Tasarım aşaması kusursuz yapılan logo projesi için, içeriği farklı farklı olabilir. Önemli olan kaliteli işlemleri ortaya koymak ve insanların dikkatlerini çekebilecek, markanın prestijini artırabileceği düzeyde adımlar atmaktır. Böyle başarılı sonuçlar almak için ne yapmak gerekiyor? Dikkat çekici logo tasarımı nasıl yapılır gelin birlikte inceleyelim.
A – Grafik Tasarım da Nelere Dikkat Edilmelidir?
1 – Dikkat Çekici Tasarımlar Oluşturun

Dikkat çekici logo tasarımı nasıl yapılır?
Profesyonel logo tasarımı nasıl yapılır? İlk aşama dikkat çekici içerikler oluşturmalısınız. Anlaşmış olduğunuz firmanın logo açısından neye ihtiyacını olduğunu sormalı, sektör içerisindeki rakipler araştırılmalı, sorunları görerek ona göre çözüm üretilmelidir. Müşteriniz ile birebir görüşme yaparak hangi adımların hızlıca atılması gerektiğini planlayın. Bu sayede projedeki sorunları anlayacak ve tasarımın konseptine uygun, verimli işlemleri ortaya çıkarabilirsiniz.
2 – Birebir Görüşerek Tasarım Özeti Çıkarın

Birebir görüşerek logo tasarımı yaptırma
Müşteriniz ile görüşme sırasında bazı istişareler, fikir alış verişi yapmalısınız. Bir nevi ön araştırma olarak düşünün. Müşterinizin ne istediğini anlayabilmek ve bilgi toplayabilmek için soruları hazırlayın ve sorun. Bu sayede logo içerisinde mutlaka olması gerekecek tasarımsal püf noktaları anlayacaksınız. Kaç soru yöneltileceği sizlere kalmıştır. Bu görüşme sırasında her şeyi netleştirecek kadar zaman geçirmeye çalışın.
Mutlaka okumalısınız => Sıfırdan Blog Nasıl Açılır?
3 – Müşteriye Hangi Soruları Sormalıyım?
Logo yaptırmak isteyen firma için hangi sektörde çalıştığını, faaliyet alanını, insanlara hangi faydalı ürün veya hizmet ürettiklerini sorabilirsiniz. Rakipleri hakkında bilgi alabilir ve arka planda duruma göre farklı sualler de yöneltmenizi öneririz.
Müşterilerinizi doğru şekilde tanımlayın ve onlara tasarım açısından neler verebileceğinizi anlamak için sorular yöneltin.
Müşterinize proje hakkında marka ve kimlik açısından değiştirmek istedikleri ayrıntıları sorun. Onları etkileyen marka ve logolar hakkında konuşun. Markasını tanımlamasını ve bunu yaparken kısa kelimeler kullanmasını isteyin.
B – Araştırın ve Keşfe Çıkın

Logo tasarımında keşif
Pek çok soruya yanıt aldınız ve müşterinizden ön bilgi aşamasını tamamladınız. Sonraki aşamada problem olmaması için biraz daha araştırma yapmak yerindedir.
1 – Müşterinizi Keşfe Çıkın
Şu anda firmanın markalaşma adımın da hangi aşamada olduğuna bakın. Bunu yeni bir marka başlangıcı süreci yok ise yapın. Bu işlemin ana amacı problemleri daha iyi görebilmek ve ona göre çözüm üretebilmektir.
2 – Sektörü Keşfe Çıkın
Müşterinizin yer aldığı sektör kategorisi hakkında daha fazla bilgi toplayın. Rakiplerinin iş kollarını, ne yaptıklarını güzelce anlayın. Tasarım aşamasında onlar neler kullandı ve müşteriniz için neler gerekli saptamaya çalışın.
3 – Nitel ve Nicel Yönden Araştırma Yapın
Kantitatif ve kalitatif açısından inceleme yaparak marka için tasarımsal süreç içerisinde derinden bakış açısını yakalamanız mümkündür. Hemen tamamlanamaz ve zaman alır. Eğer logo tasarımı için düşük fiyat alıyorsanız bu kısma odaklanılmasına gerek yoktur.
Düşünce ve herhangi bir fikirden ayrıntıların netleştirilmesi araştırmasına niteliksel yani kalitatif araştırma denir.
Önünüz de analiz edilebilir istatistiki veriler var. Bunları sayısal verilere dönüştürülmesi ve sorunları çözmek için kullanılan adımlar nicel yani kantitatif araştırma adı verilir. İnsanların tutum ve davranışlarını nicel hale getirmek ve daha geniş perspektif içerisinde oluşturulacak sonuçları daha genel hale dönüştürmek için kullanılabilir. Bu araştırma yöntemi gerçek verileri formül haline dönüştürmek ve araştırmanın ana kalıplarını oluşturmak amacı ile kullanılır.
4 – İKİNCİ ARAŞTIRMA SÜRECİ
Müşterinize ait markanın kimliğini detaylı olarak ele alın. İncelemeleri yapın ki tasarım açısından hangi reklam araçlarını kullanılması gerektiğini netleştirin. Örneğin el ilanı, broşür gibi.
C – Logo Tasarımı İçin Aşamalar

Logoda özgün fikirler nasıl oluşturulur?
1 – Logo İçin Beyin Fırtınası Oluşturun
Düşüncelerinizi herhangi bir platform, peçete, kâğıt üzerinde bile taslak haline getirmekten çekinmeyin. Kalem kullanarak fikirlerinizi ortaya dökün ve illüstrasyon aşamasında bu fikirleriniz çok işe yarayabilir.
2 – Özgün Fikirler İçin Referansları Araştırın
Logo tasarımı aşamasına güzelce başlamak için size örnek oluşturacak veya fikirlerinizi artıracak çeşitli kaynaklara göz atın. Müşterinizin firması hakkında bilgi aldınız ve odak kelimeleri aratarak uygun görselleri karşılaştırın. Hangi renklerin daha ön planda olması konusun da mutlaka ondan bilgi alın. Örn: baskibudur.com sitesi logosunu inceleyebilirsiniz.
3 – Temel Formlar Üzerinde Çalışın
Bir not defteri veya peçete üzerine kaleminiz ile çeşitli görseller çizerek daha çekici hale getirmek için geliştirin. Arzu ettiğiniz herhangi bir düşünce üzerinde çalışmanızın sakıncası yoktur. Kaynaklardan veya aklınızdaki fikirden oluşturduğunuz orijinal tasarımı değiştirebilir, düzenleme yapabilirsiniz.
4 – Kılavuz Çizgileri Kullanarak Düzenleyin
Logo tasarımının dengeli halde uygulanması ve hiza da bozukluk olmaması için kılavuz çizgilerini kullanın. Belli bir ölçek için bu ayarları ızgara ile geliştirmeniz de mümkündür.
Ç– Fikirleri Netliğe Çevirin

Logo da dijital objeler oluşturma
Çeşitli fikirlerinizi daha somut hale dönüştürün. Fikirlerinizi bilgisayar ortamında daha geliştirerek kavramsallaştırma yapmaya çalışın. Üzerinde yoğun emek sarf ederek, bilgisayar ekranındaki taslak üzerindeki görsel problemleri çözün ve tüm eksiklikleri giderin.
1 – Dijital Objeler Oluşturun
Herhangi bir tarayıcıyı kullanarak logo tasarım programları arasında taslak çalışmanın birinci aşamasını yapabilirsiniz. Farklı dijital versiyonları deneyerek veya fazladan özellikleri kullanarak tasarımdaki verimliliği artırmaya bakın.
Mutlaka okumalısınız => 10 Madde İle Website Trafiğini Arttır!
2 – Genel Tasarımlarda Keşfe Çıkın
Tasarımlara renk eklenmeden önce daha sıradan halini görebilirsiniz. Örneğin, logo siyah ve arka plan rengi beyaz olarak düşünün. Bu sayede tasarım üzerindeki eksiklikleri daha net görmeniz ve renklendirme aşaması için ilham almanız mümkündür. Bu aşamada güzel sonuçlar elde ederseniz diğer pek çok form için de sizlere yüksek verimli tecrübe aşaması demektir.
3 – Logo Oluşturma Aşaması
Müşterinizin şirketi ve onu logo ile nasıl bir bütün hale getireceğinizi düşünün. Eski tarz veya çağdaş tasarımlardan tutun da pek çok yazı tipi stili hakkında temel bilgilerden fazlasına ihtiyacınız vardır. Pek çok yazı tipi (font) kütüphanesinde gezinerek logonuz için işe yarayacak olanı seçebilirsiniz. Firma ihtiyaçlarına net cevap verebilecek özelliklere sahip olmasına dikkat edin. Bu nedenle firmanın ihtiyacı olan katalog, fatura basımı gibi alanlar içinde kullanılabilecek standart da olmalıdır. Online font kütüphanesinden yararlanabilir, hazır fontlarda gezinebilir, arzu ederseniz kendi fontunuzu da oluşturabilirsiniz.
4 – Tüm Verileri Birleştirin
Markaya uygun fontlara artık sahipseniz, tasarım programında oluşturduğunuz taslak ile ne kadar uyumlu olduğuna bakmak için bir araya getirin. Dikkat çekici logo için farklı renkleri tasarım ile bütünleştirin. Bazı ücretsiz logoları kullanmayın. Bazı hazır oluşturulmuş şablonlardaki yazıların görünümünü değiştirip firmanıza bu şekilde tasarımı hazırlamanız hiç doğru değildir.
D – Arındırma ve Sunum Aşaması

Logo tasarımında sunum yapmak
Müşteriniz için sunum gücü yüksek olan logoları sergileme zamanı geldi. Logonuz için çeşitli ölçekler de, renkler, arka planlar da tasarımlar hazırlamalısınız. Bu sayede müşterinize market açısından nasıl durduğunu net şekilde görebilecek.
1 – Renkleri Çeşitlendirin
Alternatif birçok renk vardır. Müşterinizin beğeneceği veya en azından potansiyel olabilecek pek çok görsel sunuma eklenebilir. Renkleri değiştirmek küçük bir iştir ama logoyu daha belirgin, dikkat çekici hale getirebilir.
2 – Geleceği Düşünerek Tasarlayın
Oluşturulan logonun gelecekte de rahatlıkla ve sevilerek kullanılması gerekir. Birkaç sene sonra güncelliği kaybedilir, heyecanı sönüp biter ise tekrar geliştirmek zor iştir.
3 – Çeşitli Maketler Yapın
Güzel bir logo oluşturdunuz ve bunu t-shirt olarak nasıl görüneceği konusunda müşterinize fikir verebilirsiniz. Farklı giyilecek, gündelik hayatta kullanılacak örnekler için de bazı çalışmalar yapabilirsiniz.
4 – Müşteriye Logonuzu Sunun
Oluşturulan logoyu ekranda rahat görünmesi için .PDF formatına kaydedilebilir. Daha sonra yazım işlemine geçersiniz. Bazı monitörlerde renkler yazıcıdan alınan çıktıdaki gibi canlı görünmeyebilir. Projenize göre 5-10 sayfa veya farklı sayılarda PDF oluşturulabilir.
E – Logo Tasarımınız için Geri Bildirim Alma Süreci

Logoda karar aşaması nasıl belirlenir?
Müşterinize sunum yaptınız ve onun nihai karar aşaması için birkaç gün vermeniz gerekir. Tasarımlarınızı yazdırdınız ve ofisinizdeki duvara, rahatça görülebilecek bir yere yapıştırın. Çeşitli farklı kurumlar logo çalışması için size başvurabilir. Arkadaşlarınız, çevreniz yani onlardan geri bildirim almaya çalışın. Fikirlerini ve karşıt görüşlerinin neler olduğunu anlatmalarını isteyin. Bazı iyileştirmeler yapmanız için sizlere fikir aşılayacaklar. Bu sayede daha mükemmel tasarımlar elde etmeniz için önünüzde değerlendirmeniz açısından fırsat bulacaksınız.
1 – Müşteriniz ile Tartışmaktan Çekinmeyin
Müşterinin fikirlerini beyan ettiği aşama da aldığınız eleştirileri dikkatle değerlendirin. Bazen müşteriniz bazı tasarımları beğenmiştir. Bazı durumlar da belirsizlikler mevcuttur ve onları gidermek için görüşme yapmaktan çekinmeyin. Bu birkaç saatlik görüşme olsa bile. Çünkü mükemmel sonuçların alınması için bu geri dönüşlerin payı oldukça büyüktür.
2 – Son Karar Aşaması İçin Tavsiye
Olağan şekilde ilk logo çalışmaları müşteriye sunulduğunda en başta en belirgin fikirlere dair görüş elde edeceksiniz. Bu sayede müşterinize tartışmanın bu aşama da bir parçası olduğunu göstermiş oluyorsunuz.
3 – Müşterinin İstekleri ve Tartışma
Projenin daha potansiyele geliştirme sürecinde pek çok düzenleme gerçekleşebilir. Ancak bunda bakmanız gereken tasarımın estetik yönü dikkate alırsanız geliştirilmesi sizin için daha rahat olabilir. Tasarımdaki renler, yazılar üzerindeki görünümün daha net algılanması açısından değiştirilmesi gibi örnek verilebilir.
F – Kavramları Geliştirmeye Çalışın
Müşteriniz ile pek çok görüşme yaptınız, bazı fikir alışverişlerinde bulundunuz. Bazı kavramlar üzerinde durdunuz. Geliştirilmesi ve düzeltme aşamasına geçmelisiniz. Renkler de küçük oynamalar, logonun yönünü değiştirmek, daha göz önüne gelecek şekilde dikkat çekici şekle büründürülmesi gibi işlemlere odaklanın. Farklı yazı tiplerini de denemeli ve müşteriniz için en beğeneceği mükemmel sonucu yakalamaya çalışmalısınız. Bazen karar aşaması alınamaz. İkilem de kalınır. Bunu değerlendirmeyi de ihmal etmeyin.
Mutlaka okumalısınız => E-Ticaret Sitelerinde Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılmalı
G – Tamamlanan Tasarımların Sunumu

Logoda renk araştırması nasıl yapılır?
Daha net ve odaklı bir çalışma aşamasına geldiniz. İlk oluşturulan kavramlara göre önünüzdeki tablo daha nettir. Belki çeşitli bloknot defter veya farklı şekillerde logonun nasıl duracağını görebileceğiniz çalışmalar da denenebilir.
H – Logoyu Markalaşma Sürecine Getirme Aşaması
1 – Müşterinize Firmanın Markalaşma Aşamasını Anlatın
Tasarım aşaması net hale geldi. Fakat bu bir son değil, markalaşma adımına geçmek gerekir. Markalaşma sürecine geçiş sağlanacak daha geniş hareket alanı elde edilmelidir. Örneğin, oluşturulan logo tasarımı için kartvizit veya benzer çeşitli promosyon ürünlerin de nasıl göründüğünü anlatmanız faydalı olabilir.
Sosyal medya markanın daha tanınmasını sağlayabilir. Bazı tasarımlar oluşturulmalı ve müşterinizin bu yöndeki ufkunu açmalısınız. Mevcut tasarladığınız boyutlar, çeşitli başlıklara, pankartlar kısacası markanın tanınmasına ve dünya ile buluşmasına fayda sağlayacaktır. Mükemmelliğe giden yolda ise sosyal medya görsellerinin tasarım ile buluşması vardır.
I – Hazır Dosyalar, Tedarik ve Teknik Destek Süreci
Vektör biçim programları ile logo tasarımını tamamladınız ve uygun formatta dışa aktarımını sağladınız. Genelde standart olarak tabir edilen dosyalar .CDR, AI gibi uzantılar tercih edilir ise yüksek kalitede gelecekte düzenleme imkanı sağlanır. Tasarımın kaliteli baskısı için .PDF veya .EPS formatları daha uygundur. Tasarımın web sitesi için kullanımı .PNG veya ekranda görüntülenmesi için .JPEG tercih edilebilir.
Ödeme almadıysanız henüz, tasarım kalitesini orta düzeye getirip yazı ve logo içeren fligran eklenmesi sizin için önem arz eder. Eğer bunu yapmazsanız müşterilerden bazıları sizi aradan çıkarabilir. Yaptığınız işin karşılığını alabilmeniz için bu önerimizi dikkate alınız.
Maksimum kalite çıtasını destekleyen vektör dosya formalarıdır. Bunun sebebi ise logonuzdaki boyut, kalitede sıfır kayıp gibi özellikler için biçilmiş kaftan olmasıdır. Yani pano, kartvizit, takvim gibi pek çok tanıtım aracında aynı mükemmellikte görünmesi anlamına gelir.
1 – Hazır Tüm Dosyaları Gönder
Projenize ait en son final dosyalarını, kullanım yapılacak alanda net şekilde görünmelidir. Az önce yazdığımız tüm formatların önemi burada öne çıkıyor. Gönderilecek formatlar kullanım alanlarına göre çeşitli paketler halinde gönderilir. Siyah veya beyaz alternatifleri gibi. Son olarak pazarlama açısından görseller ve broşürler gibi tüm oluşturduğunuz dosyalar uygun şekiller de yazı türleri ve resimler içerecek şekilde paketlenmelidir.
2 – Gönderim Yapılacak Platformlar
Çok sayıda dosyaları tek dosya haline getirmek için .ZIP formatı tercih edilebilir. Müşteriden alacağınız e-posta adresine gönderim sağlayın. Mail gönderimi ekranındaki dosya yükle kısmını kullanın. Bu sayede bilgisayarınız da çökme, silinme olduğunda bile mail ile tekrar kurtarma durumunuz vardır. Arzu ederseniz Dropbox kullanarak ZIP dosya türünü kalıcı anlamda arşivlenmesi sağlanabilir. Bu önemli dosyaları isterseniz flash disk veya hdd de saklanmasını yaparak yedekleme bölümünü de tamamlamış olursunuz.
Profesyonel logo tasarımı nasıl yapılır adlı yazımız ile ilgili görüş ve önerilerinizi aşağıdan yorum kısmından belirtebilirsiniz.