CDN nedir konumuza geçmeden önce, günümüzde insanlar tek bir sunucudan birçok veriyi çekmekte olup bunu en hızlı şekilde yapabilmektedir. İnsanların her gün etkileşimde bulunduğu çoğu web sitesi ve uygulama tek bir konumdan gelir, ancak web sitesi veya uygulamadaki içeriğin yani resimler, metin ve video gibi yine de kablolarla kullanıcının siteye erişmesi gerektiği anda dünyanın neresinde olursa olsun hızlı cevap alıp beklememesi için çalışır.

Kısaca sizlere nasıl çalıştığından bahsedersek eminiz daha iyi anlayacaksınız. Web sitesinin sunucusu İstanbul’da bulunuyorsa, Bursa’daki insanlar içeriği Ankara veya Kayseri’deki insanlardan daha hızlı alabilirler. Müşteri şirketin veri merkezinden ne kadar uzakta olursa, web sitesi veya uygulama o kadar yavaş yüklenir ve bu da olumsuz kullanıcı deneyimine neden olur.

CDN Nedir ?

CDN, bir web sitesinden veya mobil uygulamadan insanlara coğrafi konumdan daha hızlı ve daha verimli bir şekilde içerik sunmanın bir yoludur. CDN, tüm dünyada bulunan bir sunucu ağından oluşur. Sitenizin verileri ilk olarak buraya daha sonra sonra kullanıcıya ulaştırılır.

Kullanıcıya en yakın CDN sunucuda bulunmak oldukça önemlidir. insanlar CDN tarafından sunulan bir web sitesinden içerik talep ettiklerinde, en iyi çevrimiçi deneyimi sağlamak için en yakın sunucuya bağlanacaklardır.

İstanbul’da olduğunuzu ve 1000 km uzaktaki Adıyaman’daki bir sunucuda oynatılmasını istediğiniz bir videonun talep edildiğini hayal edin. Bir istek göndermek ve yanıt almak oldukça uzun süreceği bilinmektedir.

Bununla birlikte, tipik bir web sayfasının 30 tıklamada 2 megabayttan fazla bilgi içerebileceği düşünüldüğünde, bu fark çok büyüktür. Tarayıcı yalnızca az sayıda eşzamanlı istek yayınladığından ve her istek, sunucuya birden fazla gidiş dönüş içerebileceğinden, bu milisaniyeler birkaç saniye sürebilir ve bu da web sitesini yavaşlatır. Bu yüzden sizlere detaylı olarak CDN yapısından ve faydalı olup olmadığından bahsedeceğiz.

Herhangi bir yabancı dile sahip olmadan çok basit bir şekilde videoyu izleyerek anlayabilirsiniz.

CDN’ler nasıl çalışır?

Yavaş hizmet hızının neden olduğu kullanıcı memnuniyetsizliğini önlemek için CDN, gecikmeyi azaltmak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için içeriği kullanıcılara daha erken iletmeye çalışmaktadır. Bütün durum aslında bu kadar kolay olmasa da bazı zamanlarda küçük sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz bulunmaktadır.

Öncelikle, belirli kullanıcıların bekleme süresini azaltmak için CDN’nin içerik önbellek sunucusunu kendilerine yaklaştırması gerekir. Maalesef, olası her İnternet kullanıcısı için bir önbelleğe sahip olmak imkansızdır. Bunun yerine, önbellekleri PoP’ler halinde düzenler, bunları büyük coğrafi bölgelere (Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Asya vb.) Dağıtır ve ardından bu bölgelerdeki büyük nüfus merkezlerine yerleştirirler. Daha sonra, tek bir kullanıcı bunu istediğinde, CDN onu en yakın POP’a yönlendirmelidir. Çoğu CDN, bunu yapmak için GeoIP adlı bir teknoloji kullanır. GeoIP, IP adreslerini coğrafi bölgelere yani ülkeler, şehirler vb. Eşleyen büyük bir arama tablosu olarak görülebilir. İsteği işlerken CDN bu tabloya başvuracak ve kullanıcının trafiğini mevcut en yakın sunucuya yönlendirecektir.

Mutlaka göz atın => Pogo Stick Nedir? SEO Açısından Ne Kadar Önemli?

CDN İçerik Önbelleği

CDN bazı avantajları bulunur, bu avantajlar sizin işinize yarayacak unsurlardır. Örneğin içeriğinizi CDN’de önbelleğe alabilir ve geçici olarak depolayabilirsiniz, böylece içeriğin uçtan-uca teslim hızı kaynaktan-uca teslim hızından çok daha hızlı olur. Bir CDN kullanıyorsanız, bu, birisi web sitenizdeki veya mobil uygulamanızdaki içeriğe erişmeye çalışırsa, o kişinin içerik isteğinin şirketin ana sunucusuna gönderilmesi gerektiğini algılar ama aslında yalnızca yakındaki bir POP’a gönderilmesi gerektiği anlamına gelir.

Kısaca ve daha anlaşılır bir biçimde açıklamak gerekirse, örneğin bir kullanıcı tarafından bir talep alındığında, önbelleğin görevi kullanıcının neye ihtiyacı olduğunu belirlemek, verileri bulmak ve kullanıcıya geri göndermektir.

Veri alınabilmesi için birçok değer incelenmektedir. Ne sağlanacağını belirlemek için kullanılabilecek çok sayıda bilgi var. Bu, alan adları başlıklar gibi şeyleri içerebilir. Önbellek, en kısa sürede doğru içeriği bulmak için optimize edilmiş algoritmalara sahip bir arama tablosu kullanır. CDN ayrıca en yeni ve en alakalı içeriği sağlamak için içeriği sürekli olarak temizler, siler ve günceller. Temizleme daha çok içerik kaplama olarak da adlandırılır, işletmelerin içeriği gerektiği gibi güncellemelerine olanak tanır. Buda o anki gündeme ayak uydurması anlamına gelir.

CDN Faydalı Mı ?

Web sitesi sayfa yükleme süresi

CDN’de en çok yaşanılan sorunlardan bir tanesi de sayfa yükleme süreleridir. Yakındaki bir CDN sunucusunu ve diğer optimizasyonları kullanarak, Web içeriği dağıtımını web sitesi ziyaretçilerine daha yakın hale getirebilir ve ziyaretçiler daha hızlı web sayfası yükleme süreleri yaşayabilir. Ziyaretçilerin genellikle yüklenmesi daha uzun süren siteleri tıklama veya terk etme olasılığı daha yüksektir. Bu aynı zamanda web sayfalarının arama motorlarındaki sıralaması üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, bir CDN’ye sahip olmak, hemen çıkma oranını azaltabilir ve insanların sitede geçirdiği zamanı artırabilir. Diğer bir deyişle, hızlı yüklenen bir web sitesi daha fazla ziyaretçinin daha uzun süre kalmasını sağlayacaktır. Bir CDN kullanıcısı iseniz her zaman bu şekilde hızlı olmayacağını bilirsiniz, ufak da olsa gecikmeler yaşanmaktadır.

Bant genişliği mali9yetleri

Kaynak sunucu bir isteğe her yanıt verdiğinde, bant genişliğini tüketir. Bant genişliği tüketiminin maliyeti site sahipleri için büyük bir masraftır. Önbelleğe alma ve diğer optimizasyonlar yoluyla CDN’ler, kaynak sunucunun sağlaması gereken veri miktarını azaltabilir ve böylece web sitesi sahipleri için barındırma maliyetlerini azaltabilir.

CDN nasıl çalışır

İçerik kullanılabilirliği ve yedekleri

CDN kullanmak isteyenlerin belki de en çok önemseyeceği konulardan bir tanesidir. Her sunucu her dk müsait olamayabiliyor bu yüzden CDN B planını devreye sokabilmekte olup buda site sahipleri için avantajlıdır. Büyük miktarda ağ trafiği veya donanım arızası, normal web sitesi işlevlerini bozabilir ve arıza süresine neden olabilir. CDN’nin yapısı nedeniyle, birçok orijinal sunucuya kıyasla, CDN daha fazla ağ trafiğini yönetebilir ve donanım arızalarına daha iyi dayanabilir. Ek olarak, bir veya daha fazla CDN sunucusu herhangi bir nedenle çevrimdışı olursa, diğer sunucular web trafiğini alabilir ve hizmeti kesintisiz tutabilir.

Web sitesi güvenliğini artırın

CDN, aynı yoğun trafik sürecini idare edebilir özellikle gelişmiş ticaret firması iseniz ya da devlet kurumu iseniz bu durum çok önemlidir. Saldırılar her zaman olacaktır fakat buna karı dayanıklı bir şekilde durmak sizin işlerinizi ve gidişatınızı kötü etkilemeyecektir, bu nedenle DDoS saldırılarını azaltmak için çok uygundur. Bu saldırılarda kötü niyetli kişiler, uygulamanıza veya kaynak sunucunuza zarar vermek için çok sayıda istek gönderir. Sunucular aşırı sayılardan dolayı çalışmadığında, kesinti süresi web sitesinin müşteriler için kullanılabilirliğini etkileyebilir. CDN, esasen bir DDoS koruma ve azaltma platformu görevi görür, yükü ağın tüm kapasitesi boyunca eşit olarak dağıtır.

CDN Kim Kullanmalı ?

Daha yeni açılmış bir site için ya da çok gelişmiş ve gelirini sitesinden sağlayan kullanıcılar içinde kullanılan bir sunucudur. Bir web sitesi veya mobil uygulamaya sahip olan ve aynı anda birden fazla kullanıcı tarafından talep edilebilen herkes CDN’den yararlanabilir. Bu özellik, kullanıcıların dünyanın her yerine dağılmış olduğu büyük web sitelerinin yanı sıra büyük miktarda içeriğe sahip web siteleri veya mobil uygulamalar için özellikle yararlıdır. CDN’nin web sitenize getirebileceği faydalardan bahsedecek olursak;

  • Web ve mobil kullanıcılar için daha hızlı yükleme süresi
  • Yoğun trafikte hızlı ve aktif çalışma
  • Altyapı maliyetlerini azaltın
  • Daha iyi web sitesi performansı

CDN ayrıca farklı türdeki kuruluşlar ve kuruluşlar için aşağıdakiler gibi birçok özel avantaj sağlar:

  • E-ticaret: CDN, e-ticaret web sitelerinin yoğun saatlerde, örneğin kampanya saatlerinde bile içeriği hızlı ve verimli bir şekilde sunmasına yardımcı olabilir. CDN kullanarak, büyük ölçekli, zengin içerikli web siteleri vatandaşlara önemli bilgileri daha hızlı ve daha etkili bir şekilde sağlayabilir.
  • Finans: CDN, tüketicilere ve analistlere hassas veriler sağlamak için bankacılık kurumlarına hızlı, güvenli ve güvenilir bir altyapı sağlar.
  • Medya ve Yayıncılık: Medya web sitelerinin zamanında ve güncel bilgiler sağlaması gerekir ve CDN, medya şirketlerinin haber başlıklarını ve haber ana sayfalarını gerçek zamanlı olarak güncellemesine ve güncel olmadığında verileri silmesine yardımcı olabilir.
  • Mobil uygulama: CDN, mobil uygulamalar için konuma dayalı içerik sağlar, böylece yükleme süresini azaltır ve yanıt süresini artırır.
Published On: Mart 9th, 2021 / Categories: SEO /