İçindekiler
Sincap Hastalıkları ve Tedavisi
Sincaplar, en çok ilgi çeken ve sevimli hayvan türleri arasında yer alır. Sincaplar, genel olarak ağaçlık ve ormanlık bölgelerde yaşarlar. Sincaplar, ufak boylu ve oldukça tatlı hayvanlar olmalarından dolayı, en sevilen türler arasındalardır. Gözleri parlak ve iri bir yapıya sahiptir. Görme duyuları oldukça ileri seviye olan sincaplar, yaklaşık 10 yıl ve 12 yıl arasında yaşarlar.
Refleksleri kuvvetli olan bu hayvan türü, yüksek sıçrama ve tırmanma özelliklerine sahiptir. Yaptıkları yüksek hız sayesinde, fark edilmeleri de bir hayli zordur. Sincaplar, evcilleştirilebilir ve ev ortamında bakılabilir.
Yaşama uygun ve geniş ortamlarda, barınması zor olmayacaktır. Eğer kafes içerisinde tutulacaksa, kafesin geniş olmasına dikkat edilmelidir. Yavru ya da yetişkin sincaplar için, farklı yaşama ortamları yaratılabilir.
Sincapların yemeklerini saklayabilecekleri bir kap bırakmak, hayvanın kendisini doğal ortamında hissetmesine yardımcı olacaktır. Her hayvanda olduğu gibi sincaplar da bakılmasında ilgi gereken hayvanlardır. Eğer bakılamayacak veya yaşam standartlarını karşılayamayacak bir durum oluşursa, hayvanlar doğal ortamına geri salınmalıdır. Doğa canlısı olan bu kemirgen türünde, belirli nedenlerden dolayı bazı hastalıklar meydana gelir.
Sincap Hastalıkları Nelerdir?
Hem yavru, hem de yetişkin sincaplarda, beslenme durumlarına veya genetik faktörlere bağlı olarak çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Sincaplarda; şişkinlik, ishal, zatürre veya aspirasyon gibi hastalıklar görülebilir.
Sincaplar hastalandığında, mutlaka profesyonel bir veteriner desteği alınmalıdır. Bunun yanı sıra, diğer canlılarda meydana geldiği gibi, sincaplarda da bakteriye bağlı enfeksiyonel hastalıklar da ortaya çıkabilir. Özellikle, bu tür enfeksiyonel hastalıklarda, vakit kaybetmeden veteriner kontrolüne gidilmelidir. Veteriner kontrolünün ardından, doğru tedavi yöntemleri ile tedavi sürecinde ivedi olarak başlanmalıdır.
Zatürre Hastalığı
Sincapların soluk borusu tıkandığında, bu durum, zatürre hastalığına kadar ilerleyebilir. Sincaplarda zatürre hastalığı belirtileri, fark edildiğinde, erken tedavi şansı elde edilebilir. Zatürre belirtileri sıklıkla şöyledir;
- Sürekli ve sık nefes alınması,
- Nefeste hırıltı,
- Burun akıntısı,
- Halsizlik,
- İştahsızlık,
Sık nefes alan ve nefes alırken hırıltı çıkaran sincaplarda, yüksek ihtimal zatürre hastalığı görülür. Bu sebeple, en kısa süre içerisinde, mutlaka veteriner kontrolüne başvurulmalıdır. Uzman veteriner, gerekli kontrolleri sağlayacak ve en doğru tedavi yöntemlerini bildirecektir. Tedavi doğru bir şekilde yürütüldüğünde, hayvanın iyileşme süreci ilk günden itibaren başlayacak. İlerleme kaydedilecektir.
Soluk Borusu Tıkanması
Sincaplarda soluk borusu tıkanması, genel olarak yavru sincaplarda meydana gelen bir durumdur. Ağız yoluyla alınan katı ve diğer haldeki besinler, bazen, yemek borusundan soluk borusuna kaçabilir. Yavru sincapların beslenmesi için genellikle şırınga kullanılır. Şırınga sebebiyle, besinlerin yemek borusuna kaçması daha olasıdır.
Bu sebeple, yavru sincapları beslerken, ekstra bir dikkat gerekir. Beslenme sürecinde dikkatli hareket edilmeli ve zarar meydana getirecek risklerden kaçınılmalıdır. Soluk borusu tıkanması gibi istenmeyen bir durum meydana geldiğinde, anında müdahale edilmelidir.
Sincaplarda Soluk Borusu Tıkanmasında Ne Yapılmalıdır?
Genel olarak tüm sincaplar, doğadaki pek çok besini tüketir. Diş yapıları ve çene yapıları oldukça güçlü olan sincaplar, sert ve kabuklu besinler ile beslenir. Sincapların en çok tükettiği besinler şu şekilde sıralanabilir;
- Tomurcuk,
- Badem,
- Ceviz,
- Fındık,
- Ağaç tohumları,
- Mantar,
Sincaplar bunların yanı sıra, çeşitli kabuklu besinleri de tüketirler. Evde beslenecek sincaplara, tek bir besin çeşidi veya çeşitli kabuklu besinler verilebilir.
Sincaplarda, beslenmeye bağlı çeşitli rahatsızlıklar sıklıkla görülür. Bunlardan birincisi, soluk borularının tıkanmasıdır. Soluk borusu tıkanması sorunu, genellikle katı ve akışkan besinlerden meydana gelir. Şırınga ile besleme yapılıyorsa, bu durum daha olasıdır. Bu sebeple, özellikle yavru sincaplarda besleme, biberonla yapılmalıdır. Püre haline getirilen besinler de tercih edilebilir.
Eğer bir sincabın soluk borusu tıkandıysa, sincabın yemeği bitirmesi asla beklenmemelidir. Hemen müdahale edilmeli ve sincabın kaçmasını engelleyecek şekilde, hayvan sıkıca kavranmalıdır. Sincap yere paralel olarak tutulmalı ve yüzü yere bakacak konuma getirilmelidir. Hafifçe aşağıya doğru eğim verilerek, soluk borusuna kaçan cismin dışarı çıkması desteklenmelidir. Dikkatlice davranılarak, olayın sakin bir şekilde atlatılması beklenilmelidir.
Ayrıca bkz: Sincap Özellikleri ve Bakımı
Sincap Hastalığı Tedavisi
Sincaplarda meydana gelecek herhangi bir rahatsızlık için, tedavinin hemen yapılması, sincabın yaşam süresinin arttırılması adına yüksek bir önem taşır. Evcil bir sincap için tedavi sürecinin, uzman bir veteriner nezaretinde yapılması en doğru olandır. Özellikle, bakteriyel enfeksiyonlarda, sincaplarda stres kontrolü çok önemlidir.
Bu sebeple, evcil sincabın yaşadığı alanda, çeşitli oyuncaklara veya hayvanın hoşuna giden cisimler yer verilmelidir. Enfeksiyon tedavileri, antibiyotik kullanımı ile yapılır. Sincabın doğru bir şekilde tedavi olması ve doğru ilaçların uygulanması için, veteriner kontrolüne yüksek önem verilmelidir.
Veteriner tarafından yapılan kontrollerin ardından, uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunur. Bunun ardından, veterinerin yönlendirmesi ile ev ortamında hayvanın uygun tedavisi sahipler tarafından yapılabilir. Doğru tedavisi ve bakımı yapılan bir sincap, ev ortamına kolay bir şekilde alışacaktır. Doğru yöntemler eşliğinde bakılan ve uygun yaşam ortamına sahip sincaplar, yaşamının sonuna kadar sadık bir dost olarak kalacaktır.