İçindekiler
Mısır İpek Çayı ve Faydaları
Mısır ipeği Latince’de stigmata maydis olarak adlandırılır ve “anne saçı” anlamına gelen “mays” kelimesinin “anne” anlamına gelen yerel bir Meksikalı terimden geldiği söylenir. Latince adı zea mays mısır, Orta Amerika ve And Dağları’na özgüdür, ancak artık birçok insan için temel bir gıda haline geldiğinden, dünyanın dört bir yanındaki sıcak iklimlerde yetiştirildiği görülmektedir. Mısır sapı, 3 metre yüksekliğe kadar büyüyebilen uzun bir bitkidir. Mısır koçanı, yaklaşık 10-20 cm (4-8 inç) uzunluğunda ince, yumuşak, iplik benzeri stigmalar veya ipeği uzatan yapraklı bir kabuk olan uzun yapraklarla çevrelenmiştir. Mısır ipek lifleri, mısırdaki her bir tohumu döllemek için polen toplama işlevini yerine getirerek lezzetli bir sarı çekirdek oluşturur. Yumuşak ipler yeşil renkte başlar, mordan kırmızıya ve sonunda sarımsı bir renge döner. Mısır ipeği koçandan dikkatlice ayrılır ve taze olarak kullanılabilir veya bitki çayı olarak demlemek için kurutulabilir.
Mısır İpek Çayının Tarihi
Mısır, ilk olarak tarih öncesi zamanlarda Orta Amerika’nın yerli halkları tarafından kullanıldı. Avrupalılar bölgeye yerleştikçe, bu mahsulü ticaret yoluyla dünyanın diğer bölgelerine yaymaya başladılar. Kısa süre sonra mısır, dünyadaki birçok kültür için temel besin maddesi haline geldi. Mısır ipeğinin idrar iltihabı için bir çare olarak veya morluklar ve şişlikler üzerine uygulanacak kümes hayvanları olarak kullanımı Mayalar, İnkalar ve diğer Amerikan yerli halklarına kadar uzanmıştır. Aynı zamanda Avrupalılara mısır tellerinden nasıl şifalı çay hazırlayacaklarını gösteren Yerli Amerikalılardı.
Bugün mısır, dünya çapında en çok üretilen tahıldır ve ABD en büyük üreticidir, onu Çin, Brezilya, Meksika ve Endonezya izlemektedir. Sadece insanlar için bir besin olarak değil, aynı zamanda büyükbaş hayvanlar için bir yem kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Mısır ipeği, birçok kültürde birçok geleneksel ilaçta bitkisel bir çare olarak ününden dolayı hala birçok kişi tarafından kullanılmaktadır, ancak aynı zamanda cildi rahatlatmaya yardımcı olduğu düşünüldüğü için kozmetik endüstrisine bir yüz pudrası olarak da girmiştir.
Mısır İpek Çayının Faydaları
Mısır ipeği, bu çayı sağlıklı bir seçenek haline getiren çok çeşitli sağlıklı bileşenler içerir. B6, C, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, selenyum ve çinko gibi elementleri içerir. Diğer bileşenler, allantoin, müsilaj, saponinler, polifenoller, glikozitler, tanenler ve alkaloidleri içerir. Bu unsurların birleşimi, bu çayı oldukça faydalı kılmaktadır.
Üriner Enfeksiyonların İyileştirilmesi
Mısır ipek çayının böbrek ağrsını yatıştırmak için ideal bir ev ilacı olduğu söyleniyor. Böbrek, mesane ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur. Bu çayı içmek, idrar yolunuzun iç kaplamasını temizler, enfeksiyon olduğunda toksinleri, irini ve yanan idrar hissini temizler.
Mısır ipeği infüzyonu içmek, üriner taşların geçişine yardımcı olur ve gelecekte taş oluşumu olasılığını azaltır. Aynı zamanda bir böbrek taşını düşürdüğünüzde ortaya çıkan ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
Yatak ıslatma ve inkontinans hem çocuklarda hem de her yaştan yetişkinde ortaya çıkabilir. Bazen kontrol kaybına neden olan sinirsel bir işlev bozukluğudur. Bir fincan mısır ipeği çayı, bu durumları kontrol altına almaya yardımcı olmak için mesanenizi ve böbreklerinizi güçlendirmenin bir yoludur.
Bazen sık ve acil bir idrara çıkma ihtiyacı, üriner sistemde altta yatan bir iltihap veya zayıflık olabileceğinin bir işaretidir. Bu bitki çayını bir tedavi seçeneği olarak içmeyi düşünün. Elbette, durum devam ederse, daha kapsamlı bir kontrol için doktorunuzla konuşun.
Ayrıca bkz: Kantaron yağının faydaları nelerdir?
Diüretik Eylem
Mısır ipek çayı, böbrek fonksiyonunuzu uyarmaya yardımcı olur, diüretik bir eylemi teşvik ederek toksinleri ve aşırı sodyum ve klorürü sisteminizden atmanızı sağlar.
Bu bitki çayı, vücudunuzdaki aşırı su tutulmasını azaltmaya yardımcı olur ve şişkinliği hafifleten sıvıların metabolizmasını desteklediği söylendiğinden, obezite ile daha sağlıklı bir şekilde mücadele etmenizi sağlar.
Bu çaydaki potasyum varlığı nedeniyle mısır ipeği, artan idrar akışı yoluyla potasyum tükenmesini dengelediği için mükemmel bir idrar söktürücü olarak işlev görür.
Kalbe İyi Gelir
Mısır ipek çayı genellikle yüksek tansiyon için tavsiye edilir. Düzenli olarak mısır iep çayı tüketmek kalp sorunlarının oluşmasını önler.
Bu çay aynı zamanda kanınızdaki şeker düzeyini düşürmeye yardımcı olarak hiperglisemiye bağlı diğer hastalıkları önlemeye neden olur.
Bu bitki çayı, dolaşım sisteminizi güçlendirerek, kalp hastalıklarını önlemeye ve anemi hastalığına yakalanma olasılığını azaltır.
Sindirim Dostudur
Midenizin işini yapmadığını hissettiğinizde bir fincan mısır ipek çayı yapmak iyi bir fikir olabilir. Bu bitki çayın hazımsızlığı tedavi ettiği ve zayıf sindirimi hızlandırdığı söyleniyor. Temizleme etkisi, safra üretimini ve diğer sindirim sularını desteklemeye yardımcı olur.
Bu bitki çayından bir fincan içmek ayrıca sindirim sisteminizdeki iltihaplı dokuyu yatıştırmaya, bağırsak ve mide zarınızı iyileştirmeye ve korumaya katkı sağlar.
İyileştirilmiş bir sindirim, vücudunuzdaki gereksiz yağları ve atıkları ortadan kaldırarak vücudunuzda depolanan aşırı sıvıları dışarı atarak obezite ile savaşmanıza da yardımcı olur.
Diğer Faydaları
Mısır ipek çayı, kas krampları ile ilişkili ağrıyı azaltmaya yardımcı olması açısından yatıştırıcı bir çay olarak kabul edilebilir. Ayrıca, karpel tünel sendromu ve artrit gibi iltihaplı durumlarla ilgili ağrı söz konusu olduğunda rahatlatıcı ve yatıştırıcı olduğu söylenir.
Bu bitki çayın, hazımsızlıktan kaynaklanan idrar sorunları veya mide sorunlarıyla ilişkili ağrıyı hafifletmene etkilidir.
Cildinize soğutulmuş mısır ipek çayı uygulamak, yaraları temizlemeye ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur. Cildinizi yatıştırmanın ve cilt ülserlerini ve çıbanlarını tedavi etmenin bir yolu olarak da kullanılır.
Cilt tahrişini ve iltihaplanmayı önlemek için bu çayı temiz bir pamukla nazikçe sorunlu bölgenize uygulayın. Antiseptik etkisi, enfeksiyona sebep olabilecek zararlı bakteri ve mikropların temizlenmesini sağlar.
Mısır İpek Çayı Nasıl Yapılır?
Çayınızı taze veya kurutulmuş mısır ipeği kullanarak yapmak mümkündür, ancak daha etkili bir bitkisel ilaç için taze mısır ipeği kullanmalısınız.
Suyu kaynatın (100ºC).
Bir çaydanlıkta, su bardağı başına 1/4 fincan mısır ipeği yaprağı ya da alternatif olarak her bir bardak su için 2 çay kaşığı kuru ot kullanabilirsiniz.
Kaynayan suyu demliğin içine dökün ve yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekleyin.
Hazır olduğunda çayı bir bardağa süzün ve günde 3 defa için. Çayınıza lezzet katmak için bir parça limon ekleyebilirsiniz. Bu tatlı bir çay olarak kabul edilir, ancak onu tatlandırma ihtiyacı hissederseniz, biraz bal ekleyebilirsiniz.
Bu çay bir hafta ile 10 gün arasında içilmeli ve ardından 3 ile 5 gün ara vermelisiniz. Bu, vücudunuzun kendi başına çalışmasına izin verir. Sorun düzelmezse, doktorunuzla konuşmayı düşünün, çünkü basit bir bitkisel ilaç sağlık sorununuzla mücadele etmek için yeterli olmayabilir.
Bu çayı her zaman ılık içmek zorunda değilsiniz; Mısır ipek çayı, yaz aylarında buz ile birlikte servis edilebilir.
Mısır ipeğindeki tanenlerin sağlığa faydalarını engelleyeceği için bu çaya süt eklemeyin.
Bu çayı, üriner sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacağından gece sık idrara çıkma problemi yaşamamak için yatmadan 4-5 saat öncesine kadar içebilirsiniz.