Bazı anahtar kelimelerde ilk onda yer alan siteler, o anahtar kelimelerin tamamını kullanmak yerine onların etrafından dolaşırlar. Mesela “bamboo cutting board with handle” diye bir arama yaparsanız, önünüze çıkan sonuçlardan bazılarının bu terim için optimize edilmediğini fark edeceksiniz.
Farkındaysanız “handle” kelimesi bazı yerlerde geçmiyor bile fakat bu siteler yine de ilk onda yer alıyor. Onların yerine geçip ilk onda kendinizi görebilirsiniz! Bu mantığı kullanarak bu şekilde en iyiler listesinde yer alan rakiplerinizi ekarte edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey, uzun kuyruklu ve çok aranan bir anahtar kelimeyi kullanmak ve hangi sitelerin ilgili anahtar kelimeyi tamamen kullanmadan en iyiler listesinde bulunduğunu görmek. Bundan sonrası çorap söküğü gibi gelecektir. Kullanmayı amaçladığınız anahtar kelimedeki eksik kelimeyi bulun ve sitenizde onun etrafında kategoriler ve içerikler oluşturun.
Asıl anahtar kelime: Bamboo cutting board with handle
Eksik kelime: handle
Bu kadar basit. Şimdi, sıra sizde.
Profesyonel İpucu: Günümüzde, yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi, bir anahtar kelimeyi tam anlamıyla kullanmak artık eskisi gibi önemli değil. Google Hummingbird sayesinde yaşanan bu durum, sayfanızı çok özel bir anahtar kelime etrafında optimize etmenizi sağlar ve size mükemmel şekilde optimize edilmemiş olan sayfalar karşısında büyük avantajlar sağlar.
Aranan, rekabetin az olduğu ve size müşteriler getirecek olan bir anahtar kelime listesine sahip olduğunuza göre E-ticaret sitesinizin yapısını ayarlamanızın ve onu optimize etmenizin vakti geldi.
İkinci Bölüm
E-Ticaret Sitenizin Yapısı
Bir sitenin mimarisi veya o sitedeki sayfaların düzenlenmesi, sadece E-ticaret sitesi için değil herhangi bir site için de çok önemlidir. Bu, E-ticaret siteleri için iki kat daha önemlidir. Bunun nedeni, E-ticaret sitelerinin diğer sitelere göre çok daha fazla sayıda alt sayfalara sahip olmasıdır. Bu kadar çok sayfanın, site yapısı aracılığı ile, kullanıcıların ve arama motorlarının aranan tüm sayfaları bulmasını kolaylaştırması çok elzemdir.
- Site yapısı ile ilgili 2 “altın kural”
E-ticaret sitenizin yapısını oluştururken aklınızda bulundurmanız gereken iki önemli kural vardır:
1 – Her şeyi basit ve ayarlanabilir tutun.
2 – Her sayfanızı, ana sayfanıza en fazla üç sayfa uzaklıkta tutun. Ana sayfa, bir şehir merkezi gibidir. Bir sayfa, ana sayfaya ne kadar yakınsa o kadar iyidir.
- Site mimarinizi oluştururken YAPMAMANIZ gerekenler
Yukarıdaki iki altın kuralı ihlal eden bir site mimarisinin örneği ile bunu size izah edelim:
Bu resimde yanlış olan ne?
İlk hata, tasarlanan site yapısının basit olmaması. Neyin nereye gittiğini ve neden gittiğini mantıksal açıdan anlamak çok zor.
İkincisi, ölçeklenebilir değil. Bu şartlar altında yeni bir kategori eklemek istediğinizde, yeni bir katman oluşturmanız gerekir. Bu durum, bir süre sonra, kendi kategorilerinizi yeniden ayarlarken zorluklar yaşamanıza sebep olacaktır. Mevcut kategorilerinizi ve alt kategorilerinizi sürekli bir şekilde yeniden düzenlemeniz size ne kadar vakit kaybettirir hiç düşündünüz mü?
Bir E-ticaret sitesinin bağlantısını gördüğünüzde aslında o bağlantının ilgili satış platformunun ana sayfasına gittiğini bilmelisiniz. Siz de bağlantılarınızı bu şekilde ayarlayın. Hedefiniz daima ana sayfanız olsun.
Karmaşık bir site yapısına sahip olmak, ürün ve kategori sayfalarınıza ulaşma süresini gereksiz yere uzatır. Bu da sitenizin otoritesini sarsar. Kullanıcı hedefine her zaman en kısa sürede ulaşmak ister.
Bu örnekte, en başta bulunan ürün sayfasına ulaşmak için altı tıklama gerekir. İkinci altın kuralı hatırlayın: Ana sayfanız ile ürün veya kategori sayfanız arasında en fazla üç sayfalık bir mesafe bulunsun.
Ucuz hosting satın almak için hemen tıklayın!Profesyonel İpucu: Eski sayfaların yeni sayfalara yönlendirildiğinden emin olun. Bir SEO uzmanına danışmayı asla ihmal etmeyin.
SEO ve Kullanıcı Dostu E-Ticaret Sitesi Yapısı Örneği
Konuyu anlatmaya işlerin nasıl yapılmayacağına dair bir örnek ile başlamıştık. Sırada bu işin nasıl doğru yapıldığını göstermek var.
Yukarıda bulunan görselde gördüğünüz üzere bağlantılar ve bağlantılar arasındaki köprüler, düzenli bir şekilde oluşturulmuş. Buna ek olarak, ürün ve kategori sayfaları da bir arada toplanmış. Sayfalarınız ve alt sayfalarınız, bu yapı sayesinde Google’da daha hızlı bir şekilde indekslenir. Bu yöntemi daha iyi anlayabilmeniz adına size ayakkabı satan bir siteden örnek verelim:
Gördüğünüz gibi basit ve düz bir mimari, müşterilerinizin işini kolaylaştırır. Onlar, bu vesile ile istediği ürünü ve kategoriyi daha hızlı bir şekilde bulabilir. Bu, hem SEO için hem de kullanıcılar için harika bir başarı! Bu başarıyı bir de gerçek bir örnek ile inceleyelim:
PetSmart.com isimli bir site, bunu aynen uygulamış.
Diyelim ki Fluffy türü bir köpeğiniz var ve ona mama kabı almak istiyorsunuz. Ana sayfa kısmından köpek (Dog) kısmına gelin. Daha sonra, kaseler ve besleyiciler (Bowls & Feeders) bölümüne tıklayın.
İşte! Karşınızda bu alt kategoride yer alan ürünlerin bir listesi var:
Üç tıklamada hedefinize ulaştınız. PetSmart düz bir site yapısı kullandığından, Google onun tüm sayfalarını tam olarak kendi dizinine ekleyecektir.