Sincap Özellikleri ve Bakımı

Sincap Özellikleri ve Bakımı

Sincap Özellikleri ve Bakımı

Sincaplar küçük ve oldukça sevimli görünen hayvanlardır. Çeşitli animasyon filmlerine de konu olan sincaplar, kalın ve uzun kuyrukları ile dikkat çeker. Sincaplar, genellikle karasal iklime sahip olanlarda yaşarlar. Sincaplar, kahverengi ve sarının tonlarına sahip bir renktedir. Çok nadir olsa da, turuncu ve siyah tonlarında da görülebilir.

Genel olarak 15 gr-50 gr arasında bir ağırlıkları vardır. Boyları ise yaklaşık 20-25 cm kadardır. Sincaplar, evcilleştirmeye müsait bir yapıya sahiptir. Yavru hallerindeyken dahi alınıp ev veya bahçe ortamında bakılabilir. Sincaplar yüksek yerlerde yaşamayı sevdiklerinden dolayı, yaşam alanı da mutlaka yüksek yerlerde olmalıdır.

Bu sebeple, ev ortamında bakılan sincapların, yuvasının veya kafesinin yüksekte olması önemlidir. Sincaplar, çam ve meşe ağaçlarından çok hoşlanır. Yuvasında veya kafesinde, bu ağaç dalları veya bu ağaç türlerine benzeyen renkteki oyuncaklar bulunabilir. Sincaplar, genel olarak korkak bir yapıya sahiptir. Bu sebeple, evcilleştirmeye de yatkın olurlar.

Sincap Bakımı

Sincaplara, kesinlikle geniş ve ferah bir yaşam ortamı sunulmalıdır. Sincabın yaşam alanı, kendi doğal ortamına uygun olmalıdır. Kendini doğal ortamında hisseden bir sincap, daha rahat evcilleşecektir. Sincaplar hassas hayvanlar olmalarından dolayı, çabuk hastalanabilirler. Herhangi bir rahatsızlık gözlemlendiğinde, ivedi olarak veterinere götürülmeleri gerekir. Veteriner hekim tarafından gerekli muayeneler yaptırılmalı, eğer gerekiyorsa tedaviye hemen başlanmalıdır.

Sincaplar genel olarak belirgin özelliklere sahip hayvanlardır. Sarımsı tonlarda ve kahverengi tonlarında renklere sahiptirler. Sincapların öne çıkan en büyük özellikleri şöyledir;

  • Büyük Kuyruk,
  • Küçük Kafa,
  • Fındık sever,

Evde bakılmak istenen bir sincap için, tüm özellikler göz önünde bulundurulmalıdır.

Yavru veya yeni doğan sincaplar alınabilir. Dış ortamı hiç görmeyen sincapların bakımı, keyifli ve kolaydır. Sincaplara, geniş ve ferah bir yaşam ortamı sunulması gerektiğini, bir kez daha hatırlatmak gerekir. Eğer kafes içerisinde bakılıyorsa, uzun süre kafes içerisinde kalmamalıdır. Sincabın uykusunu daha verimli alabilmesi için, doğal ortamında bulunuyor hissi sağlanmalıdır. Kafes altında bulunacak bir oyuk, sincabın kendini doğal ortamında hissetmesine yardımcı olacaktır.

Sincap Yaşam Alanı

Ev ortamında bakılmak isteyen sincaplar için, ortamın uygun olması oldukça önemlidir. Alınacak sincabın yavru olması, bakımı daha kolay hale getirecektir. Ortamın geniş ve ferah olması, hayvanın kendini doğal ortamında hissetmesi sağlanmalıdır. Ortama mutlaka doğa görünümü verilmelidir.

Eğer sincap alınmak isteniyorsa, yeni doğmuş olması veya yavru olması, dikkat edilmesi gereken bir husustur. Sincapların doğal ortamında genel olarak ağaç kavukları ve oyuklar bulunur. Bu sebeple, sincabın yaşayacağı yerde, bu özelliklerin olması en uygunu olacaktır.

Sincap Beslenme Yapımı

Sincaplar; badem, yaprak, ceviz, fındık ve ağaç kabukları gibi şeylerle beslenir. Otçul bir tür olan sincap, bu gıdalardan oldukça keyif alır. Sincaplar genel olarak kış aylarında uyur ve bahar aylarında uyanır. Uyanık olduğu dönemlerde, yaptığı tüm stokları tüketmeye odaklanır. Bunların yanı sıra sincapların yemeği sevdikleri diğer canlı yiyecekler şunlardır;

  • Kuş yumurtası,
  • Salyangoz,
  • Karınca,
  • Böcekler,

Eğer istenirse karınca, kuş yumurtası, salyangoz ve böcekler gibi canlılar ile beslenme yapılabilir.

Salyangoz İle Sincap Besleme

Sincaplar, canlı olarak salyangoz tüketmeyi severler. Sincaplar, doğada genel olarak salyangozların bol olduğu bölgelere yerleşirler. Salyangozu canlı olarak tüketmekten zevk alırlar.

Kuş Yumurtası İle Sincap Besleme

Yeni çıkmış, çiğ kuş yumurtalar, sincaplar için ideal bir yiyecektir. Sincaplar, doğada kuş yuvalarını gözler ve büyük kuşlar yuvayı terk ettiğinde, yumurtaları hızlıca alarak kaçarlar.

Karınca ve Böcekler İle Sincap Besleme

Sincaplar, her alanda canlı böcekleri ve karıncaları yemekten büyük zevk alır. Doğada, yaşadıkları ağaçlarda, etrafı böceklerden ve karıncalardan temizleyerek, yaşam alanının temiz kalmasını sağlarlar. Aynı zamanda kendi bölgelerini de koruma altına alırlar.

Ayrıca bkz: Köpek Gezdirerek Para Kazanma

Sincap Evcilleştirme ve Bakımı

Sincaplar, vahşi doğada yaşayan hayvanlardır. Bu sebeple, evcilleştirilmek istenen sincabın da yaşam ortamı buna uygun olmalıdır. Sincabın rahat bir şekilde uyuyabileceği bir oyuk alan oluşturulmalıdır. Ayrıca, rahat bir yemek tüketimini gerçekleştireceği bir oyuk da faydalı olacaktır. Eğer sincap kafes içerisinde olacaksa, kafesin içerisinde dışarıdan toplanan ağaç dalları ve ağaç kabukları doldurulmalıdır. Bu sayede, doğal bir yaşam ortamı havası verilebilir. Bu şekilde, hayvana kendi özel doğa ortamında yaşadığı hissi verilir.

Bu hisse sahip olan sincap, çok daha rahat edecek ve daha kolay evcilleşecektir. Sincap bakımında, en önemli unsurlardan birisi, hayvanla çok ilgili olmak ve sık bakım yapmaktır. Evcilleştirilen sincap bakımı, oldukça keyifli ve zevklidir. Yaklaşık olarak 10-12 yıl boyunca yaşayabilirler. Bakıldığı ortamı sevdiklerinde ve bakıldıkları ortam doğalarına uygun olduğunda, yaşam süreleri de bu yönde uzayabilmektedir.

Sincapların hassas hayvanlar oldukları asla unutulmamalıdır. Sincap sahiplenmeden önce, tüm kriterler gözden geçirilmeli, yaşam alanı sahiplenmeden önce mutlaka özenle oluşturulmalıdır. Eğer ideal bir yaşam ortamı sağlanamayacak ve hayvanın bakımı gerçekleştirilemeyecekse, asla bir sincap sahiplenmek düşünülmemelidir. Unutulmamalıdır ki, yaşayan her canlı, uygun bir yaşam hakkına sahiptir.

Oğuzhan İsa Temiz

Güncel SEO ve Marketing içeriklerini derleyip yazmayı seven yazar aynı zamanda kişisel bir blog edası içerisinde içerik üretiyor. Farklılaşan kişisel psikolojiler insanları başka bir insan haline bürünmeye zorlayabiliyor. Tabii bir filmde de geçtiği gibi " Evet,biz tüketiciyiz.Tutkulu bir yaşam tarzının yan ürünleriyiz. Cinayet,suç,fakirlik bunlar beni ilgilendirmiyor. Benim için önemli olan magazin dergileri.500 kanallı TV,iç çamaşırım da kimin adının yazdığı…" bana destek olmak isterseniz yazılarımı paylaşabilirsiniz. https://oguzhantemiz.com

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir