İçindekiler
- 2019 İçin Uygulaması Kolay Getirisi Çok 21 Seo Tekniği
- 1.Başlıklarını Optimize Et
- 2. Site Navigasyonunda Sayfalarınızı Önceliklendirin
- 3. Sayfalarınıza Breadcrumbs Ekleyin
- 4. Sitenizin Ziyaretçilerini ve Sıralamasını Takip Edin
- 5. SSL Sertifikası Alın
- 6. Harita Listelenmenizi Güvenlik Altına Alın
- 7. Resimlerinizi Sıkıştırın & Optimize Edin
- 8. Site Hızını Arttırın
- 9. Kelime Zengini Anchor Textlerle İçeriklerinizi Birbirine Bağlayın
- 10. İçerikle Alakalı Otoriter Sitelere Link Çıkın
- 11. Sosyal Medya Hesaplarınızı Elde Edin
- 12. Sayfalarınızın & İçeriklerinizin Paylaşılabilirliğini Arttırın
- 13. Öteki İnsanların İçeriklerini Paylaşın
- 14. Arkadaşlarınızdan ve Müşterilerinizden İnceleme İsteyin
- 15. 404 Sayfanızı Özelleştirin
- 16. Güncel Yüksek Kaliteli İçerikler Yayınlayın
- 17. Var olan İçeriğinizi Geliştirin/Güncelleyin
- 18. Ürettiğiniz İçeriği Farklı Bir Yerde Kullanın
- 19. Sitenizin Mobil Dostu Olduğuna Emin Olun
- 20. Nofollow Backlink Satın Alın
- 21. Rakibinizin Backlinklerini Elde Edinin
2019 İçin Uygulaması Kolay Getirisi Çok 21 Seo Tekniği
Yukarı sıralara çıkmak hem zaman hem de efor gerektiriyor. Ama dışarıda uygulaması kolay ve kesinlikle iyi sonuçlar getirecek seo teknikleri var. En iyi kısmı ise bütün bu teknikleri tek başınıza yapabilecek olmanız.
Spoiler alarmı: Çoğu taktik çok basit şeyler içeriyor. Yıllar boyu gözlemim sonucunda müşterilerimin bazıları bir vakit başkalarından Seo yardımı almış ama yardım aldıkları sitelerdeki başlıklarda anahtar kelimeler bile eksikti.
21 tane tekniğimizi yazımızın başında belirtelim ve ardından başlayalım.
- Başlıklarını Optimize Et
- Site Navigasyonunda Sayfalarınızı Önceliklendirdin
- Sayfalarınıza Breadcrumbs Ekleyin
- Sitenizin Ziyaretçilerini ve Sıralamasını Takip Edin
- SSL Sertifikası Alın
- Harita Listelenmenizi Güvenlik Altına Alın
- Resimlerinizi Sıkıştırın & Optimize Edin
- Site Hızını Arttırın
- Kelime Zengini Anchor Textlerle İçeriklerinizi Birbirine Bağlayın
- İçerikle Alakalı Otoriter Sitelere Link Çıkın
- Sosyal Medya Hesaplarınızı Elde Edin
- Sayfalarınızın & İçeriklerinizin Paylaşılabilirliğini Arttırın
- Öteki İnsanların İçeriklerini Paylaşın
- Arkadaşlarınızdan ve Müşterilerinizden İnceleme İsteyin
- 404 Sayfanızı Özelleştirin
- Güncel Yüksek Kaliteli İçerikler Yayınlayın
- Var olan İçeriğinizi Geliştirin/Güncelleyin
- Ürettiğiniz İçeriği Farklı Bir Yerde Kullanın
- Sitenizin Mobil Dostu Olduğuna Emin Olun
- Nofollow Backlink Satın Alın
- Rakibinizin Backlinklerini Elde Edinin
1.Başlıklarını Optimize Et
Giriş kısmında belirttiğim gibi, müşterilerimden bazılarının Seo yardımcılarına çok para yatırmalarına rağmen kelime araştırması ve başlık optimizasyonu gibi basit işlerin bile düzgün yapılmadığını görmeye çok sık şaşırırdım
Sözün kısası, sayfalarınızın doğru anahtar kelimeyi hedeflediğinden emin olun. Başlık arama motorunda en önemli kısım. Bu yüzden anahtar kelimenizi orada bulundurun. En önemli kelimeniz en başa ne kadar yakınsa o kadar iyidir. Ardından H etiketlerinize düzgün anahtar kelimeler seçmeyi de unutmayın. H1 etiketi en önemli H etiketi o yüzden sayfanın en başında olmalı. Bir çok durumda başlığın birebir aynısı oluyor ama bu şekilde olmak zorunda değil.
Google’a reklam veren kişilerin başlıklarına bakın. Bir çok insan bu PPC başlıkların Seo için doğru olmadığını düşünüyor ama gerçek şu ki PPC başlıklarının asıl amacı insanları kendilerine tıklatmaya çalışmak. Yani Seo’nun da tüm amacı bu değil mi?
Aynı durum açıklamada da devam ediyor. Açıklamalarınızı insanların ona tıklamayı isteyeceği şekilde düzenleyin. Anahtar kelimelerinizin meta açıklamalarında da olmasına dikkat edin. Aksi taktirde orada oluşma şansı çok daha düşük.
Bu adımları yaptığınız vakit birden fazla anahtar kelimeyi tek bir sayfada hedeflemeye başlayabilirsiniz. Bu makale aslında birden çok anahtar kelimeyi hedeflemese de başlığın “etkili seo teknikleri” , “seo teknikleri” , ve “seo teknikleri 2019” için optimize edildiğini söyleyebiliriz.
Bu çok harika bir şey çünkü içeriğin küçük kısımlarındansa büyük parçalarına odaklanabilirsiniz. Google uzun içerikleri çok seviyor.
Navigasyon bütün sitenizdeki en önemli yapı parçası. Neden mi? Eh, çünkü “diğer” sayfalarınıza link çıkan ilk şey. Aynı zamanda navigasyon kısmı genelde sitenizin en yukarısında yer alır ki bu da Google’a o linklerin önemli olduğu sinyalini verdirtir.
Anasayfanın neden bütün sitelerde bu kadar yüksek otoriteye sahip olduğunun bir sebebi de aslında bu. Çünkü genellikle sitenin logosu anasayfaya yönlendiyor.
Breadcrumbs eklemek siteniz için çok faydalı olabilir. Özellikle de siteniz bir e ticaret sitesiyse. Faydalılar çünkü sitenizin içerisinde bir yapı oluşturuyorlar.
Bütün online mağazalar olmasa da çoğunluğu ürünlerini kategori sayfalarından linkliyor. Bu da kategori sayfaları ürün sayfalarına link gücü aktarması yani onları daha güçlü yapması anlamına geliyor. Düşünüldüğünde kötü bir şey değil.
Ancak, eminim ki kategori sayfalarınızın daha üst sıralarda olmasını istiyorsunuzdur. Çünkü bu kategori sayfaları en çok aranma değerine sahip anahtar kelimeler için optimize edilmiştir. Breadcrumbs ile kategori sayfalarınızının gücünü onları bütün alt kategorilere ve alakalı ürünlere linkleyerek arttıracaksınız.
Eğer CMS kullanıyorsanız işler sizin için bayağı kolay olacak. Çoğu template breadcrumb ile birlikte geliyor. Yani yapmanız gereken tek şey template ayarlarına bir bakış atmanız. Eğer ayarlarda yoksa internette “Sizin CMS Platformunuz” + “bredcrumbs plugin/extension/module” diye aratabilirsiniz. Eminim sizin için uygun olan eklentiyi bulabileceksiniz.
Eğer özelleştirilmiş bir template kullanıyorsanız kendi başınıza yapmanız kodlama bilginiz olmadan zor olabilir. Ancak, bir programcı bunu çok hızlı bir şekilde halledebilir. Yani size çok pahalıya patlamaz.
4. Sitenizin Ziyaretçilerini ve Sıralamasını Takip Edin
Ziyaretçi takibi çok önemli. Eğer sitenizin sıralamasını ve trafiğini takip etmiyorsanız sitenizdeki sıkıntıları tespit edemezsiniz.
Hangi sayfada kullanıcılar hızlıca ayrılıyor? Bu hızlı kullanıcı kaybeden sayfaları özellikle de aranma hacimleri yüksekse hızlıca geliştirebilirsiniz.
Aynı zamanda, eğer organik trafiğinizi izlemiyorsanız bir gelişme kaydedip kaydetmediğinizi anlayamazsınız ve daha da kötüsü arama motorlarının sizin sitenizi cezalandırdığını ya da sıralamalarınızın düştüğünü bilemezsiniz.
Organik aranma trafiğinizi gözlemlemek ve sayfalarınızla ilgili sıkıntılara bakmak için Google Search Console ve Google Analytics kullanabilirsiniz. Server’ınıza giriş yapabildiğiniz sürece kurulumları oldukça basit. Hatta bir eklenti yoluyla bile yüklemeniz mümkün olabilir. Google Tag Manager’ı tüm tracking kodlarınıza implement etmeyi tavsiye ederim. Kontrol etme işini çok kolaylaştırıyor çünkü.
Eğer bir sonraki aşamaya geçmek istiyorsanız kullanıcıların sayfanızda en çok nereye tıkladığıyla ilgili bir sıcaklık haritası oluşturan HotJar gibi şeyler deneyebilirsiniz. Ancak, bu tarz şeyleri anlaması ve doğru uygulaması çok daha zor. Yani tecrübeli değilseniz uzak durun.
5. SSL Sertifikası Alın
SSL 2014’den beri bir sıralama faktörü oldu. Eğer neden diye merak ediyorsanız cevabı basit: Güvenlik. Siber suç oranları sürekli artmaya devam ediyor ve her geçen gün daha çok insan daha çok hassas bilgisini internette paylaşıyor.
Bir SSL kurmak sizin için kolay olmalı. Çoğu zaman hosting sağlayıcınız size yardım eder. Ancak, daha basit üstelik ücretsiz olan bir çözüm daha var: CloudFlare. Tek yapmanız gereken domaininizin nameserverlarını Cloudfare’e yönlendirmek ardından CloudFlare sizin siteniz için bir filtre olacak. Spam ve kötü görünümlü IP’leri sizin sitenize girmesini engelleyecek.
Gene de aklınızda olsun, HTTPS’e geçiş yapmak ciddi SEO sıkıntıları doğurabilir.
Yakın zamanda bu konu hakkında bir yazı yayınlayacağım. Yayınladığım vakit oraya giden bir linki bu yazıya eklerim.
6. Harita Listelenmenizi Güvenlik Altına Alın
Bu milletin kolay bir şekilde sizden “çalabileceği” bir şey değil. Google MyBusiness kullanarak sitenizi Google’da birden fazla kez listeletebilirsiniz.
Aynı zamanda sizin sitenize link çıkılmış olacak. Eğer sıralamada iyi yerlerde değilseniz insanlar sitenizi çok daha rahat bulabilecekler.
Listelenmenizi oluşturduğunuzda ya da sahiplik hakkını elde ettiğinizde gerekli açıklamaları doğru doldurduğunuzdan emin olun. Ek olarak müşterilere güven aşılamak istiyorsanız lokasyonunuzun ve takımınızın güzel fotoğraflarını da ekleyebilirsiniz.
7. Resimlerinizi Sıkıştırın & Optimize Edin
Resimler server’ınızdaki en büyük yeri kaplayan şeylerdir. Bu da demek oluyor ki resimler kullanıcılarınızın cihazlarında da en çok yeri kaplayan şeyler. Yani yüklenmesi en uzun süren şey resimdir.
Yavaş yüklenmeler iletişiminizi ciddi bir şekilde etkiler ve resimlerin yüklenmesi çok uzun sürüyor.
Bir resmin çok fazla yer kaplamasının iki sebebi olabilir. İlk olarak, diskte sıkıştırılmamış şekilde duruyordur. İsterseniz biri 1 mb iken diğeri 1 mb’nin 5’de 1’i kadar boyutta aynı gözüken 2 resme sahip olabilirsiniz.
Bu nasıl mı mümkün? Eh, resim sıkıştırma işlemleri nasıl çalışıyor bilmiyorum ama resim kalitesini ya da çözünürlüğünü düşürmeden resimlerin boyutunu düşürüyorlar. WordPress için Smush tarzı eklentiler ya da API’si olan ShortPixel gibi resim sıkıştırma araçları kullanabilirsiniz. Resimlerinizi TinyPNG‘ye yüklediğiniz her vakit de sıkıştırabilirsiniz. Eğer bir eklenti yüklemeyi başaramazsınız resimlerinizi indirin (eğer binlerce yoksa) sıkıştırın ve ardından server’ınıza tekrar upload edin.
Sıkıştırmanın ardından bir de çözünürlük kısmı var. 2000’e 2000 pixellik bir resim diskinizde 500’e 500’lük bir resimden çok daha fazla yer tutar. Bu yüzden, 2000×2000 bir resim indirip onu 500x500px’ye CSS kullanarak küçültmeyin. Tarayıcı normalde indirmesi gerekenden 4 kat büyük bir resmi indirmesi gerekecek.
Responsive temalarda bunu başarmak için “srcset” HTML attribute’ını araştırabilirsiniz. Bunu sadece spesifik çözünürlükteki spesifik resimleri indirmek için kullanabilirsiniz
8. Site Hızını Arttırın
Resimler en büyük etkiye sahip olsa da sitenizin yüklenme hızını etkileyen başka şeyler de var. Çoğu zaman dosyalarla alakalı oluyor ama öteki vakitler PHP çakışmaları ya da database querylerinin yüklenmesinin çok uzun sürmesi olabilir.
yavaş database yüklenme sıkıntılarından kurtulmak için plugin kullanım oranınızı minimale çekebilirsiniz. Gereksiz sayıda plugin ya da extension var mı? Varsa kurtulun onlardan. Eğer sitenizde güzel duran ama çok nadir kullandığınız ve çok az değer katan bir şeye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız kurtulun ondan.
Slider pluginininden kurtularak işe başlayabilirsiniz. Slider yerine statik bir resim ve bir CTA butonu koyun. Neden mi? Eh, Sliderlar biraz boktan da. İnsanlar çok nadiren bunlara tıklıyor. Çok büyük bir alan ve kaynak ihtiyaçları var ve bazen özellikle de bir şey okumaya çalışırken resim otomatik değiştiğinde çok can sıkıcı olabiliyorlar.
Sitenizin hızını arttırmak için yapabileceğiniz diğer şeyler, daha iyi bir hosting sağlayacısına sahip olmak ve sayfanın yüklenmesi için gereken kaynakları azaltmak olabilir. PageSpeed Insights ve GT Metrix gibi araçlar kullanarak hızla ilgili sitenizin sahip olduğu sıkıntılara bakabilirsiniz.
Bazılarını çözmek kolayken diğerleri uğraştırıcı olabiliyor. Mesela, bir cache ve dosya küçülten W3 Total Cache (WordPress için) gibi bir eklenti çok yararlı olabilir. Eklentiyi düzgün kurmak için bu rehbere bakabilirsiniz. Ancak dizaynınızı ve işlevselliğinizi bozabilecek muhtemel CSS ve JS sıkıntılarına hazırlıklı olun. Genellikle, küçültücüyü kapatmak sorunları çözüyor ama herhangi bir şeyi değiştirmeden önce dosyalarınızın ve databasenizin bir yedeğini almayı unutmayın.
Page Speed Insights’da sunucunuzun tepki süresine bakın. Eğer birden fazla testte cevap süresini 2.5 saniyeden çok görürseniz daha iyi bir hostinge geçmeyi düşünmelisiniz.
9. Kelime Zengini Anchor Textlerle İçeriklerinizi Birbirine Bağlayın
Interlinking en etkili Seo tekniklerinden biri. Spesifik anchor textleri kullanarak önemli sayfalarınıza link çıkabilirsiniz. Bu teknik kelime zengini anchor textlerle backlink oluşturmaktan daha düşük bir riske sahip ve daha önemlisi tüm kontrol sizin ellerinizde.
Yeni bir içerik eklediğiniz zaman sitenizdeki alakalı başka yazılara link çıkmayı ihmal etmeyin. Tam tersi de geçerli. Eski sayfalarınıza gidin ve yeni içeriklerinize link çıkın.
Eğer binlerce sayfaya sahipseniz interlink yapmanız zor olabilir ancak Interlink Manager gibi eklentiler kullanabilirsiniz.
10. İçerikle Alakalı Otoriter Sitelere Link Çıkın
Eminim diğer sitelerin size link çıkmasını tercih edersiniz. Ancak sosyal medya örneğinde olduğu gibi sitenizin linklenmesi için başka insanların içeriklerini paylaşmalısınız.
Bu taktik cidden Seo’nuza olumlu etki edebilir. Neden mi? Çünkü Google backlinkler üzerinden çalışıyor. İyi içeriği bu şekilde buluyor ve hangi içeriğin en üst sıralarda sıralanmaya değer olduğuna karar veriyor. Bu yüzden Google webmasterların iyi içeriklere link çıkmasını ödüllendiriyor.
11. Sosyal Medya Hesaplarınızı Elde Edin
Muhtemelen sadece 1 2 tanesini kullanacak olsanız bile olabildiğince çok sosyal medyada hesabınız olması iyi bir şey. Sosyal medya profilleri sitenize başlangıçta biraz backlink kazandırmak için iyi bir yöntem. Bazen sizden önce birisi (mesela bir rakip) üyeliği oluşturursa sıkıntı yaşayabilirsiniz.
En popüler olanlar: Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Pinterest ve LinkedIn. Ancak, sitenizin konusuna bağlı olarak Reddit ya da konunuza odaklanmış SoundCloud ya da Yelp gibi başka sosyal medyaları düşünebilirsiniz.
Ancak, sosyal medya profillerinizdeki linklerin etkili olabilmesi için retweetler, paylaşımlar vs almalısınız.
12. Sayfalarınızın & İçeriklerinizin Paylaşılabilirliğini Arttırın
Eğer sitenizin hitini arttırmak istiyorsanız sosyal medyayı kullanmak zorundasınız. İnsanlar içeriklerinizi okusa ve beğense bile eğer işleri kolaylaştırmadıysanız içeriğinizi paylaşmakla uğraşmak istemeyebilirler.
Sayfalarınıza beğenme ve paylaşma butonları ekleyin. Çok sayıda platform eklemek yerine sitenizle alakalı olanlara odaklanın. Yine, eğer CMS’e sahipseniz eklentiler sizin için orada bekliyor.
Kilitli içerik denilen güzel bir Seo stratejisi var. İçeriklerinizi kilitliyorsunuz ve birisi o içeriği görmek istiyorsa sayfayı paylaşmak zorunda. İçeriği kilitlemek kötü kullanıcı deneyiminden dolayı iyi bir fikir olmasa da ekstra pdfleri ya da ipucuları kilitlemek sitenizin paylaşım sayısını kesinlikle arttıracaktır.
13. Öteki İnsanların İçeriklerini Paylaşın
Kendi sitenize ait olmasa bile ilginç içerikler paylaşın. Eğer insanların sizin içeriğinizi paylaşmasını istiyorsanız ilk olarak onların içeriklerini paylaşmalısınız.
14. Arkadaşlarınızdan ve Müşterilerinizden İnceleme İsteyin
Google MyBusiness sıralamanızı güvence altına aldığınıza göre şimdi biraz inceleme kazanma vakti. Bir çok insan bunu görmezden geliyor ve ben bir türlü sebebini anlamıyorum. Yapması çok da kolay oysa ki!
İncelemeler yerel Seo sıralama faktörü olsa da listeniz sıralamada ne kadar yüksek olursa sitenize ve işinize o kadar değer kazandıracaktır.
Eğer kaliteli ürüne sahipseniz ya da iyi bir hizmete, olumlu incelemeler elde etmek gayet kolay. Kullanıcılar genellikle negatif bir puan verir. Bu yüzden biraz daha çalışmanız gerekiyor. Ancak, arkadaşlarınıza Google MyBusiness (Facebook da olabilir) sayfanızda puan vermelerini istemek zor değil. Hizmetinizden memnun ayrılan insanlardan puanlama talep edin. Şaşıracaksınız ama büyük çoğunluğu isteğinizi kabul edecektir.
15. 404 Sayfanızı Özelleştirin
Sitenizin büyüklüğüne göre bir sürü 404 sayfasına (adresin bulunamadığını belirten tarayıcı tarafından gösterilen bir hata mesajı) sahip olabilirsiniz. Eğer insanlar 404 sayfalarına rast gelirlerse hemen ayrılmaları kaçınılmaz. Bunu çözmenin bir yolu kişisel bir 404 sayfası oluşturmak. İçerisine de başka bir sayfaya yönlendiren link olursa şahane olur.
İşte bir örnek:
Eğer bir e ticaret siteniz varsa birkaç kategori belki bir indirim kuponu bile ekleyebilirsiniz. Bu sayede hemen çıkış oranınızı azaltabilirsiniz.
16. Güncel Yüksek Kaliteli İçerikler Yayınlayın
Bu bir sır değil. Amerikayı tekrar da keşfetmiyoruz. Ne kadar çok (kaliteli) içerik yayınlarsanız o kadar trafik elde edersiniz. Ancak, bir blog sayfasına sahip olmayıp iyi sıralamalar elde etmek isteyen bir çok site görüyorum. Eğer yalnızca ürünlerinizi gösteren 5 sayfaya sahipseniz Gittigidiyor, Hepsiburada ya da Amazon gibi sitelerin önüne geçmeniz oldukça zor. Google’a sitenizin aktif olduğunu göstermek için sürekli bir şekilde blog yazısı yayınlamalısınız. Bu aynı zamanda yeni backlinkler elde etmenin de bir yolu çünkü sizin servis sayfalarınızdansa bu sayfaları paylaşmaları daha olası.
Ne zaman sitemde yeni bir blog postu yayınlasam, özellikle de Google’da ilk sayfada olmayan sayfalarımın, sıralamada küçük bir ilerleme elde ettiklerine sayısız kez şahit oldum.
Bu (en azından bana) Google’ın düzenli içerik yayınlayan sitelere güvendiğini kanıtlıyor. İlk sayfaya ulaştıktan sonra Google dansı denilen bazen sizi yukarı taşıyıp kullanıcıların reaksiyonunu görüp machine learning kullanarak içeriğin iyi olup olmadığını ölçtüğü şeyi görebilirsiniz. Eğer kullanıcılar içeriğinizi beğenirse daha yukarı sıralara çıkacaksınız. Eğer beğenmezlerse ve hemen çıkma oranları çok yüksekse daha aşağı sıralamalara düşeceksiniz. Arama motorlarının bu günlerde baktıkları tek şey kullanıcı deneyimi oldu.
İçeriğiniz için yeni fikirler ve konular bulmanın gizli formülü her zaman kullanıcının sorularını cevaplamaya çalışmak. Soruları cevaplamak aynı zamanda sesli arama sonuçlarındaki anahtar kelimeleri hedeflemek için de iyi bir fikir. Eğer bütün kullanıcılarınızın sorularını henüz cevaplamadıysanız şimdiden başlayın.
En kötü konuda bile bir içeriğin yazılabileceğini anlamalısınız. Eğer bebek bezi satan bir siteye sahipseniz şunu düşünün: İnternette ne kadar ailenin “nasıl bebek bezi değiştirilir” diye arattığını tahmin edebiliyor musunuz? Eğer bu konuda bir rehberiniz yoksa kesin olmalı. Özellikle de bebek bezi kendi kendine değişebiliyorsa çünkü bu sayede “diğer bütün hepsini boş ver ve benim ürünümü al!” diyebilirsiniz.
17. Var olan İçeriğinizi Geliştirin/Güncelleyin
Eğer belirli bir kelimeyi hedefleyen bir içeriğe sahipseniz, aynı konu hakkında yeni bir içerik yazmayı denemeyin. Anahtar kelime yamyamlığına maruz kalabilirsiniz. Anahtar kelime yamyamlığıyla ilgili detaylı bilgi için bu rehberimize bakabilirsiniz: Anahtar Kelime Yamyamlığından Nasıl Kurtulunur?
Kısacası hali hazırda oluşturduğunuz makaleye yeni içerikler ekleyin. Ne zaman ki makalenizle alakalı olabilecek yeni bir şey bulursanız onu hemen yazınızda bulundurun. Zaman zaman içeriğinize yeni şeyler ekleyerek sayfanızı güncel tutabilirsiniz.
“gün/ay/yıl zamanında güncellendi” tarzı şeyler ekleyerek yazınızın eskimediğini kullanıcılara belirtebilirsiniz.
18. Ürettiğiniz İçeriği Farklı Bir Yerde Kullanın
Hali hazırda var olan içeriğinizi başka alanlarda kullanarak trafik elde edebilirsiniz. İçeriğinizi PDF’ye dönüştürüp e-mail listesi oluşturmada kullanabilirsiniz. Ya da bir video belki de podcaste çevirebilirsiniz.
O içeriğinizi direkt sosyal medyada hikaye olarak da paylaşabilirsiniz. Facebook gibi platformlarda link bulunmayan uzun içeriklerin daha çok kişiye ulaştığı bilinir.ook.
Farklı kitleler farklı tarz içerik formatını tercih eder. Yani sadece yazıdan kurtulup farklı platformlara genişlemek mantıklı bir hareket olur. Özellikle de son zamanlarda videolu içeriklerin artışı düşünülürse.
19. Sitenizin Mobil Dostu Olduğuna Emin Olun
Bu yapması pek kolay olmayan Seo taktiklerinden biri. Sitenizin ne kadar yaşlı olduğuna göre tamamen yeni bir tema bile gerekebilir. Ancak, her türlü bunu yapmanıza değecektir çünkü Google son zamanlarda mobil-öncelik index sisteminde. Yani Google sayfalarınızı mobil kullanıcılar tarafından nasıl görüldüğüne göre sıralayacak.
CMS’de sadece bir responsive tema kurarak her şeyi çözebilirsiniz. Ancak, yüklediğiniz eklentilere göre bazı işlevsellikler değişimden zarar görebilir. Her şeyi rayına oturtmak zaman alabilir ama yaptığınıza kesinlikle değecek bir şey.
20. Nofollow Backlink Satın Alın
“Ama Oğuzhan, backlink satın almak tehlikeli değil mi? bu white hat Seo değil mi?”
Eh evet, ama işler nofollow linklere geldi mi değişiyor. Satın alınmış dofollow linkler sıkıntı yaratıyor. Onları sizin hak etmeniz gerekiyor parayla almanız değil.
Teorik olarak, arama motorları sitelerin ve internetin reklam ve linklerle çalıştığının farkında ancak, arama motorları sitelerin organik arama algoritmalarını kötüye kullanmalarını istemiyor.
Nofollow linkler bütün tehlikeyi siliyor. Kendinizi “bilgilendirici içerik” altında saklamanıza gerek yok ve direkt işinizi satın aldığınız reklam ve içerikle promote edebilirsiniz. Gene de içeriğin hala kullanıcı için değerli olmasına özen gösterin. Sadece link elde etmek için satın almayın. Ne kadar trafik elde ederse sitenize de o kadar yarar sağlar. Yani kaliteye yatırım yapın.ality.
21. Rakibinizin Backlinklerini Elde Edinin
Backlink kazanmak oldukça zor ama çok etkili. Link oluşturacak fırsatlar bulmak da çok kolay değil. Ancak, işe yaradığı kanıtlanmış yüksek kalite backlink elde etmenizi sağlayacak bazı kolay OffPage Seo stratejileri var.
Nasıl?
Bir competitive backlink aracı kullanarak (Mesela cognitiveSEO’nun) rakibinizi analiz edin. Sıralamada sizden yüksekte olan rakip siteyi analiz ettikten sonra aracı kullanarak backlinkleri tespit edebilirsiniz.
Sizin konunuzla alakalı içerikleri paylaşmak isteyen siteleri bu sayede tespit edebilirsiniz. Linkler satın alınmış olsa bile rakibiniz onlar sayesinde sıralamada olduğuna göre bu linklerin çalıştığını biliyorsunuz.
Sonuç
Muhtemelen bu Seo taktiklerini daha önceden duydunuz ama sorulması gereken soru şu: Gerçekten bunları denediniz mi?
Bütün bu taktiklerin hepsi kolay uygulanabilir değil ama sıralamalarınızı yükselteceğiniz kesin. Yukarıda sıralanmış şeyleri yapmak için uzman olmanıza gerek yok ve sitenizi herhangi bir tehlikeye de sokmayacaklar.
Eğer herhangi bir sorunuz varsa, yorum kısmında cevaplamayı çok isterim. Aynı zamanda merak ediyorum, siz yukarıdaki hangi Seo tekniğini kullandınız? İşe yaradı mı? Herhangi bir şey kaçırdım mı? Bizimle paylaşın.
Not: yazı farklı kaynaklarla beraber harmanlanarak Türkçeleştirilmiştir.
Üstad güzel ve detaylı yazmışın. Yazdıklarını dikkate alıp bir deneyeceğim
Dolu dolu bir yazı olmuş. Bahsettiğiniz tüm adımları gerçekleştirdikten sonra geriye özgün ve kaliteli içerik girmek kalıyor. Teşekkürler.
Çok teşekkürler yorumunuz için ! Evet kaliteli içerik her zaman kazanır.