Bir ev sahibi olmak neredeyse herkesin bir arzusu, hayali olduğu günümüzde bu arzumuzu gerçekleştirirken dikkat etmemiz gereken birkaç husus var. İlk olarak aklımıza gelen bütçe planı olacaktır haliyle izninizle bu konu hakkında siz değerli okuyucularımıza yardımcı olmak istiyoruz. Konut alımında emlakçı komisyonu yüzde kaç sorusunun cevabını öğrenmek için doğru adreste olduğunuzu söyleyebiliriz.
Ev sahibi olabilmek için bütçe planlamamızı yaparken konut kredisi faizi ile birlikte tapu ücreti, ekspertiz ücreti, emlakçı komisyonu gibi ek masrafları da göz önünde bulundurmamız planımızı bu etkenleri de içine dahil ederek oluşturmamız gerekiyor. Bu parametrelere dikkat ederek iyi bir ödeme planı oluşturabilir ve zorlanmadan ev sahibi olabileceğiniz şartlarda bir ödeme planı oluşturabilirsiniz.
İçindekiler
Emlakçı Komisyonu Nedir?
Konutu olacak kişi(siz) ile ev sahibi arasında arabuluculuk görevini yerine getiren emlakçıların bu katkılarından dolayı kazanacağı tutar yasalar tarafından belirlenmiştir. Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik emlakçının satış ücreti üzerinden %4 oranında hizmet bedeli talep edebileceğini bizlere söylemektedir. Bu %4’lük oran KDV katılmadan hesaplanmaktadır. Yönetmelikte yer alan madde şu şekildedir:
“Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satın bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz. “
Bir emlakçı yukarıda bahsettiğimiz üzere en fazla %4’lük bir oranda ücret alabilir. Peki bu ücreti kim karşılamak zorunda? Bu oranı alıcı ve satıcı %2’lik ödeme yaparak ortaklaşa bir şekilde karşılarlar. Bu ücret üzerinden daha sonra %18’lik KDV tahsil edilmektedir.
Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?
Emlakçı komisyonunun nasıl hesaplandığını sizlere bir örnekle daha verimli bir şekilde açıklayabileceğimizi düşünüyoruz. Örneğin 400 bin Türk lirası değerinde bir ev aldığınızı düşünelim. Bu tutarın %2’si 8.000 Türk lirası olacaktır. 8.000 Türk lirası üzerinden ödenecek KDV ise 1440 Türk lirası olacaktır. Bu durumda hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı olmak kaydıyla 9440 Türk lirası emlakçı komisyonu ödemesi gerekmektedir. Emlakçının bu satış işleminden alabileceği maksimum tutar 18.880 Türk lirasıdır ancak taraflar arzu ederlerse emlakçıyla oran üzerinde pazarlık yaparak bu miktarı düşürebilirler. Bir de tarafların anlaşması halinde emlakçı ücretini tek taraftan da tahsil edebilmektedir.
Erken kredi hesaplama hakkında bilgi almak için: Erken Kredi Kapama Hesaplama
Emlakçı Komisyonu Vermemek Mümkün Mü?
Emlakçı komisyonu ödememek yasal olarak mümkün değildir. Alıcı ve satıcı arasında tabiri caizse köprü görevi gören emlakçılar kiralama veya satış gerçekleşmesi halinde emeklerinin karşılığı olarak yasayla sınırlandırılmış tutarlar çerçevesinde bir ücret almaktadırlar. Daha önce bahsettiğimiz gibi satış işlemlerinde satış ücretinin en fazla yüzde 4’ü kadar, kiralama işlemlerinde ise 1 kira ücreti olacak kadar ücretlendirme yapılmaktadır. Emlakçının bu hakkı yasayla güvence altına alınmıştır ancak satış işleminde alıcı ve satıcının anlaşması halinde emlakçının alacağı ücreti tek taraf da karşılayabilmektedir.
Emlakçı Komisyonu Sözleşmesi
Emlakçı tarafından hazırlanan emlakçı komisyonu sözleşmesi satışa konu olan taşınmazın değeri, komisyon tutarı ve süreçle ilgili detay bilgileri içermektedir. İlerleyen durumlarda alıcı ile satıcı arasında bir anlaşmazlık çıkması halinde bu sözleşme emlakçının gelirini koruma altına almış olur. Alıcı ve satıcı bu sözleşmeyi sürecin başında okuyup imzalamak zorundadır.
Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için Konut alımında emlakçı komisyonu yüzde kaç hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı ve bilgi verici bir içerik olmuştur.