Teknik SEO, tüm siteler için önemlidir. Bu önem, E-ticaret sitelerinde iki kat artmaktadır. Bunun sebebi, E-ticaret sitelerinin onlarca sayfaya sahip olmasıdır. Bu sayfaların tümü, teknik SEO’nun etkisini artırıyor.
E-ticaret sitelerinin birçoğunda teknik SEO’ya ilişkin backlink mevcut değil. İşte, sizi Google’ın gözünde üst sıralara yükselten bir faktörü daha keşfettiniz. Birinci sıradaki bir site ile dördüncü sıradaki bir sitenin arasındaki tek fark, bazen, sadece bu olabiliyor. Bu nedenle, arama motoru optimizasyonunun denetimleri kilit bir öneme sahiptir.
Turhost İndirim Kuponu İçin Tıklayın!İçindekiler
Bir E-Ticaret Sitesinde Teknik SEO Denetimi Nasıl Yapılır?
Göreceğiniz örneklerde Raven Tools kullanıldı. Buna ek olarak, şu araçlar da var:
- SEMrush
- DeepCrawl
- ScreamingFrog
- Site Condor
- Ahrefs
Raven’ı sitenizin denetimi için kullanmak istiyorsanız soldaki kenar çubuğundan “Site Auditor” yazısına tıklayın:
Raven, sitenizi olası hatalar için analiz edecek.
Ardından, ortaya çıkan sorunları araştırın.
Başlığınız ile ve / veya açıklama etiketlerinizle ilgili sorunlar gibi…
Kopya içerik veya kelime sayısı az olan içerikler gibi…
Çalışmayan bağlantı adresleri gibi…
Şimdi, SEO hatalarını nasıl bulduğunuzu gördükten sonra size bunları nasıl çözeceğinizi gösterme zamanı geldi.
E-Ticaret Sitelerinde Yaygın Olan Teknik SEO Sorunları Nasıl Giderilir?
Birinci sorun: Çok fazla sayfa
Sitenizde binlerce sayfa olması demek teknik SEO’nun zorlaşması demektir. Her sayfa için benzersiz bir içerik yazılması gerekiyor. Ayrıca sahip olduğunuz sayfa sayısı çoğaldıkça, kopya içerik sorunları ile uğraşma riskiniz artar.
Turhost İndirim Kuponu İçin Tıklayın!Peki, neden böyle bir risk var?
Bazı E-ticaret sitelerinde satılık birçok ürün var. Bu ürünlerin her birinin kendi sayfası var. Bu durum, en ufak bir değişiklikte birçok yapının değişmesine neden oluyor. Değişikler, sayfa sayınızı azaltabilir veya beklenmedik derecede çoğaltabilir. Bunları tek tek kontrol etmek şart.
Bu sorun nasıl çözülür?
Silebileceğiniz veya no index olarak değiştirebileceğiniz sayfaları bulun. Genel olarak bir e-ticaret sitesinin satışlarının % 80’i, ürünlerinin % 20’sinden geliyor. Bu sayfaları iyileştirmek için çalışmak yerine onları silmek, no index olarak kayıtlardan düşmek veya hepsini tek bir sayfa haline getirmek daha etkili bir çözümdür.
Günümüzde Shopify gibi birçok mecra, herhangi bir gelir elde etmeyen ürünleri bulmayı kolaylaştırıyor çünkü onlara bir şans vermek istiyor. Siz de öyle yapabilirsiniz. Eğer ilgili ürünler gelir sağlamazsa, onları silebilirsiniz.
Bir sayfayı silmeden önce, o sayfanın hiç trafik getirmediğinden emin olmak adına Google Analytics’i kontrol edin.
Bir sayfa sitenize ziyaretçi getirmiyorsa veya cebinize kazandırmıyorsa, kendinize şu soruyu sormalısınız: “Bu sayfanın amacı nedir?”
Gereksiz sayfaları kaldırın ve size sorun yaratmasın.
Sorun yaratabilecek fazla sayfaları kaldırdıktan sonra kalan sayfaları düzeltme ve geliştirme zamanı geldi.
İkinci sorun: Kopya İçerik (Yinelenen İçerik)
Kopya içerik, en büyük yanlışlardan bir tanesidir ve sizi arama motoru sıralamalarında adeta yok eder çünkü Google’ın bu içeriklere karşı toleransı yok. İleri düzey teknik SEO yöntemleri ile ve canonical bağlantılar sayesinde yinelenen içeriklerinizden kurtulabilirsiniz. Özellikle canonical bağlantılar, aynı olan iki içerikten birini, diğerine doğru yönlendirir ve böylece kopya muamelesi görmemenizi sağlar.
Peki, neden böyle bir risk var?
Yinelenen içeriğin E-ticaret sitelerinde yayılmasının birçok nedeni vardır. İşte en yaygın üç neden:
E-ticaret sitelerinin mimarisi, bir ürünün veya bir kategorinin sahip olduğu her sayfanın her sürümü için benzersiz bir URL oluşturur
Bu sistem, bir kişinin yaptığı her seçim için benzersiz bir URL oluşturabilir.
Eğer bu URL’ler Google tarafından dizine eklenirse, çok fazla sayıda yinelenen içerik ile başınız derde girer.
Bu, aynı ürün (örneğin farklı ayakkabı ebatları veya renkleri) üzerinde yapılan değişikliklerde de geçerlidir. Her yenilik, yepyeni bir ürün sayfası URL’si demektir.
Buna ek olarak, Snippet’lar için de bu sorun geçerli:
Her sayfada aynı içeriğin bir kısmını kullanmak gayet iyidir ancak kullandığınız içerik yüzden fazla kelimeye sahip ise Google o içeriği bir kopya içerik olarak sayabilir.
Son olarak, bir potansiyel sorun daha var…
Bu durum, birden fazla ürün veya kategori sayfasında aynı (veya çok benzer) içeriğe sahip olduğunuzda da gerçekleşir.
Örneğin, iki farklı E-ticaret ürünü sayfasında yinelenen içerik örneği…
Gördüğünüz gibi, bu iki sayfadaki içerik neredeyse aynı. Bu, iyi bir şey değil.
Bu hadise nasıl çözülür?
İlk seçeneğiniz, hit getirmeyen ancak yinelenen içerik sorunlarına neden olan sayfaların no index olarak yeniden ayarlanmasıdır.
Örneğin kategori filtreleriniz benzersiz URL’ler oluşturuyorsa, bunları no index olarak düzenleyebilirsiniz. Sorununuz çözüldü, hayırlı olsun. Düzeltilmesi gereken bütün URL’lerin işlemlerini tamamladıktan sonra canonical etiketi kullanma zamanı gelmiş demektir (“rel=canonical”).
Eğer bir sayfa için canonical etiketi kullanılmış ise Google’a şu söylenmiş olur: “Elimde bu sayfanın bir kopyası veya orijinaline çok yakın olan benzer bir versiyonu var. Gördüğün bu sayfayı benzersiz bir içerik olarak değerlendirme.”
Bu sayede kopya veya yinelenen içerik sorunu ile uğraşmazsınız.

Canonical etiketi kullanımı
Canonical etiketleri, ayrıca, backlinklerinizi daha değerli kılarlar. Bunun nedeni, birkaç farklı URL’ye yönlendirilen bağlantıların tek bir URL’ye yönlendirilmesidir. Bu, bağlantıları daha çok güçlendirir.
Profesyonel İpucu: Canonical etiketleri için teknik SEO uzmanlarından yardım alın.
Google’ın ilk sayfasına hükmetme eğiliminde olan E-ticaret devleriyle (Amazon gibi) rekabet etmek istiyorsanız bu işlemi yapmak veya yaptırmak zorundasınız. Eğer bu işlemi tek başınıza yapacaksanız ürün ve kategori sayfalarınızın açıklamaları için şablonlar oluşturun.
Üçüncü sorun: Yetersiz içerik
Altyapınız mükemmel bir şekilde hazırlanmış olsa bile eğer Google’ın gözünde değerli olmayan içerikleriniz var ise binlerce ziyaretçi elde etmeniz çok zor.
eBay, yetersiz içeriklerden ötürü, Google Panda güncellemesi yüzünden, organik trafiğinin %33’ünü kaybetti.
Uzun içerikler, kısa içeriklere göre açık ara öndedir. Aşağıda, dikey kısımda yer alan toplam kelime sayısına göre yatay bölmede görülen sıralamalara bir göz atın:
1900 ile 2000 arasında kelimeye sahip olan içerik, onu kullanan kişiyi birinci sıraya taşıyor. Bir şey dikkatinizi çekti mi? 2000 kelime kullanan bir diğer site sahibi ikinci sırada. Her şey kelime sayısı değildir. Size anlatılan diğer faktörleri unutmayın.
Eşit şartlarda genel eğilim şudur: Daha fazla kelime, daha iyi sıralama.
E-ticaret sitelerinde her ürün, her kategori ve her sayfa için benzersiz içerik hazırlamak çok zordur. 1000 adet koşu ayakkabısı sattığınızı düşünün. Her birine nasıl yetişeceksiniz?
Mutlaya göz atın => E-ticaret Site İçi SEO Rehberi
Önemli olarak gördüğünüz bütün kategori ve ürün sayfalarınız için en az 500 kelime yazmalısınız. İdeal olarak ise 1000 kelimenin üstünde bir içerik kullanmalısınız.
Bu sorun nasıl aşılır?
İlk yapmanız gereken hamle, hangi sayfalarınızın yetersiz içeriklere sahip olduğunu tespit etmek. Bunun için size daha önce bahsettiğimiz Raven Tools’u kullanabilirsiniz. Raven, 250 kelimeden az kelimeye sahip olan içeriklere “yetersiz içerik” gözüyle bakıyor.
Yetersiz sayfalarınızı tespit ettikten sonra aşağıdaki şablonu ürün sayfanızın açıklaması için kullanabilirsiniz:
Profesyonel İpucu: İçeriğiniz ne kadar eşsiz olursa, o kadar iyidir. Bu, sattığınız ürünleri iyi tanıdığınız anlamına gelir. Ürünlerle ilgili izlenimlerinizi yazın. Kendi ürün fotoğraflarınızı çekin. Bu, sizi hem kullanıcıların hem de arama motorlarının gözünde yükseltir.
Dördüncü sorun: Site hızı
Son zamanlarda en önemli kriterlerden biri olan site hızı, E-ticaret sitelerinin kârını doğrudan etkiler. Radware tarafından yapılan araştırmalara göre yavaş yüklenmeye sahip olan E-ticaret sitelerinin yaşadığı müşteri kayıpları %29.8’a kadar artabiliyor.
Bu kayıp neden yaşanıyor?
Bir E-ticaret sitesinin sahip olduğu bir sayfa neden yavaş yüklenir? Bunun en yaygın üç nedenini açıklayalım:
1 – Gereksiz Kodlar
Bazı e-ticaret platformları, gereksiz kodlar nedeniyle doğal olarak yavaşlar. Bu tarz sitelerin kullandığı yapı gereği onları eklenti yükleyerek (WordPress gibi) hızlandıramazsınız.
2 – Büyük Fotoğraf/Resim Dosyaları
Yüksek çözünürlüklü ürün resimleri / fotoğrafları, müşterileriniz için harikadır ancak sayfanızın yavaş bir şekilde yüklenmesine sebep olabilir.
3 – Yavaş olan Barındırma Hizmetleri ve Yavaş Olan Sunucular
Bu hizmetlerde ne kadar öderseniz karşılığını da o kadar alırsınız. Bu yüzden para harcamaktan çekinmeyin ve kaliteli bir firma ile çalışın.
Bu üç yaygın sıkıntı nasıl aşılır?
Birinci sorunun çözümü: Bir CDN kullanın. İçerik dağıtım ağı olarak bilinen CDN, sadece sitenizi hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda onu saldırılara karşı da korur.
İkinci sorunun çözümü: Firmanızı değiştirin veya kullandığınız hizmetin bir üst versiyonunu kullanın.
Üçüncü sorunun çözümü: Sıkıştırma ile resimlerinizin veya fotoğraflarınızın dosya boyutunu optimize edin.