İnternetin İlk Çıktığı Amacı Neydi

ordek

 

Bugün elimizden düşmeyen telefonlar, tabletler, kişisel bilgisayarlar sayesinde hayatımızın büyük bir bölümünü kaplayan ve neredeyse onsuz hiçbir şey yapamaz hale geldiğimiz internetin temelini atanlar, teknolojinin bugünkü kullanım alanlarını öngörebilmişler miydi acaba? Fikir olarak bilgisayarın icat edildiği 1950’lı yıllarda ortaya atılan ve gelişimi oldukça hızlı ilerleyen internet teknolojisindeki amaç, başlangıçta askeri hizmetler ve üniversiteler arasında bilgi aktarımı yapabilmekti.

 

Soğuk Savaş’ta ABD’ye Üstünlük

 

Teknolojinin öncülerinden biri olarak kabul edilen ARPANET (Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi Ağı), ABD Savunma Bakanlığı bünyesinde araştırma yapan ARPA adındaki birimin çalışmalarının ürünüdür. Çalışmayla bilgisayarlar arasındaki ilk ağ yapısı oluşturulmuş ve Soğuk Savaş yılları boyunca ABD’ye askeri üstünlük sağlamıştır. Dünya üzerinde yaşanacak bir teknoloji devriminin ilk ayak sesleri sayılan bu çalışmanın ana amacı, Kaliforniya Üniversitesi, Stanford Araştırma Enstitüsü, Santa Barbara Üniversitesi ve Utah Üniversitesinde bulunan 4 işlemci arasında bağlantı kurmak ve dosya transferi sağlayabilmektir. 21 Ekim 1969 tarihinde tamamlanan ağ yapısı ile gerçekleştirilen ilk ileti transferinde seçilen sözcük ise “login”dir. Ancak projenin fikir babalarından biri olan Kaliforniya Üniversitesi profesörlerinden Leonard Kleinrock’un öğrencisi Charley Kline tarafından Stanford’daki sunucuya gönderilen mesajda ilk iki harften sonra sunucu çökmüş, ilk ileti ise “lo” olarak tarihe geçmiştir. Sonraki yıllarda bu dört işlemciye birçok bilgisayar dâhil edilerek ağ genişletilmiştir. 1981 yılına gelindiğinde ağ dâhilinde 213 işlemci vardır.

 

Sivil İnternet

 

İnternetin askeri yönü, 1984 yılında ABD Savunma Bakanlığı’nın ARPANET’ten çıkarak MILITARY NET sistemini kurmasına kadar devam eder. Bu tarihten sonra büyük bir sivilleşme ve teknolojiyi sıradan halkın da anlaması ve kullanmaya başlaması takip etmiştir. 70’li yıllarda ABD’deki tüm üniversiteler sistemden yararlanmaya başlamıştır. Böylece e-posta yaygınlaşmaya başlamış, FTP ve HTTP protokolleri oluşturulmuştur.

 

Romantik İnternet

 

İnterneti geliştirerek askeri kurumlar dışında sivillerin de kolaylıkla kullanımını sağlayan bilim adamlarından başında Vinton Cerf gelmektedir. Cerf, bugün herkesin bildiği TCP/IP internet protokolünü geliştiren bir matematik mühendisidir. Kulakları doğuştan duymayan karısına duyduğu aşkla çalışmalarını sürdüren Cerf, hiç kimseyle iletişim kuramayan karısına biraz da olsa yardım edebilmek için internetin gelişimi hakkında çalışmıştır. Telefonla bile konuşamayan karısının diğer insanlarla kolaylıkla iletişim kurmasını sağlamak için interneti yaygınlaştırmış, TCP/IP protokolü sayesinde 1970 yılı itibarıyla dünyanın her yerinde internetin kullanılmasını mümkün kılmıştır. Dünya çapındaki internet ağının mucidi olarak kabul edilen Vinton Cerf, bugün “İnternet Dünyasının Başkanı” olarak anılmaktadır.

 

Başlangıçta askeri bir hamle ve Soğuk Savaş’ta ABD üstünlüğünü sağlamak amacını taşıyan bir teknolojinin, pozitif anlamda bu kadar gelişme sağlaması, büyük ihtimalle kimsenin beklediği bir şey değildi. 1995 yılında, yani ilk girişimlerin yapıldığı 1969’dan tam 24 yıl sonra, tüm dünyada kullanılan bir teknoloji ve milyonlarca kullanıcının odak noktası haline gelmiş bir devrim olarak anılmaya başlamıştır.

Oğuzhan İsa Temiz

Güncel SEO ve Marketing içeriklerini derleyip yazmayı seven yazar aynı zamanda kişisel bir blog edası içerisinde içerik üretiyor. Farklılaşan kişisel psikolojiler insanları başka bir insan haline bürünmeye zorlayabiliyor. Tabii bir filmde de geçtiği gibi " Evet,biz tüketiciyiz.Tutkulu bir yaşam tarzının yan ürünleriyiz. Cinayet,suç,fakirlik bunlar beni ilgilendirmiyor. Benim için önemli olan magazin dergileri.500 kanallı TV,iç çamaşırım da kimin adının yazdığı…" bana destek olmak isterseniz yazılarımı paylaşabilirsiniz. https://oguzhantemiz.com

Comments (3)

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir