniler Google’daki sıralamaları etkilemiyor ancak orada yapılan paylaşımlar Google sıralamalarını yüzde 100 etkiliyor.

En iyi seo teknikleri

Bir paylaşımın yüz binlerce kişi tarafından paylaşılması, Google’ın o içeriği “yararlı içerik” olarak saymasını ve onu yüceltmesini sağlar. Google’da analist olarak çalışan John Mueller, bu konu hakkında şunları söyledi:

“Google’ın sıralama algoritmasında sıralamaları doğrudan etkileyen bir faktör yoktur. Google, Facebook ile Twitter’ı diğer İnternet siteleri gibi görür ve onları aramalarda kullanılmak üzere değerlendirir ancak onları sıralamaya etki eden faktörler olarak görmez. Bu elbette sosyal medyada yapılan paylaşımların arama motoru optimizasyonu için değersiz olduğu anlamına gelmiyor. Bu paylaşımlar, sıralamaları dolaylı bir şekilde etkiliyor.”

Sosyal medya platformlarındaki etkileşimler (içeriğinizin başkaları tarafından paylaşılması, aldığı yorumlar, aldığı beğeniler ve benzeri), İnternet sitenizin ismini bir marka hâline getirir. Böylece daha fazla trafik kazanırsınız ve sıralamalarda yükselirsiniz.

SEO ve sosyal medya
Sosyal paylaşımlar, sosyal izlenimler, içerik sahiplerinin imajı, bağlantı adresleri ve başkaları tarafından konuşulmak

Sosyal ağlarda güçlü bir marka algısına sahip olmak, sıralamanızın yükselmesini kolaylaştırı. Unutmayın: Ne kadar iyi imaj, o kadar iyi sıralama. Bunun dışında Facebook’taki içerik etkileşimlerinin organik tıklama oranları ile güçlü bir bağlantısı olduğu tespit edildi.

Yüksek katılım oranlarına sahip olan Facebook yayınlarının beklenenin üzerinde organik arama oranına sahip olduğu da ortaya çıktı. Sosyal medya sayfalarınızda etkileyic içerikler paylaşıyorsanız ve insanlarla etkileşim halindeyseniz kendinize daha geniş bir kitleyi çekebilir ve onları sosyal medya sayfanızdan sitenize doğru yönlendirebilirsiniz.

Arama motoru optimizasyonu

Kitleleri dikkate alın!

Kitleniz, sizin hazırladığınız içerikleri başka insanlar ile başlayabilir. Böylece organik bir etkileşim köprüsü oluşturabilirsiniz. Sitenizi daha önce hiç duymamış olan insanlar da sizinle vakit geçirmeye başlar ve sitenizde bulunan bağlantı adreslerinizi (backlink) artırabilirsiniz. Bu da Google’ın gözünde yükselmenizi sağlar.

Unutmayın ki insanların toplanıp birbirleri ile sıkı bir şekilde iletişime geçtiği her yer Google’ın ilgisini çeker. Kısacası insanların sizin sayenizde birbirleri ile iletişime geçmesi ve onların sizi beğenmesi, sizin sıralamanızı dolaylı olarak yükseltir.

Bu yola başvurarak yükselen siteler, kolay kolay aşağıya düşmezler ve aramalarda hep üst sıralarda yer alırlar. Bir topluluğun sizi övmesi, sizin kendinizi övmenizden çok daha değerlidir ve ana fikir de budur. Google bunu sever. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

İlginizi Çekebilecek Olan Diğer Kazançlı Yöntemler

  1. 2020 Yılında İşe Yaramayan Ve Yanlış Bilinen SEO Teknikleri | Bölüm 1
  2. 2020 Yılında Kazancınızı Artırmak İçin Kullanmanız Gereken 10 WordPress Eklentisi – 1.Bölüm
  3. 2020 Yılında Kazancınızı Artırmak İçin Kullanmanız Gereken 10 WordPress Eklentisi – 2.Bölüm
  4. Blog Nasıl Açılır? 2020 Ücretsiz Rehber | Sıfırdan Adım Adım Blog Açmak‎
  5. Web Sitesi Trafiğinizi Anında Artırmanın 10 Temel Yolu!

Oğuzhan İsa Temiz

Güncel SEO ve Marketing içeriklerini derleyip yazmayı seven yazar aynı zamanda kişisel bir blog edası içerisinde içerik üretiyor. Farklılaşan kişisel psikolojiler insanları başka bir insan haline bürünmeye zorlayabiliyor. Tabii bir filmde de geçtiği gibi " Evet,biz tüketiciyiz.Tutkulu bir yaşam tarzının yan ürünleriyiz. Cinayet,suç,fakirlik bunlar beni ilgilendirmiyor. Benim için önemli olan magazin dergileri.500 kanallı TV,iç çamaşırım da kimin adının yazdığı…" bana destek olmak isterseniz yazılarımı paylaşabilirsiniz. https://oguzhantemiz.com

Comments (3)

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir