İçindekiler
SEO Rakip Analizi nedir?
Sektördeki rakiplerinizin nasıl bu kadar yükseldiğini ve yükselme aşamasında ne gibi özellikler kullandığını bulmak için yapılan bir analizdir. Genel anlamda açıklamak gerekirse, SEO rakip analizi, hangi SEO stratejisinin onlar için etkili olduğunu anlamak için rakip web sitelerini inceleme sürecidir. Bu analizi yaptıktan sonra kötü gidişata son verebilir ya da rutin giden bir işletmeyi tekrar canlandırabilirsiniz. Ek olarak, SEO’daki rakip analizi, diğer rakipleri geride bırakmak için yapılması gerekenleri belirlemenize yardımcı olabilir. SEO rekabetçi analizi yapmanın birçok yolu vardır. Ancak temel prensip aynıdır. Birçok web sitesi aracı ile bunun yapmak mümkün olsa da neyi aradığınızı bildiğiniz takdirde işler sizin için daha iyiye gidecektir.
- SEO rekabetçi analizi yapmanın birçok yolu vardır;
- SEO açısından rakipleriniz için hangi düzenlemeler ve neler işe yarıyor?
- SEO stratejinizin şu anda hangi konuda eksik olduğu ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiği
Bunu yapmak için, hangi anahtar kelimeleri sıraladıklarını, oluşturdukları içerik türünü ve bağlantılar aracılığıyla site için nasıl düzenlemeler oluşturacağınızı bilmeniz gerekir. Bu yüzden sizlere rakip analizi genel anlamda nasıl yapılır bunlardan bahsedeceğiz.
Rakip web sitesi analizi nasıl yapılır
Rakiplerin kim olduğunu belirleyin
Seo rakip analizi işleminde işe başlamadan önce yapmanız ya da bilmeniz gereken oldukça önemli bir husus bulunmaktadır, rakipleriniz kim? Bir rakip analizi yapmadan önce, rakiplerinizin kim olduğunu bilmeniz gideceğiniz yolda nasıl daha sağlam adımlar atmanız gerektiğini belirlemenizde yardımcı olur. Sektördeki kilit rakipleriniz kimler olduğunu bilmenize rağmen, bu onların arama motoru optimizasyonu açısından en büyük rakipleriniz oldukları anlamına gelmez.
Sizlerin anlaması açısından bir örnekle açıklayacak olursak. Türkiye’de bir e-ticaret mağazanız ve bir spor ürünleri sattığınız mağazanız olduğunu varsayalım. “Kaliteli Spor Ekipmanları” veya “Türkiye’nin en iyi spor ürünleri” gibi anahtar kelimeleri hedefleyebilirsiniz. Peki bu rakipleri nasıl buluyoruz diye soracak olursanız oldukça basit olduğunu söyleyebiliriz. Burada da belirlediğiniz anahtar kelimeleri kullanmak oldukça önemlidir. Bu anahtar kelimeleri aramak ve ilk 3-5 alan adının bir listesini yazmak için Google’ı kullanın. Bunu birden çok bilgisayarda gizli modda yapmayı deneyin çünkü çerezler veya Google güncellemeleri o an size doğru sonuçları vermeyebilir. Bunun dışında ise, arama geçmişinizin sonuçlarınız üzerinde önemli bir etkisi olmamasını sağlar. Bunu manuel olarak yapmak yerine, ücretler karşılığında rakip analiz sağlayan birçok SEO aracını kullanabilmek de mümkün.
Rakipleriniz için temel ölçütleri belirleyin
Rakiplerinizin kim olduğunu öğrendikten sonra ikinci adım olan, SEO artılarını ve eksilerini belirleme kısmına geçmektir. Bu, nelerde iyi oldukları hakkında sizlere bilgi vermesinin yanı sıra, bunu nasıl yapacakları hakkında ipuçları da vermektedirler. Ayrıca fırsatların nerede olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Bu da nerelere odaklanmanız gerektiğine dair sizlere yol gösterir.
- Organik arama trafiği hacimleri ve oranları
- En üst sıradaki anahtar kelimeler neler
- Geri bağlantılar veya yönlendiren alan adlarının sayısı ne kadar ve bunları görme
Tüm bu bilgileri öğrendikten sonra, rekabetin ne kadar güçlü olduğuna dair bir bilgiye sahip olursunuz bu duruma göre bütçeyi ayarlayabilir ya da ekiplerinize yeterli bilgiyi geçebilirsiniz. Karşınıza çıkacak olan verileri özellikle kendinizinki ile karşılaştırarak nerelerde daha zayıf olduğunuzu belirleyebilirsiniz. Bu, boşluklara ışık tutacak ve arama motorlarında sıralamanızı yükseltmek için yapmanız gerekenler hakkında fikir edinmenize yardımcı olarak otoritenizi geliştirmeye odaklanabileceksiniz.
Mutlaka göz atın => SEO Uyumlu Makale En İyi Nasıl Yazılır?
Rekabetçi anahtar kelime analizi çalıştırın
Sizin belirlediğiniz anahtar kelimeler sektör için uyumlu olup olmadığını ya da doğru anahtar kelimeleri hedef aldığınıza dair teyit etme olanağına sahip olabilirsiniz. Rakiplerinizin SEO performansına genel bir bakış attıktan sonra, daha derine inmenin ve anahtar kelime verilerini toplayarak bunu ürünlerinizde ya da bilgilerinizde geçirmeye başlayabilirsiniz. Anahtar kelimeleri sıralamanın da zaman aldığını ve çok fazla çalışma gerektirdiğini unutmayın. Arama hacminde daha yüksek veya dönüşüm sağlama olasılığı daha yüksek olan alakalı anahtar kelimeleri aramaya özen gösterin.
Site içi SEO’sunu, Backlinkleri ve İç Bağlantılarını Kontrol Edin
Daha önce de belirttiğimiz gibi SEO araçları sizin için birçok işlemi yaparak rapor halinde bir veri tablosu oluşturarak nerelerde nasıl hatalar olduğunu ya da neler yapmanız gerektiğine dair verileri sizlere sunmaktadır. SEO rekabetçi analiz araçları, rakiplerinizin site içi SEO açısından ne kadar iyi performans gösterdiğini belirlemenin de harika bir yoludur.
Rakip etki alanlarında hangi içeriğin iyi performans gösterdiğini bilmek o içeriğe daha fazla önem vermeyi ve sıklıkla güncelleme yapmanızı sağlayacaktır. Bunun dışında hangi sayfaların trafik çektiğini araştırmak ve içerik pazarlama stratejileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu SEO araçları oldukça işinize yarayacaktır.
Dış bağlantılar, herhangi bir SEO stratejisinin kritik bir parçası olarak nitelendirilebilir çünkü site dışı SEO yapanlar için oldukça önemli bir yapıya sahip bağlantılar ile birden fazla sırlama atlayabilirsiniz. Rakip analizinin önemli bir bileşeni, karşınızdaki firmanın nerelerden link aldığını ve ne kadar link çıkışının ya da girişinin olduğunu tespit edebilirsiniz. Bir sitenin backlink profilini bulmak için bir SEO aracı kullanmanız gerekir bunun dışında rakipleriniz hakkında bir bilgiye ulaşmak maalesef mümkün değildir.