Siteniz Bu Yüzden Google Aramalarında Çıkmıyor!

Search console dizin kapsam problemi

En büyük korkunuz budur doğru değil mi ? “Sitem Google aramalarında çıkmıyor!” dediğiniz anları hatırlıyor musunuz? Okuyacağınız bu yazıda hem ziyaretçi sayınızı hem de sizin çalışma motivasyonunuzu düşüren endeksleme (sayfaların Google dizinine eklenmesi) hatalarını nasıl bulacağınızı ve o hataları nasıl ortadan kaldıracağınızı öğreneceksiniz.

Bu tip sorunlar, arama motoru optimizasyonu adına son derece olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bunun sebebi Google’ın size ait olan sayfaları kendi dizinine ekleyememesidir. Eğer Google sayfaları tarama aşamasında sayfalarınızı doğru bir şekilde tarayamazsa sizi kendi dizinine eklemez ve bu durum sıralamanızı kesinlikle olumsuz bir şekilde etkiler.

Böyle problemler ile karşı karşıya kalmamak için kullanabileceğiniz araçların arasında Endeks Kapsamı Raporu (Index Coverage Report) ve URL İnceleme Aracı (URL Inspection Tool) yer alıyor. Bu araçları kullanmak için ilk önce internet sitenizi Google Arama Konsolu (Google Search Console) havuzuna eklemeniz gerekiyor. Böylece siteniz Google tarafından doğrulanmış olacak.

Bu yazıda yer alan konular şu şekilde:

  • Dizin Kapsamı Raporu
  • Dizin Kapsamı Hataları Nasıl Bulunur?
  • Dizin Kapsamı Hataları Nasıl Ortadan Kaldırılır?
  • “Gönderilen URL’de tarama sorunu var!” Hataları Nasıl Çözülür?
  • “Gönderilen URL bulunamadı (404)” Hataları Nasıl Düzeltilir?
  • Sunucu Hataları (5xx) ve “URL Google’da değil!” Hataları Nasıl Çözülür?
  • Yönlendirme Hataları Nasıl Düzeltilir?
  • Gönderilen URL “Soft 404” Hatalarından Nasıl Arındırılır?
  • Gönderilen URL “noindex” Hatalarından Nasıl Arındırılır?
  • Gönderilen URL “robots.txt” Tarafından Engellendiğinde Neler Yapmalısınız?
  • Gönderilen URL “Yetkilendirilmemiş İstek (401)” Olarak Reddedilirse Neler Yapmalısınız?
  • URL İnceleme Aracı Nasıl Kullanılır?
  • İnternet sitenizi Google’a nasıl yeniden gönderirsiniz?
  • Bir sayfanızı Google’a nasıl yeniden gönderirsiniz?
  • Dizin Kapsamı Raporu (ICR)?

 

Dizin Kapsamı Raporu Nedir?

Dizin Kapsamı Raporu, Google Arama Konsolu tarafından sağlanan bir hizmettir. Bu sistem, hangi sayfalarınızın başarılı bir şekilde Google’ın dizinine eklendiğini ve hangi sayfalarınızın bir hata sebebi ile bu dizine eklenemediğini gösterir.

Söz konusu rapor sayesinde Google’a eklenemeyen sayfalarınızın neden eklenemediğini daha ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz. İlgili hatayı düzelttikten sonra Google’a yeniden başvurup ilgili sayfanızın tekrar eklenmesini isteyebilirsiniz. Aynı durum internet sitenizini tamamı için de geçerli.

Dizin Kapsamı Raporu, daha önce “Google Web Yöneticisi” sisteminde yer alan “Tarama Hataları” bölümünün yerine getirildi.

Dizin Kapsamı Raporu Eşliğinde Hatalar Nasıl Bulunur?

Öncelikle Google Arama Konsolu sistemine girmelisiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra sol üst köşeden birincil alan adınızı seçin. Birincil alan adı olarak adlandırılan bu alan adı, incelemek istediğiniz ve size ait olan internet sitesinin alan adı demektir. Dizin Kapsamı Raporu eşliğinde hatalarınızı görmek adına “Index” yazısının altında bulunan “Coverage” yazısına tıklayın.

Raporun üst kısmında 4 adet sekme göreceksiniz. “Hata”, “Doğru olan ancak yine de daha iyi bir yönteme sahip olan işlemler” “Doğru işlemler” ve “Dahil edilmeyen işlemler” olarak dörde ayrılan bu sekmelerden sadece “Hata” sekmesine göz atacağız.

Hataları tanımlamak ve tanımlanan hataları size sunulan detaylar sayesinde ortadan kaldırmanız gerekiyor. Bu yüzden detayların yer aldığı sekmeyi kullanmayı unutmayın. Hataların kategoriler halinde gruplandığını göreceksiniz. Bu kategoriler şu şekilde:

  • Sunucu Hataları (5xx)
  • Yönlendirme Hataları
  • Soft 404 Hataları
  • “noindex” Hataları
  • “robots.txt” Hataları
  • 401 Hataları (yetkilendirilmemiş istek)
  • Tarama Hataları
  • 404 Hataları (bağlantının bulunamaması)

Her hata kategorisinin kendisine ait olan doğrulama durumu, eğilim raporu ve etkilediği sayfa sayısı bilgisi var. Etkilenen sayfalar hakkında daha fazla ayrıntı görmek için herhangi bir satıra tıklayabilirsiniz.

Dizin Kapsamı Raporu Hataları Nasıl Düzeltilir?

Artık herhangi bir hatayı nasıl bulacağınızı öğrendiğinize göre bunları nasıl düzelteceğinizi açıklayalım. Daha önce hataların 8 kategoride gruplandırıldığını belirtmiştik. Başvuracağınız çözüm yolları hatanın türüne göre değişiyor.

“Gönderilen bağlantıda (URL) tarama sorunu var!”  Hatası Nasıl Düzeltilir?

“Tarama sorunu” olarak adlandırılan sorunlar, Google’ın bir sayfanın sorunlu olduğuna inandığı için o sayfayı kendi sistemine eklemeyeceği anlamına gelir.

Bu yüzden sitenizi engelleyen problemleri bulmalısınız ve bunları çözerek ilgili sayfanızı veya sayfalarınızı Google’a taranmak üzere tekrar göndermelisiniz. Bu işlemlere başlamak için “URL inceleme” (inspect URL) yazısına tıklayın ve sağ tarafta yer alan menüden “taranan sayfayı görüntüle” (view crawled page) yazısı ile “daha fazla bilgi” (more info) düğmesine tıklayın.

Görseller, CSS kodları ve JavaScript uygulamaları, tarama konusunda Google’ı çok zorluyor. Bu yüzden bazı sayfaları tarayamayan Google, bu tip sorunların bulunduğu sayfalardan uzak duruyor. Özellikle bazen JavaScript konusunda algı sorunu yaşayan arama motoru devinin bugün hâlâ JavaScript üzerinde çalıştığını belirtelim.

Hatalar konusunda daha fazla araştırma yapmadan önce şu adımları gözden geçirin:

  • Yeni bir tarayıcı penceresi açın ve ilgili sayfayı ziyaret edin. Eğer daha önce yaşadığınız hatalar bu sefer o sayfada gözükmüyorsa karşılaştığınız hatalar muhtemelen geçicidir.
  • Google’ı hata raporunu yenilemeye zorlamak adına “bağlantıyı canlı bir şekilde test et” (test live URL) düğmesine tıklayın.
  • “Daha fazla bilgi” düğmesine tıklayarak ayrıntıları tekrardan gözden geçirin.
  • Hatalardan arındırıldığını düşündüğünüz sayfayı Google’a yeniden göndermek için “endeksleme talep et” (request indexing) yazısına tıklayın.

Yukarıdaki işlemlerden sonra “Dizin Kapsamı Raporu” olarak da adlandırılan Endeks Kapsamı Raporu için hazırlanan analizi ve sorunlu olduğunu düşündüğünüz ilgili sayfayı inceleyin. Sağ aşağıda yer alan “çözümü geçerli kıl / çözümü doğrula” (validate fix) düğmesini kullanın. Google, dizine ekleme isteğinizin sonuçları hakkında sizi e-posta yoluyla bilgilendirecek.

Eğer sayfanızı canlı bir şekilde sınarken hâlâ daha hatalara denk geliyorsanız önce HTML kodlarınızı değiştirerek hatalardan kurtulmayı denemelisiniz. Bu işlemden sonra Google’dan sayfanızı dizine eklemeyi talep etmeli (request indexing) ve ardından ilgili hataların düzeltildiğini (validating the fix) doğrulamalısınız.

“Gönderilen bağlantı (URL) bulunamadı!” Hatası Nasıl Çözülür

“404” hatası olarak da isimlendirilen bu hata, giderilmesi son derece kolay olan hataların başında gelir. Google, zaman zaman sayfalarınızı kendi dizinine eklemek için sitenizi ziyaret eder. Eğer Google’a ekletmek istediğiniz sayfa Google’ın ziyareti sırasında orada yoksa veya o sayfa düzgün bir şekilde taranamıyorsa Google bunu dizinine eklemez.

Google bazen var olan bir sayfayı görmezden gelebiliyor (hatta görmüyor) ve ilgili sayfayı kendi dizinine eklemiyor. Peki o sayfanın gerçekten sitenizde var olduğunu Google’a nasıl inandıracaksınız? Cevap gayet basit. İlk önce URL İnceleme aracını kullanmalısınız. Bu araçta yer alan listeden Google dizinine eklemek istediğiniz sayfaya tıklayın ve Google’dan bir inceleme yapmasını isteyin.

Google bu inceleme işlemini gerçekleştirirken başka bir tarayıcı penceresi açın ve aynı sayfayı orada da açmayı deneyin. Eğer o sayfa tarayıcınızda açılıyorsa ve onu Google’a ekletmek istiyorsanız şu adımları takip edin:

  • Canlı bir şekilde bağlantı test etme (test live URL) düğmesine tıklayın.
  • O sayfanın yeniden endekslenmesini isteyin (request indexing).
  • Bir önceki sayfaya geri dönün ve sorunun çözüldüğünü doğrulatın (validate fix).

Eğer bir sayfa 404 kodunu kullanan (döndüren) bir sayfa ise ve Google’ın bunu dizine eklemesini istemiyorsanız iki seçeneğiniz var:

  1. İlk seçeneğiniz bu sayfayı olduğu gibi bırakmak. Zira Google bu sayfayı bir süre sonra kaldıracak. Arama motoru devi, geçerli olmayan sayfaları kendi sisteminden siler.
  2. İkinci seçeneğiniz ise 301 yönlendirmesini kullanmak. Bir sayfayı sitenizde yer alan başka bir sayfaya yönlendirebilirsiniz.

Sunucu Hataları (5XX) Nasıl Çözülür?

Eğer Google botları sunucunuzda yer alan bir sorundan ötürü sitenize giremezse sitenizi tarayamaz. Normalde hiçbir sunucu hatası ile vakit kaybetmemeniz gerekir. Eğer Google da dahil olmak üzere herkesin gözüne batacak kadar birçok sunucu hatası ile uğraşıyorsanız bu hataları bir an önce çözmek için araştırmalar yapmanız kesinlikle elzemdir.

Eğer sadece birkaç sunucu hatası ile uğraşıyorsanız ve bu hatalar sitenizi altüst eden kritik sonuçlar doğurmuyorsa Google muhtemelen tarama yaptığı bir vakitte sitenizin ilgili sayfasına ulaşamadı. Google’ı sitenize bir kez daha davet edip kendisinden ulaşamadığı sayfayı dizinine eklemesini isteyebilirsiniz.

Sunucu hatalarından etkilenen ve Google’ın kendi dizinine ekleyemediği bir sayfayı seçin. Bu işlemden sonra sağ tarafta bir menü ortaya çıkacak. Bu sayfayı Google’a inceletin. Arama motoru devi size karşılaştığı hatalar hakkında detaylı bir rapor sunacak.

Eğer Google sayfanızın kendisinde olmadığını belirtiyorsa muhtemelen o sayfa Google’dan silinmiş demektir. Bir diğer ihtimal ise herhangi bir Google botunun sayfanızı o an bulamamış olması ve bu yüzden de bu sayfayı es geçmesidir.

Bu ihtimallerin yarattığı sorunu ortadan kaldırmak için yeni bir tarayıcı penceresi açın. İlgili sayfanın bağlantı adresini kullanarak o sayfaya erişin. Eğer sayfaya girmeyi başardıysanız Google Arama Konsolu platformunu ziyaret edin ve sayfanızı canlı bir şekilde test edin. Google sayfanızın nasıl göründüğü hakkında size detaylı bilgiler sağlayacak. Eğer hatanız geçici bir hata ise ve ortada artık herhangi bir sorun yoksa Google’dan bir kez daha bu sayfaya gelmesini ve onu kendi dizinine eklemesini isteyebilirsiniz.

Eğer ilgili sayfaya ayrı bir tarayıcı penrecesinden de ulaşamazsanız önce problemin kaynağını bulun ve daha sonra ilgili problemi ortadan kaldırın. Son olarak da o sayfanın tekrar değerlendirilmeye alınmasını isteyin (Google Search Console > Test Live URL > Request Indexing / Google Arama Konsolu > Bağlantıyı Canlı Bir Şekilde Test Et > Yeniden Endeksleme İsteği Yolla).

Eğer sitenizin Google dizinine eklenmesini engelleyen hatayı çözemezseniz sayfanıza bir adet “noindex” kodu ekleyin ve onu site haritanızdan kaldırın. Böylece Google artık bu sayfayı görmezden gelecek.

Yönlendirme Hataları Nasıl Çözülür?

Bir yönlendirme hatası aldığınızda bunun anlamı gayet açıktır: “İlgili sayfa, Google botu tarafından tespit edilemedi çünkü bu sayfa daha önce var olmayan veya çalışmayan bir sayfaya yönlendirilmiş.”

Yönlendirme hatalarını düzeltmek için şu 5 yolu uygulayın:

  1. Inspect URL / Bağlantıyı İncele düğmesine tıklayın.
  2. Sayfada var olan hataları tespit edin.
  3. Test Live URL / Bağlantıyı Canlı Bir Şekilde Test Et düğmesine tıklayın.
  4. İlgili sorunu ortadan kaldırın ve sayfanızın yeniden dizine eklenmesini isteyin (request indexing)
  5. Geriye dönün ve sorunun çözüldüğünü doğrulayın (validate fix).

Eğer bütün adımlarınız doğru bir şekilde atılmışsa ve sorun çözülmüş ise doğrulama sütununda “GEÇTİ” (passed) yazısını göreceksiniz.

Gönderilen URL “Soft 404” Hatalarından Nasıl Arındırılır?

“Soft 404” olarak adlandırılan bu hata, Google’ın herhangi bir sayfayı bulamadığını gösterir ancak kendisine o sayfanın göz ardı edilmesi gerektiğinin söylendiği anlamına da gelir. Böylece o sayfaya bir adet 404 kodu yerleştirilir ve o kod sitenin zarar görmesini önler.

Bir internet sitesinde direkt olarak erişilemeyen ancak sadece birkaç gerekli eylemin gerçekleştirilmesinden sonra ulaşılabilen sayfalar olabilir. Örneğin bir kullanıcının size ait olan ödeme sayfanıza yalnızca kendisine ait olan alışveriş sepetine bir adet eşya ekledikten sonra erişebildiğini varsayalım.

Eğer bu sistemin yer aldığı sayfa site haritanızda mevcut ise Google bu sayfayı taramaya çalışacaktır ancak ödeme sayfanızı kendi dizinine eklemeyecektir çünkü Google alışveriş sepetine herhangi bir eşya eklemedi ve bu yüzden ödeme sayfanızı göremedi.

“Soft 404”  Hataları İçin Neler Yapılmalı?

  • Çalışmayan sayfalarınız için bir adet 404 kodu kullanmalısınız.
  • İlgili sayfalarınızı site haritasından kaldırmalısınız.
  • Bu sayfaları mevcut olan bir sayfaya yönlendirmelisiniz.
  • Bazen ise herhangi bir adım atmamalısınız. Bazı Soft 404 hataları normaldir.

Gönderilen URL “noindex” Hatalarından Nasıl Arındırılır?

Bu aslında bir hata değil. “noindex” koduna sahip olan sayfalar da Google’ın sistemine kayıt edilir ancak burada önemli bir fark mevcut. Eğer Google bir sayfanın “noindex” koduna sahip olduğunu görürse o sayfayı dizinine eklemekten vazgeçer. Diğer arama motorları da bu kodu gördüğü takdirde aynı davranışı gösterir. Yapmanız gereken tek şey, ‘noindex’ etiketine sahip olan sayfaları gözden geçirmek ve bunları Google dizininde istemediğinizden emin olmaktır. Eğer bir sayfaya yanlışlıkla “noindex” etiketi eklemiş iseniz onu kaldırın ve “request indexing” aracılığı ile Google’a bunu bildirin. Google, bu işlemden sonra sayfanızı kendi dizinine ekleyecek.

Gönderilen URL “robots.txt” Tarafından Engellendiğinde Neler Yapmalısınız?

Eğer “robots.txt” dosyanızda arama motorlarının tarama özelliğini engelleyen bir kod mevcut ise ve Google’a hiçbir sorunu olmayan sayfalarınızı gönderseniz bile dizine eklenme konusunda başarılı olamazsınız. Zira Google “robots.txt” isimli bu dosyayı sizin senetiniz olarak görür. Bu senet, sizin Google verdiğiniz en önemli sözdür.

“noindex” için yaptığınız işlemleri burada da yapmalısınız. “robots.txt” isimli dosyanızdan Google’ı engelleyen kodları kaldırın ve “request indexing” seçeneğini kullanın.

Gönderilen URL “Yetkilendirilmemiş İstek (401)” Olarak Reddedilirse Neler Yapmalısınız?

Site haritanızda yer alan ve şifre korumalı olan bir sayfa, Google tarafından incelenemez. Bu yüzden öncelikle bu şifreyi ortadan kaldırmalısınız. Eğer şifreyi bilmeyen taraf ilgili sayfaya girmeye çalışırsa “Yetkilendirilmemiş İstek (401)” hatası ile karşılaşır. Bunu önlemek adına şu adımları izleyin:

  • Bu sayfayı site haritanızdan kaldırın.
  • Sayfanın başlığına bir adet “noindex” yönergesi ekleyin.
  • txt dosyanızdaki dizini (veya korunan alanları) engelleyin.

Bağlantı İnceleme Aracı (URL Inspection) Nasıl Kullanılır?

“URL İnceleme Aracı” olarak da adlandırılan bu araç, internet sitenizdeki herhangi bir sayfanın dizin durumunu kontrol etmenize olanak sağlar. Buna ek olarak kendisi, sayfalarınızda bulunan hataları gidermenize ve ilgili hatalardan arındırdığınız sayfaları Google’a tekrar eklemenize yarar. Zira hataların giderildiği sayfaları Google bildirmek ve onların eklenmesini talep etmek, yapmanız gereken en son işlemdir.

Bu sistemi kullanmak için görselde yer alan ve sayfanın üst kısmında göreceğiniz arama boşluğuna incelenmesini istediğiniz sayfanın bağlantı adresini yazın.

İnternet Sitenizi Google’a Yeniden Kontrol Edilmesi İçin Tekrar Göndermek

İnternet siteniz adına bir dizi değişiklik yaptığınızda ve dizine ekleme işlemini hızlandırmak istediğinizde söz konusu olan bu araçtan dilediğiniz gibi yararlanabilirsiniz. Arama boşluğuna alan adınızı yazın ve “Request Indexing” yazısına tıklayın.

 İnternet Sitenizin Herhangi Bir Sayfasını Google’a Yeniden Kontrol Edilmesi İçin Tekrar Göndermek

Eğer sadece bir sayfada veya belirli sayfalarda değişiklikler yapmışsanız izleyeceğiniz yol değişmeyecek. Zira sitesini tamamen değiştiren kişiler ile sadece belirli sayfalarını değiştiren kişiler için Google’ın ortaya koyduğu herhangi bir büyük fark mevcut değil. Bu adımda da yukarıda yer alan işlemleri uygulayabilirsiniz. Tek farkın bu sefer sadece ilgili sayfaların bağlantı adreslerini kullanmak olduğunu unutmayın.

Request Indexing Seçeneği Ne Zaman Kullanılmalı?

Türkçe anlamını açıkladığımız “Request Indexing”, hayat kurtaran ve ziyaretçi sayısının artmasında çok önemli bir rol oynayan seçenektir. Google’ın değişiklikleri çok hızlı bir şekilde algıladığı bilinmektedir. Bu yüzden her zaman bu seçeneği kullanmanız gerekmiyor ancak siz bu süreci hızlandırmak istiyorsanız bu yola başvurabilirsiniz.

Peki bu seçenek ne zaman kullanılmalı? İşte kendisinin kullanılması gerektiği anlar:

  • Alan adınızı taşıdığınızda
  • “Http” yapısından “Https” yapısına geçiş yaptığınızda
  • İnternet sitenizin tasarımını yenilediğinizde
  • Zamana duyarlı haberler yayınladığınızda ve Google’ı bu konuda bilgilendirmek istediğinizde.

Sonuç

Google Arama Konsolu hesabınızda hata bildirimlerini görürseniz sakın panik yapmayın. Hatalar geçicidir ve her seferinde karşınıza çıkar. Bu durum gayet normal. Hataları çözme konusunda önceliğiniz tarama ve 404 hataları olsun. Zira bu hatalar Google sıralamanızı direkt olarak etkiliyor.

 

 

Oğuzhan İsa Temiz

Güncel SEO ve Marketing içeriklerini derleyip yazmayı seven yazar aynı zamanda kişisel bir blog edası içerisinde içerik üretiyor. Farklılaşan kişisel psikolojiler insanları başka bir insan haline bürünmeye zorlayabiliyor. Tabii bir filmde de geçtiği gibi " Evet,biz tüketiciyiz.Tutkulu bir yaşam tarzının yan ürünleriyiz. Cinayet,suç,fakirlik bunlar beni ilgilendirmiyor. Benim için önemli olan magazin dergileri.500 kanallı TV,iç çamaşırım da kimin adının yazdığı…" bana destek olmak isterseniz yazılarımı paylaşabilirsiniz. https://oguzhantemiz.com

Comments (25)

  1. Uzun süredir kullanıyorum Search consol’yi sadeec Google’de çıkmak için değil çıktıtan sonra fazlasını yapmak için de muhteşem. Sadece istatistik tarafı için bile kullanılır.

  2. Ayrıca son dönemde, Google Search Console’ın güncellenmesiyle beraber, yeni yeni bir çok hatalar da gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Özellikle no-index etiketinin yanlış kullanılmasından kaynaklanan bir çok sorunlar mevcut olabiliyor. WordPress alt yapısını kullanan kişilerin ilk olarak bu konuda ki anlatımı bire bir uygulaması gerekiyor.

  3. Merhaba, kullanıyorum bazı kelimelerde yükseldim ama bir anahtar kelimede çıkamadım önerileriniz ne olabilir domain yaşı etkilermi yeni alınan bir domain bicakbudur.com

  4. başarılı makale olmuş. Bu işe yeni başladım. Sitemde artış gözlemledim. Herkesin yapmasını ve bu makaleye göre hatalarını kontrol etmelerini öneririim. giggart.com admin inceleyip hatalarımı söylersen sevinirim.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir