Bugün insanların alışveriş alışkanlıklarını gözlemlediğimiz zaman, fizyolojik mağazalarda olan varlıklarının önceki yıllara oranla azalmış bulunduğunu ve süreç arasında dijitalde varlıklarını oluşturmuş e-tecim sitelerine yakınlaştıklarını söyleyebiliriz. İstatistiksel verilere bakıldığında her iki kişiden biri, herhangi bir ürünü satın almadan ilkin web üstünden araştırırken her dört kişiden birinin de net bir halde online alışveriş yapıyor bulunduğunu gözlemleyebiliriz. Bununla beraber işletmeler de tüketici potansiyelinin yüksek olduğu bu alanda ürün satın almak isteyen çoğunluğa hizmet verebilmek için hızla online varlıklarını artırdılar. Bu artışın bununla beraber alandaki rakipler çoğalmış ve böylelikle rekabet durumu da kaçınılmaz olarak açığa çıkmıştır. Mesela; herhangi bir ürün satışını yaptığınız bir e-ticaret siteniz bulunduğunu düşünün.
Markanız ile aynı ürünleri satan öteki e-tecim sitelerine kıyasla sizi onlardan değişik kılan bir şeyler olmalıdır. Fiziksel bir mağazada farklılıklar ile öne çıkmanızın gerekliliği aynı halde dijital ortamda da geçerlidir. Dijital alanda kendinize bir e-tecim sitesi olarak yer edindiniz ve dolayısı ile müşterilerinizin rakipleriniz arasından sıyrılarak arama motorlarında işletmenizi bulmalarını istiyorsunuz bir anlamda da e-tecim sitenize daha çok alan kişi potansiyeli oluşturmanın yollarını arıyorsunuz!
İçindekiler
SEO Nedir?
SEO, Search Engine Optimization’ın baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe mukabil olarak arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. SEO web sitenizin arama motorlarına has belli başlı kurallara gore yapılandırılmasını ve web sitenizin meydana getirilen aramalarda daha üst sıralarda yer almasını sağlamaya yönelik bir çalışmadır. SEO, arama motorlarına yönelik meydana gelen iyileştirme çalışmalarıdır. Site içi ve site dışı olmak suretiyle 2’ye ayrılır. Arama motorlarında yükselmek için meydana gelen tüm işlemleri içinde barındırır.
E-ticarette SEO?
E-ticarette SEO, eğer olmazsa olmaz denebilecek konulardan bir tanesidir. Müşterilerin yüksek çoğunluğu sayfalar içinde gezinmektense, icra ettikleri arama kararı daha sonra en üst noktalarda bulunan e-tecim sitelerini ziyaret ediyor ve alışveriş işlemlerini buralardan gerçekleştiriyorlar. Yani işin aslı şayet ki bir e-tecim sitesi sahibiyseniz veyahut e-tecim sektörüne girmeyi düşünüyorsanız kesinlikle SEO emek vermesi yaptırmanız gerekmektedir. SEO emek vermesi yapmanız size arama motorunda üst sıralara oynatmaya başlamış olacağı benzer biçimde hem de daha çok satın alan elde etme şansını verecektir.
Müşterilerinizin E-Ticaret Sitenizi Bulmalarını Nasıl Sağlayacaksınız?
Dijital dünyada bunu yapabilmeniz için arama motorları üstünde kullanabileceğiniz birtakım yollar doğal olarak ki olası. Bunlardan ilki, işletmenizi herhangi bir maliyet masraftan arama motorları sonuçlarında üst sıralara çıkararak tanıtmanıza imkan veren arama motoru optimizasyonu doğrusu Search Engine Optimization (SEO). Diğeri ise; Search Engine Marketing (SEM) arama sonuçlarında reklam alanları satın almanızı olası kılan arama motoru pazarlamacılığıdır. SEO çalışmalarınızın tesiri e-tecim siteniz için temel olarak oldukça daha uzun vadeli olur ve oldukça daha azca maliyet gerektirir.
Edinilen trafik ve değerler de aynı vakit da ölçülebilir olduğu benzer biçimde kampanya bitimi benzer biçimde sınırlar da taşıyarak varlığını aniden kayba uğratmayacaktır. Yalnızca e-tecim siteniz üstündeki SEO çalışmalarınızı devamlı geliştirmeniz gerekir. Devamlılığı sağlamak markanız yahut işletmeniz açısından her zaman iyi sonuçlar elde edip bulunduğunuz dijital pazarda öne menfaat bir mevcudiyet haline gelebilirsiniz. Bu da işletmeniz açısından her zaman oldukça daha iyi sonuçlar elde etmeniz anlamına gelir. Doğal olarak bu rekabet ortamında rakiplerimizi SEO ile geride bırakıp arama motorlarında üst sıralara çıkmak güzel ve net dönüşümler sağlayacaktır. Bu anlamda arama motoru botlarını memnun edip yükselmeyi sağlamak için SEO mevzusunda aşağıdaki adımlara dikkat etmeniz gereklidir.
Ürünleriniz İçin Anahtar Kelime Analizi: Anahtar kelime analizinde ürünleriniz için anahtar kelime analizi yaparken mühim olan faktör ürün segmentinizin dışına çıkmamak ve anlamı değiştirmeyen kelimeler kullanılmasına dikkat etmektir. Örneğin; farklı tasarımcılara ilişkin takı ticareti yapıyorsanız takı kelimesini hedeflemeniz sizin ile tam ilgi içermez. Nedeni basit; takı araması icra eden birinin amacı beğenilerine hitap edecek bir takı iken sizin ürünleriniz hususi tasavvur takı arayan kişilere hitap ediyor. Bu durumda takı araması icra eden kişiler sitenize ulaşsa bile onların beklentileriyle örtüşmeyeceği için sürekli ziyaretçilere dönüşmezler. İşte şu sebeple anahtar kelime analizi yaparken anahtar kelimelerle siteye gelecek kullananların isteklerini ne kadar karşılayabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.
Rakip Analizi: Kelime analizinin içinde bir tür olarak düşünebileceğimiz rakip analizinde; rakiplerimizin kelime analizlerini yaparak Google aramalarında onların bizlerden daha başarı göstermiş olan veya bizim onlardan daha başarı göstermiş olduğumuz kelimeleri tespit edebiliriz. Bu analizleri yapmak için Google Keyword Planner’dan yardımcı alabiliriz. Bu analizler neticesinde rakiplerimizin devamlılıkla bizlerden daha üst sıralarda yer alması niteliğinde bunu hangi etkenler ile bizlerden daha üst sıralarda bulunduğunu araştırmamız ve çözüm önerileri geliştirmemiz periyodu kendi lehimize çevirmemizde müessir olacaktır.
Site Açılış Hızı: SEO’yu etkileyen unsurlardan biri de e-tecim sitemizin açılış hızıdır. Kullanıcı olarak değerlendirirsek sayfa açılış süresi uzun olan bir e-tecim sitesinde alışveriş yapmaktan keyif almayız. Dolayısı ile de sitede kalmak istemeyiz. İşte tam da bu aşamada kullanıcı deneyimini çoğaltmak ve yitik olan süreler içinde potansiyel müşterimizi rakip sitelere kaptırmamak için site hızımızı optimize etmeliyiz. Site hızınızı buradan ölçebilirsiniz. Site hızınızı düşüren sorunların nelerden kaynaklandığını ve iyi mi ortadan kaldırılacağı hakkında raporları takip edebilirsiniz.
Mobil Uyumlu Olmalı: (Responsive) E-tecim sitenizin hızı kadar mobil ahenkli olup olmaması da son aşama önemlidir. İnsanların günlük yaşamdaki alışveriş alışkanlıklarının mobile kaydığı ve mobil cihazların her zaman yanlarında olduğu düşünüldüğünde mobil cihazlarla ahenkli olmayan bir site tasarımı sitemize gelebilecek kullanıcı oranını düşürecektir. Bu sebeple telefon, tablet şeklinde araçlara kolayca kolayca entegre olabilen bir tasavvur kullanmanız lehinize olacaktır. Web sitenizin mobil uyumluluk testini buradan yapabilirsiniz.
Ayrıca bkz: SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması
Görsellerin Optimizasyonu: E-ticarette ürün görselleri kullanıcının ürünü satın alma sürecinde bir ihtimal de en mühim noktadır. SEO’nun kullanıcı deneyimleri odağında bir biçim alması ile birlikte sitede kullanılan görsellerin kullanıcılara müsait olması ve SEO ahenkli olması zaruridir. Kaliteli görsel kullanması ile kullananların site içindeki celse süreleri artırırken ürünlerimizin Google aramalarında üst sıralarda yer alması için de görsel isimlerinin anahtar kelimeleri yine adlandırılmalıdır ve piksellerin düşürülmüş olması da SEO ve site hızı artımı açısından yararlı olur. Ayrıca; Çift sayfalar, başlıklar, meta açıklamaları, 404 sayfaları, 301 ve 302 yönlendirmeleri şeklinde teknik hataları bulmak ve düzeltmek de e-tecim sitenizin SEO açısından kıymet kazanmasına yarar sağlayacaktır. Genel meta yönetimi, zeki etiket sistemleri, URL rewrite, kategori bazlı etiket tayin sistemleri, Google Adwords satış raporlamaları, Google sitemap oluşturma sistemi, Google Analytics entegrasyonu ve Google Webmaster Tools entegrasyonu şeklinde kullanıma hazır e-tecim paketlerinin sunmuş olduğu entegrasyonlar ile arama motorlarında olan varlığınıza performans kazandırabilir ve müşterilerinizi arttırabilirsiniz.
E-Ticaret Siteleri için SEO Yöntemleri
E-tecim sitesi için gerçekleştirmeniz ihtiyaç duyulan rahat SEO şekilleri şu şekildedir;
- Site açılış hızınızı optimize edin
- Görsellerinizi optimize edin
- Mobil uyumluluğunuzu test edin
- URL yapılarınızı test edin
- Anahtar kelime analizi yapın Rakip analizi yapın
- 301 ve 302 yönlendirmelerini test edin
- 404 sayfalarınızı tespit edin
Selam üstadım kolay gelsin. Seni ve yazılarını takip ediyorum gerçekten başarılı birisin devamını bekliyorum 🙂
E-ticarete başlamak isteyenlere, açıklayıcı bir bilgi olmuş.
Hocam yazılarınızı takip ediyorum çok başarılı yazılar devamını dilerim.Elinize sağlık.