Ev almak, günümüzün en büyük amaçlarından biri. Konut fiyatlarının yükselmesi sebebiyle kredi çekmeden ev sahibi olmak, birikimi olmayan insanlar için neredeyse imkansız. Ev almaya karar vermeden önce konut almak istediğiniz muhitler ve muhitlerin geleceği hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemli. Özellikle deprem bölgesinde yaşayan bir ülke olan Türkiye için depreme dayanıklı bir konut, her şeyden daha önemlidir. Satın almak istediğiniz konut ve özelliklerine karar verdikten sonra konut kredisi hakkında araştırma yapabilirsiniz. Kira ödemek yerine kredi ile ödeyerek ev satın almak için de dikkat etmeniz gereken önemli detaylar var.
İçindekiler
Konut Kredisi Nedir?
Satın alacağınız evin teminat altına alınması ve bankalardan toplu para alabilmenizi sağlayan bir sistemdir. Ev kredisi için vadeler ve faiz oranları bankanın özelliklerine ve banka notunuza göre değişmektedir. Genel olarak ev kredisi için faiz oranları yüzde 5 ve yüzde 30 arasında değişmektedir. Konut kredisine başvuru yapmak için öncelikle krediyi almak istediğiniz bankaya karar vermeniz gerekmektedir. En uygun faiz oranlarını bulmak için farklı bankalar ile tek tek görüşmek ve kredi notunuza uygun olan bankaya karar vermeniz gerekir.
Konut Kredisi Nasıl Alınır?
Konut kredisi almak için ilk olarak hangi bankadan konut kedisi alacağınızı seçmeniz gerekmektedir. Bankayı seçtikten sonra başvurunuzu tamamlamanız istenir. Başvurusu onaylanan kişiler için gayrimenkul değerlendirme uzmanları devreye girer. Bu uzmanlar, satın almak istediğiniz evin değerini belirlemektedir. Ardından evin değerinin dörtte birini peşinat olarak vermeniz talep edilir. Konut kredisi, yasalar kapsamında belirlenmiş ekspertiz değerlerinin yüzde 71 ve 75’i kadar konut kredisi vermektedir. Evin kalan yüzde 25’lik tutarı için ise peşinat gerekmektedir. Sözleşme kapsamında belirlenen faiz oranları ise vade üzerinden aylık şekilde yapılmaktadır.
Konut Kredisi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Konut kredisi almak için gerekli belgeler, bankadan bankaya göre değişmektedir. Kredi notunuza ve gelir durumunuza göre bankaların talep edeceği belgeler farklı olabilir. Genel olarak bankaların talep ettiği ortak belgeler ise:
- Kimlik cüzdanı,
- İkametgah belgesi,
- Gelir beyanı,
- Maaş bordrosu olmaktadır.
Bazı bankalar kefil isterken bazı bankalar kefile ihtiyaç duymamaktadır. Başvuru yapan kişinin yeterli gelire sahip olması durumunda kefil talep edilmektedir.
Konut Kredisine Uygun Evler Hangileridir?
Konut kredisine uygun evler yasalar kapsamında belirlenmiştir. Ev kredisi alabilmek için satın alacağınız evin kat mülkiyet tapusunun olması gerekmektedir. İnşaat ya da projelerden satın alınan konutlar için kat irtifakı tapusu talep edilmektedir. Bunun yanı sıra konut kredisi ile satın alınan evler, banka tarafından ipoteklidir. Bundan dolayı da kredi ödemesi tamamlanmamış daireler ipotek ile satılabilmektedir.
İlginizi çekebilir => 2024 Finansbank Personel Alımı
Kimler Konut Kredisi Alamaz 2024?
Konut kredisi almak için konutun mesken olması gerekmektedir. Arsalara, dükkanlara ya da depolara konut kredisi çekmek mümkün değildir. Öte yandan satın almak istediğiniz konutun kanun ve yönetmeliklere uygun olmaması durumunda da konut kredisine izin verilmemektedir. Şayet konutun kat irtifakı bulunuyorsa Yapı Kullanma İzin belgesi talep edilmektedir. Konut kredisi verilmeyen diğer durumlar:
- Akraba ya da aile bireylerinden konut satın almak isteyen kişiler konut kredisi için başvuru yapamaz. Akrabalarından ev almak isteyen kişilerin Bireysel Finansman Kredisi alması gerekmektedir.
- Konutun değerlendirilmesi gayrimenkul uzmanı tarafından yapılır. Yapılan değerlendirmede konutun tamamlanmış olarak gösterilmesi sayesinde kredi çekilebilir. Aksi halde kredi alınması söz konusu değildir.
- Satın alınacak konutun yüzde 80’den daha az tamamlanmış olması durumunda konut kredisi verilmez.