Size daha önce hiç duymadığınız bir haberim var! Google dışında başka arama motorları da var.
Tamam şaka yapıyorum.
Google piyasanın neredeyse tamamına göz koymasına rağmen hala belli başlı kelimelerin aranmasında Google’ın ilk sırada olmadığı durumlar var.
Eğer sizin kitleniz için de Google ilk sırada gelmiyorsa onların kullandığı arama motorlarına uygun optimize yapmayı öğrenmelisiniz.
Sadede gelecek olursak… Hiç Yandex diye bir şey duydunuz mu ? Eğer Rus hedefli bir piyasada çalışacaksanız domine etmeniz gereken ilk arama motoru bu da.
Eğer siteniz Google’da sıralamadaysa muhtemelen Yandex’de de sıralamaya girecektir. Ancak eğer birkaç ipucu atlanılınırsa sizin sıralamalarınız ciddi bir şekilde etkilenebilir.
İçindekiler
Yandex Hakkında Birkaç Bilgi
Yandex 2 Rus yazılım geliştiricisi MS-DOS yazılımları geliştiren bir şirket olan Arcadia’yı kurduğunda başladı.
Onların yazılımları Rus yazı diliyle uygun olan arama özelliğine sahipti.
Yandex kelimesi 1993 yılında üretildi. Açılımı “Yet Another iNDEXer“.
Bugün, Google’a benzer olarak Yandex sadece bir arama motoru değil.
Aşağıdakiler dahil bir sürü alanda ürünü bulunan çok uluslu bir IT şirketi.
- Yandex Browser
- Yandex Mail
- Yandex Maps
- Yandex Disk
- Yandex Taxi
- Yandex Translate
- Yandex Market
- Yandex Money
Rusyadaki büyük market payının yanında Yandex Belarus, Ukrayna, Kazakistan ve bizim ülkemizde oldukça yaygın.
Neden Yandex’le Uğraşalım?
Eğer Rus marketini hedefleyen bir siteniz varsa ve o Google için optimize edilmişse şunu bir düşünün:
2017’de Rusya’daki internet kullanıcılarının %60’ı online aramaları için Yandex’i tercih etti.
Yandex’in algoritmaları Google’ınkiler kadar birinci kalite olmasa da sonradan gelenlerin uyum sağlamasını zorlaştıracak bazı faktörler vardır.
Ama olumlu yönden bakacak olursak, Yandex bir sürü iyi yana sahip
+ Google’a benzer olduğu için kullanması kolay
+ Daha az trafik olmasına rağmen organik ve paralı trafikte rekabet oldukça düşük.
+ Daha az sofistike işlerle optimize edilme
+ Paralı trafik klik başı daha az para götürüyor
+ Siteniz Yandex’de sıralamaya girdiğinde bir başka popüler arama motoru olan mail.ru’da da sıralamada yer ediniyor.
+ Rusya’daki siteleri indexlemede Yandex Google’dan çok daha iyi
+ Yandex’in küçük bir müşteri hizmetleri takımı var. Eğer sitenizin haksız bir cezalandırmaya tutulduğunu düşünüyorsanız oraya yazabilir ve muhtemelen çok hızlıca bir cevap alabilirsiniz.
Eh bu kısa girişi geçtiğimize göre artık başlayalım.
1. Coğrafi Hedefleme
Yandex’in coğrafi hedeflenmiş aramalara önem verdiği oldukça bilinen bir gerçek.
Yerel SEO birçok arama motorunda önemli bir rol oynarken ülkenin farklı yerlerinden kullanıcıları neredeyse benzer sonuçlar görüyorlar. Ama Yandex‘de durum bu değil.
Yandex’deki bütün aramalar coğ-bağımlı ve coğ-bağımsız olarak ikiye ayrılıyor.
Coğ-bağımsız olan aramalar bir kitap ya da bir tarif gibi gündelik aramalar. Bu tarz aramaları düzgün cevaplanmak için bölge odaklı olunmasına gerek yok.
İş servislere ya da ürünlere geldiğinde farklı bölgelerden kullanıcılar muhtemelen farklı sonuçlar görecektir.
Bu durum yerel iş yürütmek için harika bir olanak olsa da öte yandan birden fazla lokasyona hedeflenmek daha zor.
Ancak eğer siteniz Google için optimize edilmişse Google’ın Bağımsız Devletler Topluluğunun spesifik bölgelerini ayırmakta çok da iyi olmadığını bilmeniz gerek.
Bu sebeplen, belli bir lokasyona hedeflenmeniz gerektiğinde bile bütün ülkeyi hedeflemeniz gerekiyor. Bu yüzden Yandex daha iyi bir tercih.
Ne mi Yapılmalı?
İlk olarak, hedeflemek istediğiniz bir bölge ya da bölgeler belirleyin. Belirlediğinizde:
1. Bölgenizi Yandex Webmaster Tools‘da belirtin.
2. İşinizi Yandex Business Directory‘a gönderin.
3. 7 bölgeye kadar seçebilirsiniz.
Not: Yandex Webmaster Tools’da bir bölge belirlediğinizde o sadece bir istek oluyor. Bu arama motorununun bu rehberi tamı tamına takip edeceği anlamına gelmez.
Hedef bölgenizi belirleyen tek şey IP adresi değildir.
Yandex arama botlarının sizin sitenizi istediğiniz bölge için göstermesini sağlayacak birkaç taktik daha vardır.
Sitenizde işinizin tam adresi bulunsun. Şirketinizin ismi, ülkesi, şehri, sokağı, posta kodu varsa telefon numarası.
Başka bölgelerin adreslerini de ekleyin. Eğer işiniz birden fazla bölgede şubeye sahipse sıkıntı yok. Hepsinin tam adreslerini girdiğinizde Yandex arama robotları birden fazla bölgede faaliyet gösterdiğinizi anlayacaktır.
Bölgeye özel içerikleri bir ip adresi ile saklamayın. Bazı siteler kullanıcının ip adresine göre sitenin farklı bölgesel versiyonlarını gösteriyor. Bütün içeriklerin robotlara açık olmasını sağlayın. Bu sayede robotlar sizin yerinize ip adreslerine göre içerikleri gösterecektir.
Subdomainleri kullanın. Eğer siteniz bölgesel ofislerle ilgili sağlam bilgiye sahip olduğunda kullanın. Bölgeye özgü kelimeleri bu tarz subdomainlerin içine h1 ile h6 etiketleri içinde ya da link ve içerikler şeklinde gömün. Sitenizin ana bölümünde subdomaininize giden bir bağlantı olmasını sağlayın.
Not: Eğer özellikle herhangi bir bölgeyi değil tüm ülkeyi hedefliyorsanız bölgeye özel işlemler yapmanıza gerek yok çünkü siteniz coğrafi-hedeflemeden etkilenmeyecektir.
2. Kullanıcı Etkileşimi
Google kullanıcı etkileşiminin sitelerin aranma sonucundaki sıralamalarına doğrudan etkili olup olmadığıyla ilgili kesin bir şey demese de Yandex tarafında her şey net.
Burada kullanıcı etkileşimleri sıralamalar için önemli bir faktör. Hatta backlinkten daha bile önemliler.
Kullanıcıların sitelerinde daha uzun kalmalarını sağlayan siteler her zaman diğerlerinden aranma sonuçlarında daha yukarılarda yer alacaktır.
Kullanıcı etkileşiminin etkisi ticari değer taşıyan aramalara geldiğinde gerçekten kuvvetli oluyor. Bu bütün e-ticaret sitelerinin kullanıcılarına inanılmaz bir deneyim yaşatması gerektiği anlamına geliyor.
Bu yazının bir kısmını özellikle bu konuya ayıracağım. Şimdilik devam edelim.
Şimdi Ne yapılmalı?
Bu noktada anlamanız gereken şey şu ki hiçbir şekilde kullanıcı deneyimini maniple etmekten kaçınmanız gerekiyor. Yandex cezalandırmada yeni bir yetme değildir.
Yandex’i sinirlendirecek Black hat yöntemler şunlar örnek olabilir:
Kullanıcı davranışını taklit eden yazılımlar ya da pluginler kullanmak. Sahte sayfa ziyaretleri, sitenizde sayfadan sayfaya geçişler, doğal gözükmeyen yorumlar oluşturmak ve spam bunlara örnek. Arama motoru bu yazılımları tespit edebilir ve kullanan site sahibi kötü bir şekilde cezalandırabilir.
Hileli yöntemler kullanmak. Eğer birisi sitenize girdiğinde ona virüs bulaştırıyorsanız ya da bir malware ile siteye gelen kişinin başka 3. parti bir yere giderek bir şey indirmesine sebep oluyorsanız bunlar Yandex tarafından hoş karşılanmaz.
Aşırı Reklam Gösterimi (Pop-up’lar dahil.) Yandex 2012’de ve 2014’de kullanıcı deneyimine zarar veren ve içeriğe ulaşımı zorlaştıran reklamlar kullanan siteleri cezalandıran çekirdek algoritma güncellemeleri yaptı.
Ek olarak, Yandex.Metrica kullanarak kullanıcı davranışını gözlemleyebilir ve web server loglarınızı (düzenli bir şekilde) analiz edebilirsiniz.
Şunlara Dikkat Edin:
Trafiğin Kaynağı
Kullanıcılarınızın nereden geldiğini bulun ve hangi kaynakların sitenize en çok kişi getirdiğini öğrenin. Yeni kaynaklardan gelen kullanıcıları analiz edin. Çünkü bu yeni gelen kişilerin davranışları sizin taraftan bir düzenleme gerektirebilir.
Aranmalar
Hangi aranmaların size kullanıcı getirdiğine bakın ve bu raporu size daha fazla kişi getirmesi için kullanın.
Platformun Tekniksel Parametreleri
Kullanıcının bilgisayarının parametrelerinin istatistiklerini toplayın. Tarayıcının versiyonu, işletim sistemi ve ekran çözünürlüğü örnek olarak verilebilir. Bunu yaparak farklı platformlarda sitenizin nasıl gözüktüğüne bakabilirsiniz ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi için optimize edebilirsiniz.
Bazı kullanıcıların yavaş internet bağlantısına sahip olduğunu unutmayın. Eğer bu çok sık oluyorsa sayfalarınızın boyutunu küçültmeye gidin.
3. İçerik
Hangi arama motoru olursa olsun her zaman bakacakları şey içeriktir. Öncelik her zaman aranan şeyle alakalı ve kaliteli bir içeriğe verilecektir. Daha da ötesi içerik kalitesi mevzu bahis olduğunda Yandex Google’dan bile daha sıkı. Özellikle kopya, aşırı optimize ya da spamsı içeriklerde.
Yandex içerik kalitesini en azından 2 algoritma ile test ediyor. Bir tanesi kopya ve düşük kalite içeriği tespit etmeye yarayan AGS filter. Yani Google’ın Panda algoritmasına bunu benzetebiliriz. Yandex asla AGS’nin açılımının ne olduğunu açıklamadı. Ancak çoğu kişi bunun (eğer Rusçadan çevirirsek) Anti-Shitty-Sites anlamına geldiğini düşünüyor.
İlk sürümlerinde bu algoritma kısa içeriğe sahip siteleri Yandex’in indexinden kaldırıyordu. Ardından 2014’de siteyi değerlendirmeye başladı. Bu değerlendirme işlemi Google’ın PageRank’ına benzer.
Yandex TIC (PageRank) değerini belirli bir sitenin otoritesini analiz etmek için kullanıyor. Değer 0 ile 150.000 arası değişebilir. Bu yüzden cezalandırıldığında site arama sonuçlarında daha az gözüküyor ama hala indexde yer alıyor.
Ne Yapılmalı?
Size bundan yararlanmanın en iyi taktiğini vereyim. Kaliteli içerik oluşturmak için kaliteli bir içerik oluşturmalısınız. Başka bir yolu yok. Tabii buradaki kaliteden kastım yazdığınız yazıları arama motorlarını tatmin etmek için değil kullanıcıların deneyimini arttırmak için oluşturmak.
Not: Eğer Rusça konuşulan bir markette Rusça konuşan insanları hedefliyorsanız içeriğinizin olabildiğince yerelleşmiş olduğuna emin olun. Aksi taktirde düşük kullanıcı etkileşimiyle (ki bu Yandex için çok kritik) karşılaşacaksınız.
Kullanıcıların sitenizde daha uzun kalması için kaliteli iç linkler kullanın. Aynı zamanda içeriğinizin uygun ve değerli olduğunu göstermek için otoritesi güçlü başka sitelere de link çıkın.
İçeriğinize temiz bir görünüm kazandırın ve bol bol resim video vs ekleyin.
4. Domain Yaşı
Domain yaşı Yandex’in sıralaması için çok önemli bir faktör. Sitenizin güzel bir geçmişi ve iyi bir ünü olduğunda kendinizi iyi hissedebilirsiniz ancak yeni bir site açtığınızda ve sadece birkaç sayfaya sahip olduğunda bu durumda değilsiniz.
Yeni bir domain ile yukarılara çıkmak sizin için çok zorlayıcı bir iş olabilir.
Ne yapılmalı?
Öncelikle yeni kurulmuş siteniz organik aranmalarda yüksek trafikler çekmiyorsa moraliniz bozulmasın. Genellikle siz yanlış bir şey yapmamış oluyorsunuz. Sizin sadece beklemeniz gerekli.
Eğer yeni bir site kurmayı düşünüyorsanız o zaman daha yaşlı bir domain alarak işe başlayın ve rakiplerinizin önüne geçin.
Yandex arama motorunun cache bilgilerine bakarak sayfalarınızın ne zaman oluştuğunu düşündüğünü öğrenebilirsiniz.
Bu işi yapmak için WebSite Auditor kullanın.
Size kaç tane sayfanızın Yandex tarafından indexlenmiş olduğunu ve ne zaman indexlendiğini gösterecektir.
Aracı indirin. Açın. Siteniz için yeni bir proje oluşturun.
Site Structure bölümünden Pages kısmına gidin ve sütundaki herhangi bir yerde sağ tıklayıp Cache date in Yandex bölümünü ekleyin.
Sayfayı güncelleyin ve sonuçları analiz edin.
5. Ticari Faktörler
Ticari faktörlerin sıralama mekanizmasının bir parçası olması 2011’de gerçek oldu. İlk başta Moskova bölgesi için devreye sokuldu ardından diğer bölgelere sıçradı.
Yandex ticari websiteler için 5 önemli faktörü dikkate alıyor.
- Şirketin güvenilirliği
- Arayüz
- Ürün yelpazesi
- Fiyatlar
- Ödeme yöntemleri ve kargo
Ardından 2013’de Yandex “Quality-biased Ranking for Queries with Commercial Intent” adlı bir doküman yayınladı. Bu dokümanda Yandex mühendisleri ticari sıralamayı açıkladı.
Bir sayfanın kalitesini belirten 4 farklı faktör var.
Güvenilebilirlik + Kullanılabilirlik + Dizayn kalitesi + Servis kalitesi
Dizayn ve servis kalitesi diğer faktörlerden 2 katı daha önemli.
Ne yapılmalı?
Olay şu ki bu dokümandaki rehberi takip eden website sayısı gün geçtikçe artıyor. Yani bu şu demek: Eğer bu takibe katılmazsanız en baştan kaybedeceksiniz.
Bu yüzden bu gereken gereksinimleri karşılamanız lazım:
- Detaylı iletişim bilgileri
- Sosyal medya kanallarında şirketin sayfaları
- Detaylı ürün açıklaması
- Kargo
- Müşteri hizmetleri
- Fiyatlar
- Geri iade politikası
Her zaman rakiplerinize bu konulardan faydalanmak için bakabilirsiniz. Özellikle aranma sonuçlarında ilk 10’da yer alanlara. Ticari bilgileri nasıl optimize ettiklerine bakın. Şöyle bir olay var ki bir sürü piyasada websiteler genelde çok benzer şekilde optimize edilir. Yani eğer ilk 10 sırada yer alıyorlarsa onları takip ederek siz de o seviyelere gelebilirsiniz.
Yandex arama algoritması Google’ınki gibi meta taglere önem veriyor. Ancak Yandex’in bu konuda daha bir sıkı olduğunu düşünülüyor. Çok ciddi olmayan hatalarda bile siteleri cezalandırabiliyor. Yani taglerinizi doğru bir şekilde optimize ederseniz çok doğru bir yolda olursunuz.
Ne Yapılmalı?
Özellikle Yandex tag optimizasyonuna özel bazı şeyler var. Yükselmek için onları deneyin.
Başlık ve Açıklama Tagleri: Yandex’deki başlıklar Google’dakinden bir miktar daha uzun olabiliyor. Ancak güvenilir takılmak için 60 karakteri fazla aşmayın. Açıklama bölümü yaklaşık 160 karakter olmalı. Google gibi Yandex de sizin açıklamanızı boş verebilir ve aranmaya göre başka bir açıklama gösterebilir.
Başlığınızın ve açıklamanızın otomatik oluştuğu bir durumda iyi kalitede olup olmadıklarına bakın. Eğer değillerse arama motoru düşük kalitede olduklarını düşündüğü için sayfanız aranma sonuçlarında kaybolabilir.
Meta keywords: Evet, bu tag Yandex için hala önemli. Her sayfa için birkaç hedefli anahtar kelime ekleyin.
URL: Yandex hem Rus alfabesini (Cyrillic) hem de Latin alfabesini anlıyor. Ama Rusça konuşan insanların Cyrillic alfabesini tercih ettiklerini unutmayın.
Canonical tag: Bu tagler Google’da olduğu gibi çalışıyor. Benzer sayfalarınız olması durumunda kopya içerik cezalarını engelliyor. Ancak “rel=canonical” kullanırsanız bu Yandex için bir komut olmayabilir. Onu boş verebilir.
7. Backlinkler
Backlinkler Google’a çok şey ifade ederken Yandex onları sıralama mekanizmasında kesti attı. Tabii bu link oluşturma işine girmemeniz anlamına gelmiyor. Ancak size çıkılan linkler ancak oradan trafik gelirse bir şey ifade edecek. Aksi taktirde ne kadar otoriter bir siteden link çıkılırsa çıkılsın bir fark yaratmayacaktır.
Daha da ötesi arama algoritmasını etkilemek için oluşturulmuş spamsı linklerle sıralamanızı yükseltmeye çalışırsanız Yandex bunu fark eder ve sizi cezalandırır.
Ne Yapılmalı?
Eh, bunun için yapılacak optimizasyonlar bütün arama motorları için geçerli.
- Sayfanıza trafik getirecek kaliteli linkler alın. Bunun için en kolay yol sizin konunuzla alakalı başka sitelerden link çıkmaktır.
- Sıralamanızın yükselmesi umuduyla link almayın. Günün sonunda o link çıkılan yerdeki davranışlar çıkılan linkin değerini belli edecek.
8. Mobil Dostu
2015’in sonundan beri Yandex arama sonuçlarında mobil dostu olan siteleri etiketledi. Bu siteler çok değildi (Sadece %18) ama mobil optimizasyonunu düşünmemiz için ilk işaretlerden biriydi.
Arından 2016 şubatında arama sonuçlarını düzenleyen ve mobile optimize olan siteleri yukarı taşıyan Vladivostok diye isimlendirdiği bir arama algoritması yayınladı.
Daha da ötesi gene 2016’da Yandex aynı zamanda Google’ın AMP teknolojisine benzeyen Turbo pages’i de yayınladı.
Bu teknolojinin olayı mobil sayfalar 3G bağlantı için 15 kat daha hızlı açılmasını da sağlayan süper hızlı Yandex sunucularında tutulması. İyi yanı şu ki site bir sebepten düştüğünde gene de yüklenmeye devam edecek.
Turbo pages insanların uzun süre sitenin açılmasını bekleme problemini çözdü. Bu teknoloji aynı zamanda çıkma oranlarını %30 oranında azalttı. Webmasterlar için en iyi kısmı ise bu sayfalar reklam içerebiliyor.
Yandex’in Google’ı Rus marketinde nasıl yendiği oldukça garip. Şöyle ki bir zamanlar Android kullanıcıları (Piyasanın %70’ini oluşturan) default’u Google olan default arama motorunu kolayca değiştiremiyordu.
Russian Antimonopoly Service ile birlikte Android işletim sistemi default ayarlarının çok sıkı olduğu ve kullanıcıların yararına olmadığı açıklandı. Böylelikle Android default arama motorunu değiştirmeyi kolaylaştırmalıydı.
Bu seçim ekranı artık bir kanunla zorunlu hale geldi:
Bu olaydan sonra Yandex’in mobil kısmı hızlı bir yükselişe geçti. Başlangıçta %29’ken kısa sürede %44’e geldi.
Ne Yapılmalı?
Umarım sitenizin bir mobil versiyonu vardır. Hangi arama motoru olursa olsun bu günlerde sitenizin bir mobil versiyonu olmasını şart koşuyorlar. Son zamanlarda akıllı telefon satışlarının patlaması ile bu size pek de şaşırtıcı gelmez herhalde.
Yandex’e geldiğimizde Yandex Webmaster’ın içindeki bir araç ile sitenizin mobil sayfalarında hata var mı bakabilirsiniz.
9. Indexlenme Süresi
Google’ın arama sonuçları dinamikleri yüzünden kafamız tamamen karıştı. Büyük bir firma olan Google taze içeriği indexlemek için karşılaştırılamayacak kadar sayıda kaynağa sahip.
Bu durum Yandex için geçerli değil. Burada aranma sonuçları daha durağan.
Yandex örümceği sayfaları ayda birkaç kez ve blog yazılarını birkaç günde bir ziyaret eder. Yani içeriğinizin indexlenmesi zaman alacak.
Ne yapılmalı?
İndexlenme işlemini XML sitemap in Yandex Webmaster yardımıyla destekleyin.
Sabırlı olun ve aranma sonuçlarında hiç sonuç görmezseniz erkenden pes etmeyin.
Yandex SEO nedir nasıl yapılır tarzı ilerlemektense bu tarz sıralı bir ilerlemenin daha doğru olacağını düşündük.
Ben indexliyorum
yandex in kendini geliştirip daha fazla kitleye hitap etmesi ; arama motoru kullanıcılarına daha fazla özgürlük sağladı. google sürekli değiştirdiği saçma algoritmaları ile sitelerin kapanmasına veya ulaşılamamasına neden olurken yandex böyle bir politika uygulamıyor.
Yandex gerçekten kaliteli bir arama motoru. Eğer Google gibi bir tekel olmasa, kesinlikle Türkiye’de yaygın olarak kullanılabileceğini düşünüyorum. Aslına bakarsanız hatrı sayılır bir kullanıcı kitlesi de yok değil. Şahsen kendim, bir çok yandex servisini kullanıyorum.
E ticaret sayfam var yaptıgım çalışmalar google da bir işe yaramadi gibi görünüyor ama yandexte baya faydalı olduğu görünüyor. Google üzerinden 3 kişi giriyorsa yandex 25 ve üzerine çıkabiliyor. Google yeni siteleri pek takmadığını düşünüyorum ama yandex algoritması eşit derecede olduğunu düşünüyorum
Selamlar Kemal Bey, tam olarak neler yaptınız web sitenize? Anlatabilirseniz yardımcı olayım.
Merhaba,
1 ölümcül problem var, 2 tanede olası sorunlar var.
Ölümcül : “Robot sitenin ana sayfasına erişemiyor ” bir türlü sorunu gideremiyorum. Sitede herhangi bi sorun yok.
Olası sorunlar :
“Robots.txt dosyası bulunamadı” – robots.txt sitede ekli ve bunu yandex webmaster toolsta görüntüleyebiliyorum ama sorun giderilmiyor.
“meta etiketleri eksik”
Birde “Sunucu yanıt kontrolü” yaptığımda “HTTP durum kodu 406 Kabul Edilemez” bu şekilde bence hata veriyor tüm linklerimde.
Bilgisi olan var mı?
Selamlar, site adresinizi iletebilir misiniz çözüme hemen bakalım 🙂 .