İçindekiler
Schema.org Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?
Arama motoru optimizasyonu (SEO) dünyasına hiç aşina iseniz veya bilmiyorsanız bile, Schema.org’un önemini duymuş olabilirsiniz. Ancak birçok kişi Schema.org’un tam olarak ne olduğu ve web siteleri için neden önemli olduğu konusunda net değil. Bu makalede, ne olduğunu, web sitelerini nasıl etkilediğini, nasıl uygulanacağını ve çalışıp çalışmadığını nasıl kontrol edeceğinizi ele alacağız.
Schema.org Nedir?
En basit ifadeyle, Schema.org kullanımı, yapılandırılmış bir veri topluluğudur. Bu yapılandırılmış verinin ne yaptığına gelince, arama motorlarının onu daha iyi anlayabilmesi için bir web sayfasındaki içeriğe fazladan bir bilgi katmanı ekler. Bunun tam olarak nasıl çalıştığını daha sonra öğreneceğiz, ancak şimdilik Schema.org kullanımı işaretlemesinin bir sayfadaki her içerik parçasına (metin, resim, video vb.) uygulanabileceğini bilin. Örneğin, Bir tarifi detaylandıran bir makale yazarsanız, arama motorlarının içeriği daha iyi anlaması için tarife özel işaretlemeyi kullanabilirsiniz. Hemen hemen her içerik türü ve olası niş için bir işaretleme var. Ancak arama motorları neden Schema.org işaretlemesine dikkat etsin? Çünkü Schema.org kullanımı arama motorları tarafından oluşturulmuştur. Google, Bing, Yahoo! ve daha sonra Yandex’in (Rusya’daki en büyük arama motoru) ortak çalışmasıdır. Rakip olmalarına rağmen, bu arama motoru devleri, SEO’lar ve arama yapanlar için işleri kolaylaştırmak amacıyla Schema.org’u oluşturmak için bir araya geldi. Her arama motorunun farklı bir işaretleme sistemi kullanması can sıkıcı olmaz mıydı? Bu yüzden Schema.org var.
Schema.org Organik Sonuçları Doğrudan Etkilemez
Schema.org kullanımı işaretlemesi, sitenizin SEO’sunu yukarıda listelenen üç yolla iyileştirecek olsa da, organik sonuçları doğrudan etkilemediğini akılda tutmak önemlidir. Arama motorlarının sayfalarınızın içeriğini anlama biçimini iyileştirmek, daha düşük bir hemen çıkma oranına yol açarsa organik sonuçlarınızı artırabilir. Zengin snippet’ler, daha yüksek bir tıklama oranına yol açarlarsa organik sonuçlarınızı artırabilir. Ancak Schema.org işaretlemesi tek başına bir sıralama faktörü değildir . Bu işaretlemenin dahil edilmesiyle ilgili olumlu sonuçlar gördüğünüz sürece bu sizin için önemli olmayabilir, ancak yine de önemli bir ayrımdır.
Schema.org İşaretleme Türleri
Artık Schema.org kullanımı işaretlemesinin web sitenizin SEO’su için neden önemli olduğunu bildiğinize göre, muhtemelen bunu nasıl uygulayabileceğinizi merak ediyorsunuzdur. İşaretleme seçenekleri listesinin ne kadar kapsamlı olduğunu ilk gördüğünüzde göz korkutucu görünse de, içine girdiğinizde aslında o kadar da zor değil. Ancak Schema.org kullanımı uygulamasının nasıl çalıştığına gerçekten girmeden önce, üç farklı işaretleme türünü gözden geçirmemiz gerekiyor: Mikro veriler, RDFa ve JSON-LD.
Schema.org İşaretlemesi Nasıl Uygulanır?
SEO’daki her şey görünüşte üçlü gruplar halinde geldiğinden, Schema.org işaretlemesini uygulamanın üç farklı yolu vardır. Ve bunu uygulama şekliniz genellikle kullandığınız işaretleme türüne bağlıdır. Bir eklenti (WordPress), bir araç (Google) veya kendi kod yazma ellerinizle (manuel) kullanabilirsiniz. Her uygulama stratejisi, artıları ve eksileri ile birlikte gelir. Şimdiye kadarki en kolay seçenek, sadece bir WordPress eklentisi kullanmak ve tüm işi sizin için yapmasını sağlamaktır. İlgili bilgileri gireceksiniz ve eklenti işaretlemeyi üretecek ve kodunuza ekleyecektir. Ne yazık ki, bu aynı zamanda size en az miktarda kişiselleştirme sağlayacak stratejidir. Schema.org’un veritabanı çok kapsamlı olduğu için, seçtiğiniz eklentinin mevcut her seçeneği içermesi pek olası değildir. Ve bir eklenti kullanıyorsanız muhtemelen kodun kendisiyle etkileşime girmeyeceksiniz, ancak muhtemelen JSON-LD türünü kullanacaktır. Google, SEO çalışmasını kolaylaştırmak için ücretsiz bir araç sunduğunda, devam edip kullanmak muhtemelen iyi bir fikirdir.
Schema.org işaretlemesini uygulamak için Google’ın yapılandırılmış veri konumladırması uygulanır. Aynı zamanda en özelleştirilebilir seçenek olmasa da, işi kolaylaştırır ve boşlukları manuel olarak doldurmamızı sağlar. Bu aracı kullanmak için içeriğinizin ait olduğu kategoriyi seçin (makaleler, filmler, restoranlar, kitap incelemeleri vb.) ve ardından işaretlemek istediğiniz sayfanın URL’sini girin. Ardından, sayfadaki her bir bilgiyi manuel olarak vurgulayıp etiketleyeceksiniz ve araç, JSON-LD formatında Schema.org işaretlemesini oluşturacaktır. Tamamlandığında, tek yapmanız gereken işaretlemeyi o sayfanın koduna kopyalayıp yapıştırmak.
Mutlaka göz atın => SEO Uyumlu Makale En İyi Nasıl Yazılır?
Schema.org İşaretlemenizi Test Etme
Schema.org işaretlemenizi uyguladıktan sonra, bunu doğru yapıp yapmadığınızı merak ediyor olabilirsiniz. Neyse ki, Google’ın bunun için de bir aracı var. Google’ın Yapılandırılmış Veri Test Aracı , sağladığınız HTML veya URL’ye göre web sayfanızı analiz eder. Daha sonra size herhangi bir hatayı ve bunların nasıl düzeltileceğini söyleyecektir. Bu son derece yararlıdır. Ve herhangi bir hata yoksa, Schema.org işaretlemeniz gitmek için iyidir. Ne yazık ki, Google’ın Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı’nı kullansanız bile kodunuzda hala bazı hatalar olabilir. Yukarıdaki resimde gösterilen işaretleme, yapılandırılmış veri işaretleme yardımcısından alınmıştır, ancak yine de bir takım hatalara sahiptir. Aşağıdaki resim aynı biçimlendirme kodudur, ancak yapılandırılmış veri test aracı tarafından önerilen düzeltmeler tamamlandıktan sonra.
Schema.org işaretlemesini tek tek eklediğiniz her sayfa için test aracını kullanmayı bekleyin. Site çapında işaretlemenin yalnızca bir kez kontrol edilmesi gerekir. Ancak, canlı bir URL’de yapılandırılmış veri test aracını kullanırsanız ve hatalar olduğunu fark ederseniz ne olur? Bunun web siteniz üzerinde olumsuz bir etkisi olacak mı? Hayır! Schema.org işaretlemesinin en güzel yanı, gerçekten hata yapmadığınız sürece sayfanızdaki diğer kodu etkilememesidir. Hatalı biçimlendirme koduna sahip olmak hiçbir şekilde olumsuz bir etki yaratmaz. Bunun yerine, hatasız işaretleme koduna sahip olmanın avantajlarını kaçıracaksınız. Yanlış biçimlendirme kodu, biçimlendirme kodunun olmamasıyla aynıdır.
Google’ın Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı
Google, SEO çalışmasını kolaylaştırmak için ücretsiz bir araç sunduğunda, devam edip kullanmak muhtemelen iyi bir fikirdir. Schema.org işaretlemesini uygulamak için Google’ın Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı’nı kullanıyoruz. Aynı zamanda en özelleştirilebilir seçenek olmasa da, işi kolaylaştırır ve boşlukları manuel olarak doldurmamızı sağlar. Bu aracı kullanmak için içeriğinizin ait olduğu kategoriyi seçin ve ardından işaretlemek istediğiniz sayfanın URL’sini girin. Ardından, sayfadaki her bir bilgiyi manuel olarak vurgulayıp etiketleyeceksiniz ve araç, JSON-LD formatında Schema.org işaretlemesini oluşturacaktır. Tamamlandığında, tek yapmanız gereken işaretlemeyi o sayfanın koduna kopyalayıp yapıştırmak.
Sonuç
Schema.org, çevredeki en büyük arama motorlarının bir koleksiyonu tarafından oluşturulan yapılandırılmış bir veri veritabanıdır. Google’ın beğenileri, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olacak bir şeyler yapmayı önerdiğinde, dinlemek iyi bir fikirdir. Ancak Schema.org işaretlemesi SERP’leri etkileyebilirken, organik sıralamaları doğrudan etkilemez.
Ayrıca birden çok Schema.org biçimlendirme türü ve bunu uygulamanın birden çok yolu (eklentiler, araçlar, manuel olarak) vardır. Ancak hangi türü kullandığınızdan ve nasıl uyguladığınızdan bağımsız olarak, düzgün çalıştığından emin olmak için işaretlemenizi dağıtmadan önce test etmek her zaman iyi bir fikirdir.