Kredi çekme sürecinde bankaların istediği hayat sigortası zorunlu bir uygulama değildir. Kredi çekerken hayat sigortası yaptırdıysanız ancak nasıl iptal edeceğinizi bilmiyorsanız bu yazımızda sizlere hayat sigortası iptali hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
İçindekiler
Hayat Sigortası İptali
Küçük miktarlar ödeyerek sahip olabileceğiniz bir sigorta şeklidir hayat sigortası. Bankalar tarafından böyle bir şey istenmesinin sebebi kredi ödenirken kredi çeken kişinin vefat etmesi durumunda borcu sigorta şirketi karşılar. İki taraf içinde yararlı olan bu uygulamayı kullanmak istemezsiniz böyle bir durumda borçlunun vefatı gerçekleşirse borç mirasçı kişilere kalır.
Hayat Sigortası İptali Nasıl Gerçekleşir?
Kredi çekme sürecinde banka rehin işlemi uygulanırsa, sigortanın iptali söz konusu olmayabilir. Kredilere göre yapılan sigortalar ihtiyari ve zorunlu olarak ikiye ayrılır. Sigorta sizin isteğiniz doğrultusunda yapıldıysa iptal işlemi daha kolay olur. Hayat sigortası prim ödemelerinizi belirten belgeler ile birlikte şirkete başvurabilir ve gerekli adımları takip ederek iptal işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Banka tarafından sizin yerinize yaptırılması durumunda hayat sigortasını istemediğinizi bankaya bildirebilirsiniz. Banka bu durumla ilgilenmezse hayat sigortası iptal dilekçesi yazarak Tüketici Hakem Heyeti’ne göndermelisiniz. Yapılan inceleme sonucu şartlar karşılanırsa sigorta iptal edilir.
Hayat Sigortası Primi Geri Alınabilir mi?
Birçok sigorta ürününde olduğu gibi hayat sigortası primleri de geri alınabilir. Bunun için Tüketici Hakem Heyeti’nin incelemesi beklenmelidir. Zaman zaman sonuç çıkması aylar sürebilir. Haklı bulunursanız ödenen primleri geri alabilirsiniz. Bazı durumlarda ise sigortanın türüne göre iade olmayabilir.
Kolay kredi veren bankalar hakkında bilgi almak için: Kolay Kredi Veren Bankalar
Hayat Sigortası Nasıl Geri Alınır?
Kredi bağlantılı hayat sigortasına İptal işlemi yapmasanız bile prim iadesi alabilme şansınız vardır. Bu sigortalar, kredi vadenizin sayısına denk gelecek şekilde ayarlanır. 24 ay vade ile kredinin poliçe süresi de 24 ay olacak şekilde ayarlanır. Borcunuzu erken öderseniz poliçeden yararlanamayacağınız için iade talep edebilirsiniz. Bankaya dilekçe yazmanı gerekir.
Sigorta Parası İadesi Kaç Günde Yatar?
İade süresi birtakım durumlara göre değişkenlik gösterir. Banka tarafından iptal edilmeyen durumlarda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurduğunuzda süreç uzamaktadır. Kredinizi vadesi gelmeden bitirdiğinizde ise dilekçe vererek 1 ay içerisinde iade alabilirsiniz.
Sigorta İptali Kaç Gün Sürer?
İptal işlemi için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru da bulunduysanız iptal için biraz beklemeniz gerekebilir. Verdiğiniz dilekçenin sırası geldiğinde gerekli incelemeler yapılır ve prosedür takip edilir. 1-3 ay arası sürebilir. İptal işlemi bu adımlardan sonra gerçekleşir.
Bankalara Göre Hayat Sigortası İptali Şartları Nelerdir?
Bankalar kredi çeken kişilere hayat sigortasını zorunlu imiş gibi gösterir. Bunun amacı tamamen koruma düşüncesidir. Sigortayı yaptırmanız talep edilir ve iptal hakkınız olduğundan bahsedilmez. İptal için borcun ödenmesini kabul ederler. Hayat sigortasının banka tarafından iptali için borcun ödenmesi gerekir. Borç bitmesine rağmen sigorta devam ediyorsa kalan süreye ait poliçe iptal edilir.
Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için Hayat Sigortası İptali hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı ve bilgi verici bir içerik olmuştur. Başka bir içerikte görüşmek üzere!