Paranın hayatımızdaki önemini hepimiz farkındayız. Para döngüsü dediğimiz şey sayesinde elimize bir miktar para geçer ve bu parayı farklı şekillerde harcarız. Bazı insanlar mevduat faizi ile parasına değer katmayı seçebilir, kimi insanlar ise alışveriş yaparak hayallerine hızlı bir şekilde ulaşmak ister. Biz de bu yazımızda havale ve EFT nedir, nasıl yapılır sorusuna cevap vermeye çalışacağız.
Havale aynı bankada bulunan hesaplar arasında yapılan para transferi işlemine denmektedir. EFT ise bankalar arasında para transferi yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği yöntemdir.
İçindekiler
Havale ve EFT İçin İhtiyacınız Olan Bilgiler
Havale veya EFT işlemlerini yapabilmek için ‘’IBAN’’ dediğimiz bilgiye ihtiyacınız vardır. IBAN bilmiyorsanız, hesap numarası, şube kodu ve şube adı girerek de para transferi yapabilirsiniz. IBAN numarası ile yapılan transferler daha hızlıdır ve hata riski daha düşüktür. IBAN numarasını şubelerden, telefon bankacılığından veya internet bankacılığı ile öğrenebilirsiniz.
Havale ile EFT Arasında Ne gibi Farklar Vardır?
Havale dediğimiz işlem aynı bankalar arasında olurken EFT farklı bankalar arasında işlem yapmanız olanak sağlamaktadır. Havale işlemlerinin EFT’den daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak havale işlemi daha uygundur ve 7/24 bu işlemi yapabilirsiniz. EFT ile yapılan işlemlerde ise zaman sınırlaması bulunmaktadır.
Havale Türleri ve Birbirleri Arasındaki Farklar
Havale türleri, banka ve PTT havalesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. PTT havalesi banka hesabı olmayan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. PTT vasıtası ile yurt içi ve yurt dışındaki kişilere para transferi yapabilirsiniz. PTT havalesi yapmak için herhangi bir PTT şubesine giderek kendi bilgileriniz ile birlikte alıcının isim-soyisim ve adres bilgilerini girmeniz gerekir. Tabii ki göndermek istediğiniz tutarı da nakit olarak teslim etmeniz gerekmektedir. Göndermek istediğiniz ücrete göre belirlenen transfer ücretini de ödemeniz gerekir. PTT havalesi, banka havalesine göre daha uzun sürebilir.
Hafta Sonları Havale/EFT Yapılır mı?
Havale işlemini 7/24 yapabilirsiniz. EFT işlemini ise hafta içi her gün mesai saatleri içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.
Yanlış Hesaba Havale/EFT Durumunda Ne Olur?
Havale işlemi yaparken yanlış bir bilgi girmeniz halinde yapmak istediğim işlem gerçekleşmez ve para hesabınıza geri döner. Yanlış bir hesaba transfer gerçekleşirse en kısa süre içerisinde bankanızın müşteri hizmetleri ile görüşmeniz gerekir. Havale yapılan kişi ile aynı bankanın müşterisi iseniz bu sorunu hızlı bir şekilde çözüme kavuşturabilirsiniz. Yanlış transfer yapılan kişinin hesabı farklı bir bankada ise EFT yapmış olursunuz. Bu sürecin daha uzun süreceğini bilmenizde fayda vardır.
Havale/EFT İşlemi Hangi Kanallar İle Yapılır?
Havale ve EFT yapabilmek için aşağıdaki seçeneklerden birini kullanabilirsiniz.
- Banka şubeleri,
- ATM’ler,
- İnternet bankacılığı,
- Telefon bankacılığı,
- Mobil bankacılık
Şube dışındaki yöntemler işlem ücreti konusunda daha uygundur ve işleminizi hızlı bir şekilde gerçekleştirme imkanına erişmenizi sağlar.
Havale/EFT Saatleri
Havale işlemleri aynı bankalar arasında olduğu için 7/24 bu işlemi yapabilirsiniz. EFT işlemleri için ise hafta için mesai saatleri geçerlidir. Tabii ki EFT işleminde bankanın kendi kurallarına göre değişiklik olabilir.
Havale/EFT Ne Zaman Hesaba Ulaşır?
Hesabınızda bakiye olduğu sürece havale işlemini istediğiniz gün ve zamanda yapabilirsiniz. Aynı banka hesapları arasında olacağı için 10 dakikadan az bir süre içerisinde transfer gerçekleşir. EFT ile yapılan işlemlerde ise yoğunluk ve teknik nedenlerden ötürü yarım saate kadar sürebilir.
Hafta Sonu, Resmi Tatillerde ve Gece Yapılan EFT Ne Zaman Hesaba Geçer?
Mesai saatleri dışında yapılan bütün EFT işlemleri, bir sonraki mesai saatinde alıcı kişiye ulaşacaktır.
Cep Telefonuna Havale Nedir?
Banka hesabı bulunmayan bir kişiye cebe havale yöntemi ile uygun işlem ücreti karşılığında para transferi yapabilirsiniz. İlk olarak cebe havale işlemini bünyesinde bulunduran bir banka ile çalışmanız gerekir. Bazı bankalar bu havale işlemi için TC kimlik numarası istersen bazıları sadece telefon numarası istemektedir. Havale yapılan kişinin telefonuna 6 haneli bir şifre gider, bu şifre ile birlikte banka ATM’sine giderek alakalı işlem menüsüne girerek kolaylıkla para çekme işlemini yapabilirsiniz. 7 gün içerisinde çekilmeyen para gönderen kişiye iade edilir.
Havale/EFT ile Avantajlı Alışveriş Nasıl Yapılır?
Havale ve EFT ile yapılan ödeme şekli günümüzde online alışverişte en çok kullanılan ödeme yöntemlerinden biridir. Bu yöntemler ile bazı indirimlerden yararlanabilirsiniz. Bu ödemelerde indirim olmasının sebebi kredi kartı veya kapıda ödeme modellerinde olduğu gibi komisyon ücreti olmamasıdır.
Kredi kartı puanlarınızı kullanabileceğiniz internet siteleri hakkında bilgi almak için: Kredi Kartı Puanlarınızı Kullanabileceğiniz İnternet Siteleri
Bu yazımızda siz kıymetli okuyucularımız için Havale ve EFT nedir nasıl yapılır sorularına cevap vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı ve bilgi verici bir içerik olmuştur.