
Web site sahiplerinin site dışı SEO’yu incelemeden önce yapması gereken en önemli başlık olan Site İçi SEO hakkında detaylı açıklama yapacak olursak, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak ve daha alakalı trafik elde etmek için tek bir web sayfasını optimize etme uygulaması olarak geçmektedir. Site içi SEO, optimize edilmiş web içeriği ve HTML kaynak kodunu ifade ederken, sayfa dışı SEO, harici veya sayfa dışı web sitelerinden gelen bağlantıları ve diğer harici sinyalleri ifade eder. Satırın başında da söylediğimiz gibi bizim bu makaledeki konumuz olan Sayfa içi SEO hakkında neler yapabiliriz ona bakacağız.
Arama Motoru Optimizasyonu yani SEO, internetin var olmasından bu yana geçen zaman da SEO hep vardı fakat kurallarını tam olarak oturtamadıkları için bunları da kullanıcıların tespit etmesi zorlaştı. Daha çok kuruluşlar bunu yeni kitleleri web sitelerine çekmek, bilgileri en doğru bir şekilde paylaşarak büyüme sağlamak için kullanıyorlardı. Bununla birlikte, SEO ilk olarak içeriğe olabildiğince çok anahtar kelime yerleştirmek ve sayfaları doldurmak için geri bağlantıları kullanmak için kullanıldığından, büyük ölçüde değişti. Tabii ki içeriğinizin uzunluğuna ve yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Zamanla, SEO karmaşık bir teknik uygulama haline geldi. Günümüzde oldukça farklı teknolojilerin entegre edilmesi ile yüksek kaliteli web sitelerinin arama motoru sonuçlarında yer almasını sağlamak için sayfa içi özelliklerini düzgün bir şekilde yapması gerekmektedir.
İçindekiler
Site İçi SEO Neden Önemlidir?
Aslında bir önceki paragrafta kapsamlı bir şekilde açıklamış olsa a daha iyi anlamanız için açıklayıcı bir anlatım sunmak istedik. Sayfada SEO’yu optimize etmek Google’a web sitenizle ilgili tüm bilgileri verebilir ve sitenizin kullanıcı odaklı olduğuna dair çıkarımlar yapacaktır. Yalnızca web sitesini insan ziyaretçiler için optimize etmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda Google’ın ve robotların web sitenizi okumasına da yardımcı olur. Bir web sitesi oluşturulduğunda, arama motorları onu otomatik olarak çekmez zamanla sizin yaptığınız hareketler doğrultusunda geliştirdiğiniz ve kullanıcıya uyumlu hale getirdiğinizde yavaş yavaş botlarını sizler için yollayacaktır. Sayfadaki SEO optimizasyonu nedeniyle, web sitesi ziyaretçilerini veya trafiğini sıralamak ve çekmek için Google’a bir sinyal gönderdiğinizde aslında bir bakıma sitenizi üst sıralara çıkmanız içinde bir istek yollamış olursunuz. Site içi SEO, herkesin yapabileceği bir şeydir. Bu çok fazla teknik bilgi içermez ama edineceğiniz bilgiler profesyonellik doğrultusunda olursa bu sitenize de olumlu yansır.
Site İçi SEO Teknikleri
URL Yapınıza Dikkat Edin
Burada dikkat eteneniz gereken nokta kategorisine kadar farklı detayları da içeren URL yapılarından kaçınmanızdır. Web sitenizdeki her URL kısa ve olabildiğince anahtar kelime açısından zengin olmalıdır. Ana sayfanız ve ana ürün sayfanız için anahtar kelimeler oluşturmak sizin için zor olmayacaktır çünkü kafanızdaki fikirler ile giriş yaptığınızı varsayarsak zaten anahtar kelimeleriniz belirlenmiştir. Ana sayfanız şirketinizin adı olabilir bunun yanı sıra ürün sayfanız belirli ürünlerin adlarını içerebilir. İletişim sayfanız URL’de doğru bir şekilde belirtildiğinden emin olun. İnsanların uzun URL’leri tercih etmemeleri ayni okumamalarının sebebi günümüzde kısa anahtar kelimeleri ile daha sade tutulmuş olmasıdır bu yüzden sizlere önerimiz URL olabildiğince kısa olmalıdır. Kendiniz değil kullanıcılar açısından düşünerek URL belirlemeniz gerekmekte olup bunu yaparken alakalı anahtar kelimeleri anlamlı bir şekilde dahil edin. SEO eklentinizde uzun yapmanızı ya da doldurmanızı söylüyorsa bundan kaçının.
Anahtar Kelime Zengin Bir Başlık Oluşturun
En çok sorulan ve karıştırılan yöntemlerden bir tanesine değinecek olursak, web sitenizdeki her sayfanın kendi başlığı da olmalıdır. Başlık, gönderinin en üstünde görüntülenen başlıktır ve başlık, arama motoru sıralamalarını etkileyen önemli bir işleve sahiptir. Başlık Google arama sonuçlarında sizlerin aratarak bulacağı ve sitelerin başlıkları görünen mavi yazılardan oluşmaktadır. Bu nedenle başlığın orijinal olması kullanıcıların dikkatlerini çekmesi açısından büyük önem taşıyacaktır. Alakalı anahtar kelimeleri başlıklarda kullanmanız kullanıcıların aratacak kelimeleri sizde düşünmesi açısından önemlidir. Okuyucuları ikna etmek ve cezbetmek için blog yazısı başlıkları oluşturulmalı, ancak başlıklar doğrudan kullanıcıyı çekmelidir. Sadece içerik okumak isteyenler olarak düşünmeyelim potansiyel müşteriler ve müşterilerin yanı sıra sayfanızın içeriğini anlamaya çalışan Google botları da başlığı okuyacaktır. Web sitenizin her sayfası için etkili SEO başlıkları oluşturmanıza yardımcı olacak birçok araç vardır. Siteniz bir WordPress sitesi ise, Yoast eklentisini kullanmanız şiddetle tavsiye edilir. Günümüzde Rank Math SEO gibi araçların da önemli derecede işe yaradığı söylenmektedir. Siz araştırarak ya da deneyerek istediğiniz eklentiyi kullanabilirsiniz.
Cazip Bir Açıklama Yazın
Başlığınızın yanı sıra daha çok Google’de üst sıralarda çıkmayı planlayan bir web sitesi sahibi olarak hareket ederseniz bir süre sonra işe yaramadığını anlayacaksınız. Bütün SEO danışmanları ve eğitmenlerinin ortak kararı olan açıklama ise kullanıcı için yazılması gerektiğidir. Geçmiş SEO stratejilerinde, insanlar, arama motorlarını, çok sayıda anahtar kelime içeren bir metin olarak yapılandırmaktaydı bu yüzden de kullanıcıların sayfalarını tıklamamaya başladıklarını fark etmeye başladılar. Bunu yapan çoğu şirket arasından sadece belli bir kısmı doğru seçeneğe sonunda erişti. Açıklama kısmını anahtar kelimelerle doldurmak hem SEO açısından hemde kullanıcı bakımından oldukça zararlıdır. Burada etkileyici bir açıklama yapmak sadece kullanıcıları bünyenizde toplamaz sizlere abone olarak ya da devamlı siteye girmelerine de olanak sağlar. Gerçek okuyucuların gerçek ilgisi anahtar kelimelerin fazlaca kullanılmasından oldukça iyidir.
Görsellere SEO Öğelerini Dahil Et
Görseller çoğu web sitesi sahibinin düşündüğünün aksine Google için oldukça önemlidir. Sadece yazınızı güzelleştirmekle kalmayan görseller daha okunabilir bir hale getiren içeriğinizi kullanıcılar için daha çok önerecektir. Görüntüleri yüklediğinizde ek açıklamaları da girerek bunları SEO stratejinize uygulanabilir hale getirebilirsiniz. Web sitenize bir resim eklediğinizde, dosya için anahtar kelime açısından zengin bir başlık belirtin. Örneğin bir oyun içeriği giriyorsanız başlıkla uyum olacak bir şekilde anahtar kelimelerini görsellerinizde kullanabilirsiniz. Alternatif metin, arama motorlarının görselin anlamını anlamasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Alakalı anahtar kelimeler içeren zengin bir alternatif metin açıklaması, arama motorlarına web sitenizdeki içeriğin kaliteli olmasına ve üst sıralara çıkmasını sağlayacaktır.
Mutlaka göz atın => SEO Uyumlu Makale En İyi Nasıl Yazılır?
İç ve Dış Bağlantıları Dahil Et
Yazımızın başında bahsettiğimiz üzere Site içi SEO kadar Site dışı SEO da önemlidir. Optimize edilmiş bir sayfa iç ve dış bağlantılar içerecektir. İlgili içeriğe sahip diğer sayfalara dahili bağlantılar eklemek, Google’ın tüm içeriğinizin alaka düzeyini daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Dahili bağlantılar eklerken, bağlantı metninin anahtar kelimeler içerdiğinden emin olun. Bu, arama motorlarındaki sıralamanızı artırabilir. Bağlantı kalitesi zayıf sayfaları iç link olarak eklemeniz size yararından çok zarar getirir. Sitenizde kendi sayfalarınızda yaptığınız dofollow linkler sizlere avantaj sağlayacağı gibi başka sitelere yapacağınız linkler nofollow şekilde olmalıdır. Yani bir tanesinde verdiğiniz linklere kefil olabileceğinizi anlatırken diğerine kefil olmayacağınızı göstermektedir. Bir marka ile saygın bir işletme sayfası arasında bir bağlantı oluşturduğunuzda, potansiyel müşteriler ve arama motoru algoritmaları gözünde size fayda sağlayacaktır. Örneğin bir oyun içeriği yazıyorsanız Steam gibi yerlere link verebilirsiniz fakat blog sitelere verdiğiniz linkler sizin için olumlu etki sağlamayacaktır.