Köşe yazarı Bryson Meunier, mobil sayfa hızının, dönüşümler ve müşteri tutma özelliği açısından iyi olmasına rağmen, mobil arama sıralamalarınız için fazla iş görmeyebileceğini öne sürüyordu. Ama son gelen güncelleme ile birlikte çok daha önemli olduğu aşikar.
Mobil bir siteye sahipseniz onun performansınında en az masaüstü sürümü kadar hızlı olmasına dikkat etmelisiniz ve sitenizin hızlı olmasının birçok olumlu yanı var. Google, mobil sayfa hızı teknolojisi hakkında “yeni standartlar ölçeği listesi” yayınlamaya devam etmektedir.
Bunların bazılarından bahsetmek gerekirse:
- Tüketicilerin yüzde 60’ı, yüklenmesi üç saniyeden fazla uzun süren bir sayfayı terk edeceğinden, dönüşüm oranını artırmak ve kârı artırmak oldukça zordur. Bu yüzden sitenizin bir ila üç saniye arasında açılmasını sağlayın.
Müşteri memnuniyetsizliği oldukça kötü bir şeydir. Site performansından memnun olmayan ve bu memnuniyetsizlik ile alışveriş yapan insanların yüzde 79’u, aynı siteden tekrar alışveriş yapmak istemiyor.
Fakat SEO bu durumun nedenlerinden biri mi? Google sayfa hız puanını mobil cihazlarda 100/100 olacak şekilde optimize eden şirketler, bunu yapmayan işletmelerden daha yüksek sıralamaya sahip olabilirler mi?
İlk sorunun cevabı “evet” ve Google, hızın bir sıralama faktörü olduğunu söylemektedir (2010 yılından beri). Google bu yıl, mobil sıralamalarınızı belirlerken, masaüstü yerine mobil sayfalarınızın hızını ölçerek sıralamanız hakkında not verecek.
Ancak, bu yöntemin günümüz için doğru olduğu veya Google sayfa hızını mobil cihazlarda en iyi duruma getiren işletmelerin, bunu yapmayan işletmelerden daha yüksek sıralamaya sahip olduğu net bir durum değil.
Durum böyle olsaydı, en organik arama trafiğine sahip siteler en hızlısı olurdu ancak bu varsayım kesinlikle doğru bir varsayım değildir.
Bugün, ortalama 1000 siteden 800 sitenin Google’ın “mobil hız ölçeği” standartını karşıladığını söyleyebiliriz.
Bu sitelerin %93’ü, mobil cihazlara uygundur. Ayrıca bu sitelerin %40’ı, Google’ın 2015 yılında “mobil cihazlarda uyum güncellemesi” algoritmasını aktif etmesinden önce bu yöntemi kullanarak sitelerini mobil cihazlara uyumlu hale getirdiler.
Geriye kalan diğer siteler ise bu algoritmanın Google tarafından aktif edilmesine rağmen yine de mobil cihazlar için uygun değiller.
Bu sitelerin sadece yüzde 2’si Google’ın mobil sayfa hız testinde 90 ile 100 arasında puan aldı ve ortalama sayfa hız puanı 55/100 idi.
Masaüstü siteleri daha hızlıydı, ancak çok fazla değil. Listedeki en iyi sitelerin sadece yüzde 4’ü 90’ın üstündeydi ve ortalama puan 67 idi.
Google’ın araştırmalarına göre, ortalama bir sitenin açılma süresi 7 ila 11 saniye arasıdır. Mobil bir cihazda dokuz saniyede açılan bir sitenin 60 puan aldığını ele alırsak, en üst sırada yer alan sitelerin, mobil sayfa hızı söz konusu olduğunda iyi derecelendirilmeyen diğer sitelere çok benzediği görülüyor.
Bunun anlamı şu anda mobil ortamdaki sayfa hızı,sıralamayı belirleyen bir dizi diğer kriterlere göre daha az önemlidir. Dönüşüm oranlarını ve müşteri tutma oranını iyileştirmek için sayfalarınızın daha hızlı olmasını isteyebilirsiniz ancak bu durum SEO performansınıza muhtemelen beklediğiniz kadar yardımcı olmayacaktır.
Bu durum, mobil sayfa hızı ile ilgilenmemeniz gerektiği anlamına mı geliyor?
Mobil sayfa hızınız hakkındaki planlarınız için sakinleşin ve sadece düşünün.
Google, sıralama yaparken mobil sayfa hızınızı gözden geçirecektir elbette. Hız, Google için çok önemlidir ve son zamanlarda “AMP” olarak adlandırılan ölçü kriterinde olumlu not olmanızı sağlar. AMP, sitelerin mobil cihazlarda hızlı bir şekilde açılmasını sağlayan bir algoritmadır. Google’daki arama trafiğinin büyük kısmı, mobil cihazların esiri altındadır. Sıralamalarda üst sıralara çıkmayı ve sitesinin son derece hızlı olmasını isteyen site sahiplerine birkaç önerimiz var:
Sitenizi ziyaret eden mobil kullanıcılar için artmasını istediğiniz sayfa hızı şu an için SEO adına en önemli önceliğe sahip olmalıdır. Artan sayfa hızı, aldığınız SEO trafiğinin kalitesini artırabilir. Olabildiğince hızlı bir şekilde sitenizi yapın ancak mobil sayfa hız testinde mükemmel bir puan almak için diğer kanıtlanmış SEO taktiklerini de kullanın.
Bu esnada, kaynaklarınızı diğer projelerden ayırmadan yerinizi mümkün olduğunca sağlamlaştırarak, AMP algoritması üzerinde çalışmalar yapın ve Google’ın araştırmalarını takip ederek bütçenizi Google’ın bir sonraki algoritmalarına sermaye ayırabilecek şekilde düzenleyin. Müşterilerinizi sitenizde tutmak için çalışmaktan vazgeçmeyin ve bu konu üzerinde araştırmalar yapmaya devam edin.
Uzun süredir bekleniyordu, sinyalleri de önceden verilmişti zaten. Bu sinyallerden sonra kendini hazırlayan site sahipleri yaşadılar bana kalırsa.:) Güzel anlatım için teşekkürler.
Rica ederim Mertcan Bey :). Teşekkürler yorumunuz için :).
Google dökümasyonlarında çok zaman harcadım. Anladığım tek şey sitenin hızlı olması. Yani AMP veya responsive olması çok önemli değil benim görüşüme göre. Ha bu arada AMP den ziyade responsive tasarımların hem kazanç yönünden hem SEO açısından hala bir kaç adım önde olduğunu düşünüyorum.
Aslında hepsi çok önemli. Sadece Google dökümanlarına bağlı kalmayın asla. Kullanıcı olarak düşünün. Kendinizi kullanıcının yerine koyun.
Sizde doğru diyorsunuz. Ben en önemli detayı kaçırmışım hocam. 🙂
Google 3G hız testine sokun sitenizi. 3 sny ve altında açılıyorsa AMP sayfasına pek ihtiyaç olmadığını düşünenlerdenim bende.
Web siteme AMP kuracaktım fakat bazı sorunlar olduğunu duyduktan sonra kurmadım.
Oğuz hocam elinize sağlık çok açıklayıcı bir makale olmuş.
Çok teşekkürler hocam ellerınıze sağlık
AMP için olmazsa olmaz diyebilir miyiz acaba?
Sektörden sektöre kullanımı değişebilir desek çok daha mantıklı olur.
teşekkürler kardeşım ellerıne sağlık güzel makale..
Bence AMP uygulaması bir zaman sonra google projeler çöplüğüne gidecektir. Çünkü kullanan site sayısı oldukça az ve gereksiz. Bugün google + nasıl kapanıyorsa bir günde amp nin ipi çekilecektir. Güzel yazı için teşekkürler.
AMP’nin, Google sıralamalarında bir etkisi olduğunu söylemek mümkün mü Oğuzhan bey?
Evet, bunu söylemek mümkün ama aldığım bazı duyumlara göre yakında AMP kalkabilirmiş. Ne kadar doğru bir duyum bilmiyorum ama AMP kullanmayı destekliyorum eğer kullanabileceğiniz bir alan ise.
teşekkürler kardeşım ellerıne yüreğine sağlık
Çok teşekkür ediyoruz.
Rica ederiz, iyi okumalar.
teşekkürler hocam ellerinize sağlık..
Harika bir makale olmuş oğuzhan bey elinize sağlık
Değerli yazınız için teşekkür ederim.
Mobil uyumlu temalarda AMP öneriyor musunuz? Birde merak ettiğim sitenin çoğu ziyaretçisi masa üstünden geliyorsa AMP’ye gerek var mı?