
MAC, Media Access Control yani Medya Erişim Kontrolüdür. Özellikle ağ bağlantısı sağlayan cihazlara, üretici tarafından atanmış olan adresleri ifade etmektedir. MAC adresleri tamamen tektir. Bundan dolayı da farklı bir cihazda aynı adresin kullanılması mümkün değildir.
İçindekiler
MAC Adresi Değişimi Neden Gerekli?
MAC adres değişimi farklı sebeplerle gerekebilmektedir. Özellikle farklı siteler, ülkelerin siyasi durumuna göre birçok farklı siteyi engelleyebilmektedir. Öte yandan havalimanları, stadyumlar gibi farklı alanlarda ücretsiz WİFİ ağına bağlanmak için belirli bir limit süresi bulunmaktadır. Bu sürenin sona ermesi durumunda internete bağlanmak mümkün olmayacaktır. Bu gibi kısıtlamalardan uzak durmak için MAC adresinin değiştirilmesi gerekebilir.
Tavsiye içerik => Ziyaretçi sayınız bu yüzden artmıyor!
MAC Adresi Nasıl Bulunur?
MAC adresini değiştirmek için ilk olarak MAC adresini bulmak gerekmektedir. Bunun için Windows tuşu ile beraber R tuşuna basmanız gerekmektedir. Bu sayede Çalıştır penceresini açılacaktır. Aç bölümüne CMD komutu yazmanız gerekmektedir. Ardından enter tuşuna basmanız gerekmektedir. Physcal Address ile tanımlanmış olan değerler MAC adresini ifade etmektedir.
MAC Adresi Değiştirme Nasıl Yapılır?
MAC adresi değiştirmek için öncelikli olarak Windows 10 işletim sistemi için belirlenen yöntemi kullanmanız gerekmektedir. Bunun için öncelikli olarak Windows Tuşu ve R tuşuna aynı anda basmanız gerekmektedir. Bu aşamadan sonra Çalıştır penceresine tıklamanız gerekmektedir. Bu alan üzerine’’devmgmt.msc’’ komutlarını yazmanız gerekmektedir. Daha sonra açılan aygıt yöneticisi alanından sırasıyla Ağ Bağdaştırıcıları bölümüne tıklamanız gerekmektedir. Daha sonra Mac adresini değiştirmek istediğiniz ağ donanımına sağ tuşla tıklayarak özellikler alanını seçmeniz gerekmektedir. Açılan pencere üzerinden gelişmiş alanına tıklamanız gerekmektedir. Daha sonra özellik bölümünden ağ adresine tıklamanız gerekmektedir. Bu alan üzerinden değer kısmını seçili duruma getirmeniz gerekmektedir. Daha sonra MAC adresini öğrenmek için açılan pencere üzerinden kartın MAC adresinin sonundaki değeri değiştirmeniz gerekmektedir. Bu alan üzerinden – işaretini kullanmamanız önemlidir. İşlemleri onaylamanız gerekmektedir. Bu işlemler, MAC adresini değiştirmez, bunun için işlemlere devam etmeniz gerekmektedir. Aygıt yöneticisi penceresi üzerinden değiştirilmiş olan kartın üzerine sağ tıklamanız gerekmektedir. Ardından cihazı devre dışı bırak kısmını tıklayarak işlemleri tamamlayabilirsiniz.