Empati Nedir?

Empati kişinin kendisini karşısındaki insanın yerine koymasına, karşısındaki gibi düşünüp herhangi bir durumda karşımdaki insan ne yapardı sorusunu kendisine yönelterek bu soruyu da onun

Empati nedir? Daha önce bu kelimenin anlamını belki merak etmişsinizdir. Belki de başka birisi size bu soruyu yöneltmiştir. Ya da hiç bilmiyorsunuzdur, hiç bilmediğinizi düşünerek bu kelimeyi açıklamakla başlayalım. Empati kişinin kendisini karşısındaki insanın yerine koymasına, karşısındaki gibi düşünüp herhangi bir durumda karşımdaki insan ne yapardı sorusunu kendisine yönelterek bu soruyu da onun gibi cevaplamasına denir. Empati kurmanın özünde karşımızdaki insanı anlayabilmek vardır. Karşımızdakini ne kadar iyi anlarsak o kadar empati yapabiliriz. Bir insanı anlamadan onunla anlaşmanız biraz zordur. Onu ne kadar iyi anlar, tanırsanız anlaşmanız da o kadar kolaylaşır. İki kişi içinde birbirinizi anlamak hayata kolaylık, mutluluk getirir.

Tavsiye içerik => Köpek Gezdirerek Para Kazanma

Empati kuran bir insanın mutlu olması daha kolaydır çünkü her insan olaylara farklı pencerelerden bakar çoğu insanda sadece kendi penceresinden bakar. Durum böyle olunca küçük tartışmalar olabilir işte empati kurmak burada devreye giriyor herkesin sizin gibi düşünmediğinin farkında olmalısınız ve onun nasıl düşünebileceğini, olaylara daha farklı bir yönden bakabileceğini düşünüp öyle konuşmalısınız.’ En büyük insan, kendini en çok sayıda insanın yerine koyabilendir ‘ diye bir cümle okumuştum belki sizde bunu duyduktan sonra empati kurmayı denersiniz. Empati size bir şey kaybettirmez aksine size birçok şey kazandırır. Günümüz insanlarının en çok ihtiyaç duyduğu duygulardan biri empatidir, küçük yaştan itibaren duyguları öğrene öğrene büyürüz. Eğer empati duygusunu öğrenmediyseniz hayatınızda bir şeyler hep eksik gidecektir. Empati duygusunu biraz merak ettiğinizi düşünüp size onun faydalarından bahsetmek istiyorum: İnsanların tarafsız olmasını ve insanlar arasındaki dayanışmayı sağlar. Daha anlayışlı bireyler olarak hayatımızı sürdürürüz.

Empati günlük hayatımızın içinde olması gereken bir duygudur. Bazılarına çok zor gelebilir aslında hiçbir zorluğu yoktur. Basit bir olayda, tartışmada karşımızdaki dinleyip kendi fikrimizin dışında onunkini de anlamaya çalışmayı denersek problemi çözmek iki taraf içinde daha pratik ve huzurlu olacaktır. En basitinden bir arkadaşınızın başına kötü bir olay gelmiştir siz onu anlamadan dinlemeden yargılarsınız çünkü sizin başınıza böyle bir şey gelmemiştir işte empati burada devreye giriyor. Kendinize arkadaşınızı anlamaya yönelik sorular yöneltebilirsiniz ya da onun kendini ifade etmesine izin vermelisiniz. Tarafsız bir şekilde ona yaklaşırsanız onu anlamanız daha kolay olacaktır. Peki empati duygusu nasıl kazanılır? Öncelikle empati kurabilmek isteyen bir kişinin ben merkezi olmaması ilk olarak karşısındaki kişiyle iletişim kurabilmesi gerekir. Neden böyle söylüyoruz çünkü iletişim kurabilmenin nasıl olduğunu bilmeyen insanların olduğunu hepimiz biliyoruz . Madem böyle söyledik iletişim kurmak, iletişim nedir? İletişim iki insanın birbirine duygularını, düşüncelerini aktarmasın a denir. Yani iletişim insanlar arasındaki fikir, düşünce ve bilgi alışverişidir. İletişim iki türlüdür; Sözlü iletişim ve yazılı iletişim. Sözlü iletişim daha kuvvetlidir, mimiklerle kendimizi daha iyi ifade edebiliriz tabi bazıları yazılı iletişim de daha başarılır.

 

İletişimden de bahsettiğimize göre empati duygusu nasıl kazanılır konusuna dönelim; Karşımızdaki insanı yargılamayı bırakarak empati duygusunu hissetmeye başlayabiliriz empati de en önemli olan şeylerden biri objektif olmaktır. Objektif olursak kendi tarafımızı tutmazsak karşımızdaki insanı daha iyi anlayabiliriz. Sizin içinde olmadığınız bir durum olduğu zaman da empati kurmanız gerekebilir. İki kişinin tartışmasına dahil olabilirsiniz ve orada ikisi içinde empati kurmanız gerekebilir yani empati hayatımızın hep içinde olabilir. Zaten olması da gerekir. Empati bakış açımıza yeni bir soluk getirir sadece insanlara değil diğer canlılara karşı da empati kurulabilir. Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma demişler ne kadar yerinde ve doğru bir söz. Bu herkesin anlaması gereken bir cümledir. Kedine yapılmasını istemediğin bir davranışı başkasına yapınca nasıl hissettiğini anlamak çok zor olmaz kendini onun yerine koyup anlayabilirsin. Çoğu insanda empati kurabilme eksikliği vardır bu basit görülen ama büyük bir eksikliktir empati hayatınızı her daim kolaylaştırıp huzuru sağlar. Yaşamımız boyunca anlaşılma ihtiyacı duyarız, kimsenin sizi anlamadığını düşünün mutlu olmak zor olacaktır. Çevrenizdeki insanlardan sizi anlamalarını beklersiniz işte onlarda sizden aynı şeyi beklemektir bunu düşünerek empati kurmayı hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Yeni bir soru niçin empati kurarız?

Empati karşımızdaki kişiye olan ön yargımızı azaltır, ona karşı ılımlı şekilde yaklaştığınız için size güvenir kendini açar samimi arkadaşlıklar kurmanıza yardımcı olur. Herkesin anlaşılabilir olduğunu anlarız. Empati kurarak herkesi anlayabilirsiniz. Karşınızdakinin ne hissettiğini ne düşündüğünü anlayabilmeniz için empati kurmalısınız. Kişinin karşısındaki bireyle sağlıklı bir iletişim kurmasına yardımcı olur. Hatta empati kurduğunuz zaman karşınızdaki ile iletişiminizin daha kuvvetli olduğunu göreceksiniz. Niçin empati kurarız sorusu için farklı cevaplar verdik kısa ve öz bir şekilde sıralarsak ; İki kişinin birbirini daha iyi anlaması, karşılıklı anlaşabilmek ve karşımızdaki kişiyle iletişimimizin sağlam olması için empati kurmalıyız. Daha sağlıklı iletişim için empati kurmak en güzel yoldur. Bazı duygular iletişim için önemlidir empati de bunların başında gelir. Her yaşta empati kurulabilir. Empati duygusunu küçüklükten itibaren geliştirmeliyiz. Çocuklarda empati duygusu nasıl geliştirilebilir? Öncelikle çocuğunuza empati göstermelisiniz çoğu davranışı sizden örnek alacaktır ona örnek bir ebeveyn olmalısınız. Başkalarına karşı olan davranışlarında onların nasıl hissedebileceğini anlatmanız da işinize yarayacaktır.

Zamanla empati duygusu gelişecek inanın. Empati duygusu her insanda olmalı hepimizin bu duyguyu bilmesi, öğrenmesi gerek. Gündelik yaşamımızda empati kurmamız gereken bir sürü olay olabilir. Eğer empati kuruyorsanız sorunlarınız daha kolay sizi ve karşı tarafı üzmeden çözülecektir fakat empati kurmazsanız her iki taraf içinde olay daha zor ve daha üzücü bir hal alacaktır. Empati eksikliği bir bireyin insanlık duygusunun eksik olduğunu gösterir. Karşısındaki bireyi anlamak onu dinlemek insanlık göstergesidir. Yaşamımızın her alanında bize faydası olacak bir olgu empati kurmak, özellikle insan ilişkilerinde, ikili ilişkilerde daha çok faydasını görebileceğimiz bir duygudur.

Bu kadar üzerinde durduğumuz bir konu ile ilgili bir bilgi daha öğrenmek isteyeceğinizi düşünüyorum. Empati; İçgüdüsel, ilişkisel ve deneyimsel empati olmak üzere üç çeşitten oluşur. İçgüdüsel empati: İnsanların doğdukları andan itibaren onunla olan bir empati şeklidir. İlişkisel empati: Karşılıklı olarak ilişkide bulunduğumuz insanla kurduğumuz empatidir, yakınlığımız ne kadar kuvvetliyse empati kurabilmemiz o kadar artar. Son olarak deneyimsel empati ise, tamamen deneyim odaklı olan empatidir. Yaşam boyu kendi yaşadıklarımızdan öğrendiğimiz birikimlerden ortaya çıkan empati şeklidir. Empati konusuyla ilgili çoğu insan yorum yapabilir ’empati kuramıyorum’ diye bir şey yoktur empati kurmanın nasıl olacağını, size neler kazandıracağını açıklamış bulunuyorum. Hayatınızdaki sorunları daha kolay çözmek istiyorsanız empati kurmayı deneyin. Empati kurmanın karşımızdaki kişiye ne kadar yararı varsa bir o kadar da bize yararı vardır. İnsanlarla daha sağlıklı iletişim kurmak için empati kurmayı aklınızın bir köşesinde tutun. Hayatınızın daha kolay ve huzurlu olacağını göreceksiniz. Empati kurmanın öneminin farkında olmalıyız ve buna göre yaşamalıyız.

 

Oğuzhan İsa Temiz

Güncel SEO ve Marketing içeriklerini derleyip yazmayı seven yazar aynı zamanda kişisel bir blog edası içerisinde içerik üretiyor. Farklılaşan kişisel psikolojiler insanları başka bir insan haline bürünmeye zorlayabiliyor. Tabii bir filmde de geçtiği gibi " Evet,biz tüketiciyiz.Tutkulu bir yaşam tarzının yan ürünleriyiz. Cinayet,suç,fakirlik bunlar beni ilgilendirmiyor. Benim için önemli olan magazin dergileri.500 kanallı TV,iç çamaşırım da kimin adının yazdığı…" bana destek olmak isterseniz yazılarımı paylaşabilirsiniz. https://oguzhantemiz.com

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir