İçindekiler
WordPress Multisite Nedir ve Kurulumu Nasıl Yapılır 2020?
WordPress multisite özelliği birçok avantajı ve kullanım kolaylığını içinde barındıran bir güncelleme. Özellikle tek bir Worpress kurulumu ile birden fazla wordpress site ağı oluşturmanız bu özellik ile mümkün oluyor. Bu özelliği oldukça kolay ve pratik şekilde kullanabilirsiniz. Kullanmak için doğru kodları, doğru satıra eklemeniz yeterli.
WordPress Multisite Özellikleri Nedir?
WordPress multisite birçok avantajı içinde barındıran bir özelliktir. Özellikle tek bir wordpress ile birden fazla wordpress sitesini yönetmeniz mümkün. Öte yandan ağ yöneticisi olarak sitelerinize temalar, eklentiler de yükleyebilirsiniz. Tüm bu özellikleri ağ içinde bulunan diğer sitelerin kullanımı için de iletebilirsiniz. Bu noktada bilmeniz gereken ise ağ içinde mevcut olan site sahipleri tema ve eklenti yükleme yetkisine sahip olmamaktadır. Bu işlemler yalnızca sizin tarafınızdan yapılabilmektedir.
WordPress Kurulumu:
1) İlk olarak FTP aracı ile sitenizin dizinine bağlantı kurmanız gerekmektedir. Ardından ana dizinde yer alan wp-config.php içerisinde şu kodu yerleştirmeniz yeterli olacaktır:
- /* Multisite */
- define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);
2) Kodu eklemenizden sonra WordPress için multisite özelliği artık aktif hale gelmiş oluyor. Kodu ekledikten sonra ise “Araçlar – Ağ” yolunu takip etmeniz gerekmektedir. Bu aşamada ağ ismi, yönetici e-posta adresi, subdomain, dizin seçimi gibi temel ağ ayarlarını tamamlamanız oldukça önem teşkil etmektedir.
Tavsiye içerik => “Üzgünüm, bu dosya türüne güvenlik nedeniyle izin verilmiyor.” Hatası ve Çözümü
3) Bu adımları izledikten sonra ise wp-content klasörü altında yer alan blogs.dir adında klasör oluşturmanız gerekmektedir. Bu klasörün chmod izinlerini 777 olarak ayarlamanız gerekmektedir.
4) Bu adımda wp-config dosyasında son bir ekleme daha yapmanız gerekmektedir. Ana dizinde mevcut olan wp-config.php dosyasını açmanız gerekmektedir. Ardından aşağıdaki kod dizinini eklemeniz gerekmektedir:
- define( ‘MULTISITE’, true );
- define( ‘SUBDOMAIN_INSTALL’, true );
- $base = ‘/’;
- define( ‘DOMAIN_CURRENT_SITE’, ‘siteadi.com’ );
- define( ‘PATH_CURRENT_SITE’, ‘/’ );
- define( ‘SITE_ID_CURRENT_SITE’, 1 );
- define( ‘BLOG_ID_CURRENT_SITE’, 1 );
5) Daha sonra mevcıt olan .htaccess dosyası üzerinde bulunan kodların tamamını aşağıdaki dizin ile değiştirmeniz gerekmektedir. Bunlar:
- RewriteEngine On
- RewriteBase /
- RewriteRule ^index\.php$ – [L]
- # uploaded files
- RewriteRule ^files/(.+) wp-includes/ms-files.php?file=$1 [L]
- RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR]
- RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
- RewriteRule ^ – [L]
- RewriteRule . index.php [L]
WordPress Multisite özelliği bu adımlar sonra aktif hale gelecektir.