Yatırım piyasasının en çok araştırılan ve merak edilen kavramlarından biri olan üçgen formasyon, teknik analiz kısmının önemli kısımlarından birisidir. Peki, üçgen formasyonu nedir? Çeşitleri nelerdir? Formasyon trendleri ne anlama gelmektedir? İşte üçgen formasyonuna ve alt başlıklara ait detaylar:
İçindekiler
Üçgen Formasyonu Ne Anlama Gelmektedir?
Üçgen formasyonu, yatırım piyasasının teknik analiz kısmında yer alan bir kavramdır. Üçgen formasyonunda alıcı ve satıcının kararsız olduğu durumlar karşımıza çıkar. Üçgen formasyonunda zıt yönlerde bulunan iki trend çizgi ve bu çizgilerin sıkışarak birleşmesinden oluşan üçgen görüntüsü vardır.
Trend devamının olduğunu gösteren üçgen formasyonunun alt başlıkları vardır. Bu başlıklar oluşan görüntüden kaynaklı olarak farklı isimler almışlardır. İşte formasyon çeşitleri ve ayrıntıları:
Yükselen Üçgen Formasyonu
Genel anlamda yukarı yönlü olan yükselen üçgen formasyonu, grafiğin yükselişte olduğunu gösterir. Oluşan çizgiler üst kısmı yatay dip kısmı ise yukarı yönlü olacak şekilde üçgen şeklindedir. Alıcıların satıcılardan daha güçlü olduğu bu grafik, piyasalarda en sık rastlanan grafiklerden biridir. Genellikle boğa piyasalarında karşımıza çıkarlar.
Alçalan Üçgen Formasyonu
Teknik analiz yöntemlerinden biri olan alçalan Üçgen Formasyonu, bir kripto paranın alçalışta olduğunu ve bu durumun bu şekilde devam edeceğini gösterir. Alt trend çizgi yatay şekilde üst trend çizgisi ise düşüş halindedir. Bu düşüş belli bir süre bu şekilde devam edecektir. Alçalan Üçgen formasyonun daha çok ayı piyasalarında görülmesi beklenir.
Simetrik Üçgen Formasyonu
Üçgen formasyon türlerinden biri olan simetrik Üçgen formasyonu, alıcı ve satıcıların dengede olduğunu gösterir. Fiyatlar sıkışan bir çizgide ilerler ve üçgen görüntüsü bu şekilde elde edilmiş olur.
Tepe noktası ve ile dip değerlerin eşitlendiği formasyonlar da dip ve tepe noktasından gelen trendler denge sağlamak için sıkışırlar ve simetrik Üçgen görüntüsünü oluşturmuş olurlar. Yükselen ve alçalan trendler bu formasyon içerisinde bir denge halinde olurlar ve bu denge hali aynı şekilde belli bir süre devam eder.
Formasyonlar görüldüğü gibi çizgilerde oluşan şekle göre isim almaktadır. Denge sağlanıp alçalan ve yükselen değerler belirli bir aşamaya geldiğinde simetrik Üçgen formasyonu karşımıza çıkar.
Tabi ki bu dengenin sağlanmadığı ve tepe ile dip fiyatların eşitsizliği de söz konusu olabilir. Her bir formasyon bu anlamda içerisinde farklı analiz tekniklerini barındırır. Piyasa tahmini yapmadan önce bu analiz teknikleri mutlaka incelenmeli ön koşullar ve oluşan değerler göz önüne alınarak bir yatırımda bulunulmalıdır.