İçindekiler
- ✅Blog Nasıl Açılır?
- ✅Neden Blog Kurmalısınız?
- ✅Blog Türünüzün Seçimi
- ✅Altyapı Seçimi
- ✅Web sitesi Nasıl Açılır Videolu Anlatım 2024
- ✅Host ve Domain Ne Demek
- ✅Hosting Firmasını Seçmek
- ✅Alan Adı ve Hosting Satın Alma
- ✅WordPress Kurma
- 🔥Blog Tasarımı Seçmek ve Kurmak
- 🔥Tavsiye Edilen Eklenti Kurulumları
- 😏WordPress Super Cache Kurulumu
- 😏Yoast SEO Kurulumu
- 😏Sitenizi Search Console’a Eklemek
✅Blog Nasıl Açılır?
Kişisel bir blog oluşturmanın günümüzde birçok nedeni vardır. İşletmeler, projeler ya da size para kazandırabilmesi muhtemel olan herhangi bir şey için blog yazmanın tek amacı Google’da platformunuzu üst sıralara çıkarmaktır. Bakınız => Kurumsal SEO Hizmeti
Bir işletme olarak hizmet veya ürünlerinizi tüketicilerinize tanıtmak konusunda blogların çok daha kullanışlı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bir web sitesi başlatmadan önce bloglar hedef kitlenizin dikkatini çekmek açısından iyi birer aracı olabilirler. Yani blogların ana amacının sizleri hedef kitlenize bağlamak ve online trafiğinizi arttırmak olduğunu söyleyebiliriz. Bu rehberde blog nasıl açılır ve bu noktada nelere dikkat etmeniz gerekiyor bunları inceleyeceğiz.
✅Neden Blog Kurmalısınız?
Bir blog kurmanızın neden gerekli olduğundan emin değilseniz, kısaca blog kurmanın sizlere kazandıracaklarını ele almamızda yarar vardır. Böylelikle blogların ana amaçlarını da daha detaylı olarak inceleme şansımız olacaktır.
“Blog kurarak para kazanılabilir mi?” sorusu birçok kişi tarafından merak edilen konuların başında geliyor. Blog kurarak para kazanabilir, sıralamanızı yükselttikçe reklam gelirleriyle aylık belirli bir kazanç sağlayabilirsiniz. Blog kuranların büyük bir kısmı bu işi para kazanmak amaçlı olarak yapıyor. Bazıları ek gelir olarak blog yazmayı tercih ediyor olsa da, bazı insanlar tam zamanlı olarak blog yazıp net bir gelir sağlayabildikleri için bunu bir iş bazında düşünüyorlar. Bu sebeple blog kurmanın internet üzerinden yapabileceğiniz en karlı 3 iş arasında olduğunu söyleyebiliriz.
Blog kurarak yazarlık hedeflerinize daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. İnsanlar sizi tanıdıkça ve yazdıklarınıza ilgi gösterdikçe, bu kariyeri ilerletebilme imkânınız olacaktır. Bu yüzden blog kurmanın yazarlık hedeflerindeki ilk adım olduğunu söyleyebiliriz.
Birçok büyük firma günümüzde internet üzerinden tanıtım amacıyla blog sayfalarını kullanmayı tercih ediyor. Bunun nedenini hiç merak ettiniz mi? Firmalar sattıkları ürünleri bloglar aracılığıyla daha kolay pazarlama imkânına sahiptirler. Örneğin bir seyahat acentesinin kurduğu blog, onun hem hesaplı seyahat noktalarını tanıtmasını sağlar, hem de bu tanıtımlarda kendi firmasını tercih ederek seyahat etmeye sizleri yönlendirir.
Blog kurmak için kesinlikle bir amacınız olmalıdır diye bir zorunluluk yoktur. Yazmayı ve paylaşmayı seven herkes blog yazarak insanlarla online etkileşimde bulunabilir. Sevdiğiniz şeyleri paylaşarak takipçilerinizi bilgilendirebilir, onlarla etkileşimlerinizden doyum sağlayabilirsiniz.
Blog kurmanın gerekliliğine ilişkin onlarca neden sıralayabilmemiz mümkün olsa da, sizin kendi nedenlerinizi ön planda tutmanız ve hayatınıza maddi ya da manevi katkılarını göz önünde bulundurmanız esas olacaktır.
✅Blog Türünüzün Seçimi
Blog türü, bloğunuzda insanlara neler sunacağınızı baz alacaktır. Yani sunmak istediğiniz konu nedir ve hangi konu üzerinden insanlarla etkileşim kurmak istiyorsunuz? Bu soruya cevap vererek kolaylıkla bir konu seçimi yapabilirsiniz.
Blog türüne karar verirken, mutlaka yazmaktan keyif alacağınız bir konuya odaklanmaya dikkat etmelisiniz. Yazmaktan keyif alacağınız bir konuya odaklanırsanız, yazılarınızı kısa zamanda çoğaltabilir ve blogdan para kazanmayı amaçlamasanız bile, aylık olarak belli bir gelir sağlayabilirsiniz.
Blog kurduğunuz zaman spesifik bir konuya odaklanmanız gerektiğini dikkate almalısınız. Bu tip bloglara ‘Niş Blog’ adı verilmektedir. Google genellikle tek bir konu üzerinden devam ettirilen blogları kısa zamanda üst sıralara taşımaktadır. Bunun nedeni ise, yazdığınız konuların birbirine yakınlığı ve yazılarınızı linkler ile bağlayabilmenizdir. Yani tek tip bir konu üzerinden devam ettiğinizde okuyucularınızı tek bir yazı üzerinden birden çok yazıya yönlendirme şansınız olur.
Örneğin teknoloji üzerine yazacaksanız, bloğunuzda teknolojinin haricinde kalan konulara odaklanmamaya özen göstermelisiniz. Konularda bağlantı linkleri vererek, “Daha önce bu konuyu ele almıştım,” şeklinde ifadelerle okuyucularınızı diğer blog yazılarınıza yönlendirebilir, onların bloğunuzda geçirdikleri süreyi arttırabilirsiniz. Bu sayede gün geçtikçe ne kadar büyük bir okuyucu kitlesine hitap ettiğinizi görebilirsiniz. Bakınız => Site İçi Linkleme Rehberi
✅Altyapı Seçimi
Blog kurmak konusunda altyapı tercihinde üç seçenekle karşılaşmanız mümkündür. Bunlardan ücretsiz olanlar Blogger ve WordPress.com’dur. Bir diğer alternatif ise WordPress.org olarak karşımıza çıkar.
Blog altyapı tercihinde ücretsiz blog oluşturma platformlarını tercih etmenin sayamayacağımız kadar dezavantajı olduğunu söyleyebiliriz. Birincisi ve belki de en önemlisi kurduğunuz blogda özgün bir domain adına sahip olmanız mümkün olmayacaktır. Bunu örneklendirirsek;
blogadi.blogger.com ya da blogadi.WordPress.com şeklinde bir domain kullanmayı hiçbir firmanın tercih etmeyeceği muhakkaktır.
Ücretsiz blogların bir diğer ön plana çıkan dezavantajı ise bu bloglardan para kazanmanın imkânsıza yakın olmasıdır. Çünkü Google Adsense tarafından ücretsiz blogların reklam almasına büyük bir oranda onay verilmemesi söz konusu. Belirli bir kelime veya konu sayısını aşmadıkça, Google Adsense reklamlarını ücretsiz bloğunuza alamazsınız. İstenen kelime veya konu sayıları ise aylarca sürecek bir uğraşı kapsıyor.
✅Web sitesi Nasıl Açılır Videolu Anlatım 2024
Profesyonel bir blog kurmak için tercih etmeniz gereken altyapının WordPress.org olduğunu söyleyebiliriz. Bu altyapıyla ücretsiz blog altyapılarında rastladığınız dezavantajlarla da karşılaşmamış olursunuz. Türkiye’de kurulan birçok site veya blog günümüzde bu altyapıyı kullanıyor ve yıllık olarak ayırmanız gereken bütçe 250-400 TL arasında bir rakam olacaktır.
Blog kurmak için belirtilen yıllık ücretleri gözden çıkarmanız şarttır, çünkü her site veya blog belli bir yıllık maliyet gerektirecektir. Bu maliyeti gözden çıkarmaya hazırsanız, bu durumda blog kurmanın inceliklerine yazımızın devamında göz atabilirsiniz.
✅Host ve Domain Ne Demek
Blog kurmanın ilk adımı, domain adresi ve hosting satın almaktan geçiyor. Domain adresini ve hosting hizmetini satın aldıktan sonra WordPress.org üzerinden bloğunuzu oluşturabilirsiniz.
Turhost İndirim Kuponu İçin Tıklayın!Belirttiğimiz domain adresi ve hosting hizmetlerine aşina değilseniz, gelin bu terimlere daha yakından bir inceleme getirelim.
Hosting, blog dosyalarının barındırılacağı 7/24 açık olan serverdir. İşin en yüksek maliyetli olan kısmı bu olsa da, Turhost.com’un uygun maliyetli fiyatlarıyla benzersiz bir hosting hizmeti alabilirsiniz.
Domain adresi, kısaca bloğunuzun adıdır. Yani siteadi.com veya siteadi.com.tr gibi bir domain adresine sahip olmanız, bloğunuza erişimi basit hale getirecektir. Birçok sitede domain adreslerine yüzlerce TL harcamak yerine, Turhost.com’un domain adresi satışlarından 3.99 dolardan başlayan fiyatlarla yararlanabilirsiniz.
Turhost üzerinden Hosting İndirimli Almak İçin Tıklayın!
✅Hosting Firmasını Seçmek
Blog kurma rehberimizde yer verdiğimiz Turhost.com firması, en uygun maliyetlerle ve kolay bir şekilde blog oluşturmanız için tercih etmeniz gereken firmadır diyebiliriz. Kalitesi ve piyasadaki en uygun fiyatlarıyla yüksek maliyetlerden kaçınarak bloğunuzu oluşturma avantajları sizlere sunulmaktadır.
Blog kurmak isteyenlerin projelerinde güvenebilecekleri bir firma olan Turhost.com sizlere hem domain adı, hem de hosting hizmetleri sunuyor. Firmanın sunduğu hizmetler bunlarla sınırlı kalmıyor, ancak blog kurmakta ilk aşamada sizlere hitap edecek olan hizmetler domain adresi ve hosting hizmetleri olacaktır. Böylelikle tek bir firma ile anlaşarak bloğunuzu tek bir elden yönetme imkânınız olabiliyor. Turhost.com’un indirimli domain ve hosting hizmetleri satışlarından şimdi yararlanmak için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
Turhost İndirim Kuponu İçin Tıklayın!✅Alan Adı ve Hosting Satın Alma
Alan adı ve hosting satışlarında Türkiye’nin ve dünyanın öncü firmalarından olan Turhost.com’a şimdi başvuranlar eşi benzeri görülmemiş indirimlerden yararlanabiliyorlar. Siteyi ziyaret ettiğinizde siteadi.com veya siteadi.com.tr gibi alan adlarını en uygun fiyatlarla temin edebiliyorsunuz. Ayrıca sitenin yeni üyelere özel olarak sunduğu hosting tanışma paketlerinden yararlanabilirsiniz. Biz bu yazımızda en çok kullanılan hosting paketi olan cPanel hosting paketleriyle kurulum işlemlerini ele alacağız. Fiyatlar aşağıdaki tabloda yer almaktadır;
Turhost İndirim Kuponu İçin Tıklayın!Önerimiz bu hizmet için aylık 3.92 dolar fiyata sahip olan pakettir. Ama siz daha büyük bir Ram ve CPU kapasitesini tercih ediyorsanız, 4.05 dolar veya 5.09 dolar olan paketleri de seçebilirsiniz.
Paketleri inceledikten ve sizlere sunulan özellikleri karşılaştırdıktan sonra, ‘Satın Al’ butonuna basabilirsiniz. Gelen ekranda bloğunuz için alan adınızı seçmeniz istenecektir. Site adınızı yazdıktan sonra ‘Domain Sorgula’ butonuna basarak domain adının daha önce alınıp alınmadığını görebilirsiniz.
Domain adresinizi seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar ise;
- Kolay anlaşılır bir alan adı almaya özen gösterin.
- Karmaşık alan adları seçmekten uzak durursanız, ziyaretçileriniz site adresinizi bulmakta zorlanmazlar.
- Alan adınızda Türkçe karakter (ç, ş, ı, ğ, ü ve ö) harflerini kullanmayın.
- Alan adında .net veya .org uzantılarını kullanabilirsiniz. Fakat .com uzantısı daha akılda kalıcı olduğundan, bunu tercih etmeye özen gösterin.
Dikkat edeceğiniz bu noktalarla alan adınızı kolaylıkla belirleyebilir ve Turhost.com’dan hosting hizmetinizi sorunsuzca satın alabilirsiniz.
İlk açılan ekran kredi kartı ödeme ekranı, ama sadece kredi kartı ile değil, ATM’den, Garanti internet şubesinden,Havale-EFT ile ödeme yapabilirsiniz. Hemen ödeme yaptıktan sonra kurulum işlemlerine geçebilirsiniz.
✅WordPress Kurma
WordPress bloğunuzu kurma işlemini Turhost.com üzerinden yapmalısınız. Bunun için domain ve hosting hizmetlerini satın alırken kullandığınız hesap bilgileriyle siteye giriş yapmanız gerekiyor. Ardından ‘Hesabıma Git’ seçeneğine tıkladığınızda gelen ekranda site kurulumunuzu başlatabilirsiniz.
Kurulumu başlattıktan sonra alan adınızı daha önce hizmet satın alma ekranında belirlediğiniz alan adı olarak yazın. Kurulum için veri merkezini seçtikten sonra şifrenizi ve kullanıcı adınızı belirleyeceğiniz bir ekran karşınıza çıkacaktır. Bu ekranda işlemleri yaptıktan sonra ‘Devam’ butonuyla ilerleyebilirsiniz.
Kurulumun son aşamasında ‘WordPress Web Sitesi Oluştur’ seçeneğine tıklayabilir veya bloğunuzu manuel olarak kendiniz oluşturabilirsiniz.
cPanel kurulumun tamamlanması için bir süre bekledikten sonra, WordPress kurulum işlemlerine başlayabilirsiniz. Bunun için Turhost.com’daki yönetici sayfanıza ulaşın ve ‘cPanel Yöneticisine Git’ seçeneğine tıklayın. Daha sonra gelen ekranda hangi web platformunu kullanmayı istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. cPanel hosting hizmeti WordPress uyumlu olduğu için, seçenekler arasında WordPress’i görebilirsiniz.
WordPress seçeneğine tıkladıktan sonra kurulum işlemini başlatmak için ‘Bu Uygulamayı Kur’ butonuna basmalısınız. Yükleme ekranında siteniz için protokol belirlemeniz gerekiyor. Bu protokoller arasından http:// veya http://www. seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.
Blog kurulumunda dil seçeneğinizi içerik yazım dilinize göre belirlemelisiniz. Bu yüzden Türkçe paylaşımlar yapacaksanız, Türkçe dil seçeneğini seçmeniz gerekiyor.
Yönetici adınızı ve şifrenizi belirlediğiniz ekranda gireceğiniz bilgileri saklamanızda yarar vardır, çünkü bu bilgilere sürekli ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca yönetici adınızı ‘Admin’ olarak atamamanız gerektiğiniz altını çizmeliyiz. Sistem manuel olarak ‘Admin’ olarak atıyor olsa da, siz güvenlik açıklarının önüne geçmek için yönetici adınızı kendinize göre belirlemelisiniz. Aynı sayfada gelen diğer bilgileri de doldurun ve sonraki ekrana geçin.
Yeni ekran WordPress’in güncellemelerine ilişkin olacaktır. Tüm seçeneklere otomatik güncelleme atamaya dikkat edin. Ayrıca yedek oluşturmayı ve güncellemenin başarısız olması durumunda otomatik yedeğin yüklenmesini de seçmeniz gerekiyor.
1- WordPress sürümünü seçin
2- Sitenizin SSL kullanıp kullanmayacağı ve www ile açılıp açılmayacağı ayarını seçin. Ek olarak yükleme dizini bölümünü boş bırakın. Yükleme dizinine örnek olarak wp yazarsanız siteniz siteadresim.com/wp/ olarak kurulum yapar.
3- Web site başlığınız ve web sitenizde gözükecek açıklama
4- Admin giriş bilgilerinizin oluşturulması. Kullanıcı adı ve parola kısmı. Mail adresinizi doğru yazmanızda fayda var.
5- Sitenizin dilini seçtiğiniz bölüm
6- Kurulum için Yükleye basın
Son ayar işlemlerini de yaptıktan sonra ‘Kur’ butonuna tıklayabilirsiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra blog admin panelinize ulaşarak yönetici adınız ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Bu admin paneline girdiğinizde kurulum sihirbazını başlatmayın ve ‘Hayır, Teşekkürler’ butonuna basın. Bu butona bastıktan sonra bloğunuzun admin paneline direkt olarak ulaşabilirsiniz.
WordPress bloğunuza alan adı ve hosting servisleri satın aldıktan sonra bloğunuzu kurmak bu kadar basittir. Devamında blog tasarımı ve tavsiye edilen bazı eklentilerin kurulumlarıyla işlemleri tamamlamak gerekiyor.
🔥Blog Tasarımı Seçmek ve Kurmak
WordPress uyumlu birçok temayı internette kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Bu temalar arasında seçim yaparken, bloğunuzun ilgi çekici ve aynı zamanda kullanışlı bir görünüme sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise bloğunuz için seçtiğiniz temanın mobil görünüm uyumlu da olmasıdır. Günümüzde birçok insan artık mobil platformlardan siteleri ziyaret ettiği için, bloğunuz için seçtiğiniz tema mutlaka mobil uyumluluğu da destekliyor olmalıdır.
Bloğunuz için bir tema seçtikten sonra, bu temanın paketini indirmelisiniz. Ardından bloğunuza giriş yapın ve ‘Başlangıç’ seçeneğiyle yönetim panelinize ulaşın. Gelen yönetim paneli ekranında ‘Görünüm’ seçeneğine ve ardından ‘Temalar’ seçeneğine basın.
Hazır temaların görüntüleneceği sayfada üst kısımda ‘Yeni Ekle’ butonuna basın. İndirdiğiniz dosyayı yükleyerek aynı ekran üzerinden kolay bir şekilde yeni temanızı varsayılan olarak atayabilirsiniz.
🔥Tavsiye Edilen Eklenti Kurulumları
Blog kurulumu ve temanın belirlenmesinden sonra yapmanız gereken şeyler bazı eklentileri kurmak olacaktır. Bloğunuzu verimli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak olan bazı eklentileri bu başlık altında yer verdiğimiz tavsiye edilen eklentiler kısmında bulabilirsiniz.
😏WordPress Super Cache Kurulumu
Sitenizin performansını arttırmaya yardımcı olan eklenti, WordPress Super Cache eklentisidir. Admin panelinize ulaştıktan ve giriş işlemi yaptıktan sonra Eklentiler> Yeni Eklenti yoluyla WordPress Super Cache eklentisini kurabilirsiniz.
Gelen ekrandaki arama kutusuna ‘WP Super Cache’ yazın ve eklentinin listelenmesini sağlayın. Ardından eklentinin sağ kısmında bulunan ‘Şimdi Kur’ butonuna basarak kurulumu başlatabilirsiniz. Eklenti kısa zamanda WordPress bloğunuza kurulacaktır. Tüm işlemler bu kadar basit ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
😏Yoast SEO Kurulumu
WordPress için arama optimizasyonu eklentisi olarak kullanılabilen Yoast SEO, kullanışlı bir eklentidir. Hâlihazırda kullandığınız herhangi bir SEO eklentisi varsa, bütün ayarlarınızı ve altyapınızı Yoast SEO’ya taşımanız SEO Data Transporter eklentisi ile mümkün olacaktır. Eğer hâlihazırda kullandığınız bir SEO eklentisi yoksa o zaman sıfırdan Yoast SEO kurulumu işlemlerimizi inceleyebilirsiniz.
Admin panelinizden Eklentiler> Yeni Eklenti yolunu izleyin. Arama kutucuğuna bu defa ‘Yoast SEO’ yazın. Listelenen seçenekler arasından Yoast SEO eklentisini bulun ve sağ kısımdaki ‘Hemen Yükle’ butonuna tıklayın.
Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra daha önceden bastığınız ‘Hemen Yükle’ butonunun yerinde ‘Hemen Etkinleştir’ yazdığını görebilirsiniz. Bu butona tıklayın ve eklentiyi WordPress bloğunuzda aktif hale getirin.
Kurulumdan sonra admin panelinizden SEO> Genel> Özellikler yolunu izleyin. Gelen sayfada bütün özellikleri ‘Açık’ olarak ayarlayın ve değişiklikleri kaydedin. Böylelikle eklentiyi daha kapsamlı bir şekilde kullanma şansınız olacaktır.
😏Sitenizi Search Console’a Eklemek
Bir blog oluşturduktan sonra yapılması gereken en önemli işlemlerden bir diğeri ise, bloğunuzu Google’a kayıt etmeniz olacaktır. Bu işlemler için yalnızca bir Google hesabına sahip olmanızın yeterli olacağını söyleyebiliriz.
İlk olarak Google Search Console resmi sayfasına ulaşın. Ardından sitede ‘Şimdi Başla’ butonuna basın. Şimdiye kadar zaten bir blog oluşturduğunuz için gelen ekranda URL Ön Eki kısmına tıklamalısınız. Burada http://siteadi.com şeklinde giriş yaptıktan sonra ‘Devam’ butonuna basın.
Yeni sayfa bir açılır pencere şeklinde oluşturulur ve burada bulunan dosya bağlantısına tıklamanız gerekmektedir. Dosyanın indirme işlemi tamamlandıktan sonra sayfayı kapatmayın ve Turhost.com’dan cPanel kontrol panelinize giriş yapın. cPanel sayfasındaki ‘Dosyalar’ sekmesine ve ardından ‘Dosya Yöneticisi’ seçeneğine tıklayın.
Açılan listeden public_html seçeneğine basın ve üst kısımda aktif hale gelen ‘Yükle’ butonuna tıklayın. Google Search Console’dan indirdiğiniz dosyayı bilgisayarınızda bulun ve yükleme için bu dosyayı seçin. Seçim işleminden sonra kısa bir sürede yükleme gerçekleşecektir. Yükleme tamamlandıktan sonra dosya yöneticisinde Google isimli bir dosya olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Yüklemenin gerçekleştiğinden emin olduktan sonra Google Search Console’da açık bıraktığınız açılır pencereye geri dönün ve ‘Doğrula’ butonuna basın. Bu butona tıkladıktan sonra ‘Sahiplik Doğrulandı’ diye bir onay ekranı görüntülüyorsanız, bu bloğunuzun başarıyla Google’a kayıt edildiği anlamına geliyor.
Ve son olarak daha fazla kahveye ne dersiniz?
Web sitemi açtım ama sorularım var?
Blog açarak para kazanabilir miyim?
Blog açarak internetten para kazanma yöntemleri neler?
Blog açmak çok maaliyetli mi ?
Web sitemi oluşturduktan sonra nasıl reklam alırım?
Elinize sağlık gayet kapsamlı ve açıklayıcı bir yazı olmuş 🙂 Bu arada sitenizin tasarımına bayıldım.
Çok teşekkür ederim nazik yorumunuz için :). Kullandığım tema ismi voice teması 🙂 .
Gerçekten çok açıklayıcı ve tane tane anlatılmış. Ellerinize sağlık favorilerime ekledim bu sayfayı. Kolay gelsin.
Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler
Bilgilendirme için teşekkürler
Blog açmak isteyenler için muhteşem yazı olmuş
Blog açmak para kazanma arzusundan çok hobi niyetiyle başlanılması gereken bir sektör. İyi değerlendirmek gerek. Yazı için teşekkürler sıfırdan herşey detaylı anlatılmış 🙂
Çok detaylı yazmışssınız gerçekten, bu karantina günlerinde işlerinden güçlerinden olmuş insanlar için işe yarar bir bilgilendirme olmuş.
Değerli bilgileriniz için teşekkürler.
ellerinize sağlık
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. harika bir yazı olmuş çok yardımcı oldu. özellikle turhost firmasının hizmetine bayıldım. inanılmaz yardımcı oldular. tavsiyeniz için tekrardan teşekkürler. başarılar.
Selamlar Sevtap hanım, bu mesajınıza çok mutlu oldum . Güzel trafikli günler dilerim sizlere 🙂 .
Hocam elinize sağlık çok kapsayıcı bir rehber olmuş. Başarınızın devamını dilerim.
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Bilgiler için teşekkür ederim. Bir zamanlar blogger dan ben de bir iki site yanını yaptım tabi. Bence ülkemizdeki herkesin yapması gereken bir uğraş. İnsanın kendisini geliştirmesini sağlıyor.
Blog açmak isteyenler için şahane bir yazı. Kaleminize sağlık!
Bundan daha teferruatlı, sade ve anlaşılır anlatan olmaz herhalde 🙂 Emeğinize sağlık.
Bilgi için teşekkürler, açıklayıcı ve detaylı bir anlatım olmuş
Çok detaylı ve bilgilendirici bir yazı. Emeklerinize sağlık
Hocam elinize sağlık çok başarılı bir yazı olmuş.
Hem kolay hem de detaylı anlatımınız için çok teşekkürler!
sayenizde ilk blog açılışımı yaptım. çok teşekkürler