Kredi çekerken vade ve faiz oranlarına bakılarak belirli sürelerde bir ödeme planı şekillendirilir. Belirlenen bu plana bağlı kalarak her ay belirlenen miktarda ödeme yapmanız gerekmektedir. Tabii ki borcunuzu daha erken kapatmak isteyebilirsiniz de bu isteğinizi gerçekleştirmek için erken kapatma veya toplu ara ödeme yöntemlerine başvurabilirsiniz. Bu yöntemleri kullanabilecek durumdaysanız uzun yıllar sürecek olan kredi anlaşmanızı daha kısa bir sürede bitirebilirsiniz. Peki erken kredi kapama hesaplama nasıl yapılmaktadır, ara ödeme ne demek, erken ödeme cezası nedir, borcunuz hesaplanırken karşınıza çıkacak olan terimlerden ve sorulardan birkaç tanesi. Hiç merak etmeyin siz değerli okuyucularımız için bu soruların cevabını ve terimlerin anlamını yazımızın ilerleyen kısımlarında sizlerle paylaşacağız.
İçindekiler
- Erken Kredi Kapama Hesaplama Nedir ve Nasıl Yapılır?
- Erken Ödeme Cezası Nedir?
- İhtiyaç ve Taşıt Kredisi İçin Kapatma Hesaplaması Nasıl Yapılır?
- Konut Kredisi İçin Ara Ödeme Hesaplaması Nasıl Yapılır?
- İhtiyaç ve Taşıt Kredisinde Ara Ödeme Hesaplaması Nasıl Yapılır?
- Vade Süresini Kısaltmak Avantajlı mı?
- Ara Ödemelerde Faiz Oranları Güncele Çekilebilir mi?
- Hesaplama Araçlarında İncelenmesi Gereken Terimler
Erken Kredi Kapama Hesaplama Nedir ve Nasıl Yapılır?
Kredi kapatma hesaplamasının yapılmasında belli algoritmalar kullanılmaktadır belli değişkenler vardır da denilebilir. Krediyi çekmiş olduğunuz faiz oranı, vade, kredinin miktarı ve aylık taksit ücreti bu değişkenler arasındadır.
Bankaların hesaplama sistemleri ve erken kapama ücretleri sonucunda genelde ortaya çıkan miktara eklemelerin yapıldığı da görülebilmektedir.
Anapara hesaplaması ilk olarak dikkatinizi vermeniz gereken hesaplamadır. Özellikle vadenin uzun olduğu kredi yapılanmalarında çünkü bu durumda ana para hesaplaması daha zor olmaktadır. İsterseniz bu durumu bir örnek vererek siz değerli okuyucularımıza açıklayalım.
Örnek: Almış olduğunuz kredinin miktarı 10.000 Türk Lirası değerinde olsun. Vadesi ise 12 ay olsun. Faizler dikkate alınarak hesaplandığında aylık ödemeniz gereken tutar 924 Türk lirasıdır. 3. Taksiti ödediğinizde ana para 7.678 Türk lirası olacaktır. Burada sıklıkla kafaları karıştıran durum ilk yapılan ödemenin 10.000 Türk lirası üzerinden hesaplanıyor olması ancak ilk ödemeyi gerçekleştirir gerçekleştirmez ana para miktarı da mantıken düşecektir. Bu durumda 10.000 Türk lirası yerine ödediğiniz ilk taksit miktarını düştükten sonra karşınıza çıkan miktarı baz olarak hesaplanması gerekmektedir.
Erken Ödeme Cezası Nedir?
Kredi çektikten sonra elinize toplı para geçmesi halinde anında kapama işlemi yapabilirsiniz ancak konut kredisinde erken ödeme yaparsanız bir miktar ceza ile karşılaşırsınız. Erken ceza ödemesi Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği adı altında karşımıza çıkmaktadır.
Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur öğrenmen için: Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
İhtiyaç ve Taşıt Kredisi İçin Kapatma Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Öncelikle taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisi için erken kapatma cezasına maruz kalma durumu gibi bir husus söz konusu olmamaktadır. Ödemiş olduğunuz miktar haricinde yer alan anaparanın ödenmesi neticesinde erken ödeme işlemi gerçekleşmiş olur. Faiz hesaplaması da yine ödenen tutardan kalan para üzerinden yapılmaktadır.
Konut Kredisi İçin Ara Ödeme Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Ödemiş olunan tutardan kalan anaparanın azaltılmasının ardından güncel borca erken ödeme cezası eklenmektedir. Konut kredisi konusunda vadeyi düşürme veya vadeyi düşürmeden kalan miktarın ödeme yapılandırması yapılmaktadır. Vade süresini değiştirmemek yapılan ödemenin ardından borcunuzun miktarı azaldığından kalan aylardaki borç yükünüzü hafifletecektir. Örneğin 24 ay vadeyle 60.000 Türk lirası kredi çektiğinizi varsayalım ödemeniz gereken aylık miktarı kabaca 2800 diyelim. 30.000 Türk lirasını birden öderseniz kalan aylarda ödemeniz gereken tutar tabii ki 2800 Türk lirası olmayacaktır. Bu işlem özetle size sonraki taksitleri daha rahat ödeyebilme kolaylığı sağlayacaktır. Şayet vade süresini azalttığınızda ise sizin de ödemelerinize uygun bir biçimde taksit sayısı ve taksit miktarı hesaplanır.
İhtiyaç ve Taşıt Kredisinde Ara Ödeme Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Konut kredisinde olduğu gibi ödenilen miktar düşürüldükten sonra anapara üzerinden yeniden bir hesaplama yapılır. Erken kapama cezası ihtiyaç ve taşıt kredilerinde geçerli olmadığından herhangi bir fazladan ödeme yapılmamaktadır. Yine kredi sahibinin arzusuna göre vade sayısının azaltılması veya azaltılmaması şeklinde yapılandırmalar yapılabilmektedir. Aylık taksit tutarları aynı tutularak vadenin düşürülmesi durumunda faiz uygulamasında da kar edilecek ve uzun süreli olan kredi ödemeleri kısalacaktır.
Vade Süresini Kısaltmak Avantajlı mı?
Krediyi ara ödeme neticesinde kredi yapılandırma ile vadeyi kısaltmak kredi sahiplerine avantaj sağlayabilmektedir. Şayet aylık taksit miktarının ödenmesi hususunda sizi zorlayan bir durum yok ise yapılandırma neticesinde borcunuzun daha çok bitmesi sağlanabilir. Ancak aylık taksitlerin aynı tutarda kalması sizi zorluyorsa, vadenin kısaltılması sizi zorlayacaktır ve mantıklı bir hamle olmayacaktır. Bu sebepten ötürü aylık geliriniz ve ödeme planlamanızı iyi planlayıp kalan borç miktarı üzerinden vade kısaltma veya taksit miktarını düşürme seçeneklerini değerlendirmeniz gerekmektedir. Kararınız sonucuna ara ödeme neticesinde bankanız ile yeniden yapılandırma sürecini çok kısa bir zaman zarfında bitirebilirisiniz.
Ara Ödemelerde Faiz Oranları Güncele Çekilebilir mi?
Ara ödemeler kredi kullanan her bireyin her koşulda yasal haklarından olmasına rağmen faiz değişikliği yalnızca bankanın insiyatifine bağlı olarak ilerlemektedir. Ev kredisiyle birlikte erken ödeme cezası da devreye girdiğinden ötürü bu miktar üzerinden ihtiyaç ve taşıt kredisinde ise ceza olmadan faiz oranları tekrar belirlenebilmektedir.
Kredi yapılandırma işlemi için bankanızdan gerekli faiz yenilenmesini talep edebilirsiniz ancak bu süreç bankanın işlemlerine bağlı olarak ilerler. Yapılandırma faiz oranı güncel faiz oranından ayrı hesaplandığı için düşen güncel kredi faiz oranları sizin kredinizi etkilemeyecektir.
Hesaplama Araçlarında İncelenmesi Gereken Terimler
Toplam Kapama Tutarı: İhtiyaç ve taşıt kredilerinde ödenen miktar çıkarıldığında geriye kalan anapara, konut kredisinde ise kalan anaparaya ek olarak eklenen erken kapama cezasıdır.
Ödenen Faiz Toplamı: Ödenen taksitler içerisinde yer alan toplam faiz tutarı.
Toplam Kar: İhtiyaç ve taşıt kredileri için ödenmeyen faiz ve vergi tutarlarının toplamını ifade etmektedir. Konut kredisi içinse ödenmeyen faizlerden ödenecek olan erken kapama cezasının çıkartılması neticesinde bulunan net kazanç olarak hesaplanmaktadır.
Kapama Sonrası Toplam Maliyet: İhtiyaç ve taşıt kredileri için çekilen kredi tutarına ödenmiş olan faiz ve vergilerin eklenmesi ile hesaplanır. Konut kredisi için ise çekilen kredi tutarına ödenen faizlerle birlikte erken kapama cezasının da eklenmesi ile bulunur.
Ara Ödemede Elde Edilen Kar: Ödenen Faizlerin dışındaki eski dönem ve yeni dönem ödeme planlarındaki toplam faiz ödemesi farkı olarak adlandırılır. Konut kredisinde ise hesaplamaya erken ödeme cezası da dahil edilmektedir.
Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için erken kredi kapama hesaplama hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı ve bilgi verici bir içerik olmuştur. Başka bir içerikte görüşmek üzere!