
Doğal enerji kaynaklarının tükenmesi dolayısıyla tüm dünyada, yenilenebilir enerjiye duyulan ihtiyaç hızla artmaktadır. Sürekliliği açısından bakıldığında bu kategoriye dahil edilen biyokütle enerjisinin, doğaya etkileri göz önüne alındığında temiz enerji olarak sayılmamaktadır. Biyokütle enerji santrali maliyeti hakkında bilgi almak için doğru yerdesiniz.
İçindekiler
Biyokütle ve Biyokütle Enerjisi Nedir?
İngilizce ‘biomass’ olarak anılan biyokütlenin kelime anlamı ‘canlı kütle’ dir. Organizmaların zaman içerinde oluşturduğu kütle olarak açıklanabilir. Biyokütle enerjisi, bu organizmaların yakılmasıyla elde edilir. Biyokütle enerji santrali maliyeti özellikle kurulum aşamasında oldukça yüksektir.
Biyokütle Enerjisi İçin Kaynaklar
Biyokütle enerjisi için kullanılabilecek kaynakları organik, hayvansal ve bitkisel olmak üzere 3 ana başlık altında aşağıdaki gibi inceleyebiliriz;
- Organik kökenli enerji yakıtlarına kağıt, kanalizasyon, dip çamur, organik çöp, su gider atıkları örnek verilebilir. Bu kaynaklardan havacılıkta kullanılan metenol, gazlaştırma tekniği ile elde edilir.
- Yosun, soya, patates, mantar, meyve, mısır, şeker pancarı, keten, sebze, kenevir gibi bitkilerden ısıtmada kullanılan etenol elde edilir. Talaş ve odun atıklarından elektrik üretmek için biyogaz oluşturulur. Dizel yakıt elde edebilmek için ise enerji ormanlarından yararlanılır.
- Hayvansal kaynaklara mezbahalardan çıkan artıklar, hayvan gübre ve dışkısı örnek gösterilebilir. Fermante edilerek metan oluşumu sağlanır.
Biyokütle enerji santrali maliyeti rakamları göz korkutsa da, doğru uygulandığında verimli bir yatırımdır.
Biyokütle Enerji Kullanım Alanları
Biyokütle enerjisi gazdan yakıt oluşumuna kadar birçok alanda kullanılır. Genellikle ısı ve elektrik üretimiyle öne çıkar. Kombine şekilde çalışan santrallerde, ısı-güç dengesi sayesinde verimlilik artar. Isı-güç uyumunu oluşturacak sitemin kurulumu, biyokütle enerji santrali maliyeti artışına neden olabilir. Fakat bu özellik uzun vadede daha avantajlıdır.
Biyokütle Enerji Santralleri
Hayvansal, bitkisel ve organik organizmaların yakılarak, elektrik enerjisi üretmesini sağlayan termik santral tesislerine biyokütle enerji santrali denir. Atıkların değerlendirilmesi, ekonomiye sağladığı katkı ve sürdürülebilir enerji- yakıt kaynağı oluşturması gibi avantajlarıyla, etkinliği gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Genel olarak çalışma prensibi organizmaların yakılmasından elde edilen buharın etkisindedir. Birbirine bağlı tribünlerin dönmesi, jeneratörlerin mıknatıslanmasına neden olur. Bu hareket neticesinde elektrik enerjisi ortaya çıkar. Kaynakların yakılması sonucunda oluşan buhar, tribünlerin dönme hareketini sağlar.
Toprak kaynaklı ısı pompası maliyeti hakkında bilgi almak için: Toprak Kaynaklı Isı Pompası Kurulum Maliyeti
Biyokütle Enerji Santrali Maliyet Hesaplaması
Biyokütle enerji santrali maliyet tutarları, kullanılan kaynak çeşidi, istenilen enerji miktarı ve türü gibi birçok kıstas doğrultusunda değişir. 2021 verilerine göre ortalama tutarlar şu şekildedir;
- Katı atık kullanılarak 14 MW enerji üretilen termal proses tesisi için 9.7 milyon $ yatırım şarttır. Hayvan atıkları ile yapılacak ise 12 MW için 2.5 milyon $ gerekir.
- Kanalizasyon ve insan atıkları ile elde edilen 10 MW değerindeki biyogaz santrali 3.5 milyon $ ile oluşturulabilir.
- Rezervuarlı Hes enerji santrali 80 MW elektrik üretebiliyorken, 1.4 milyon $ yatırım maliyeti ister. Kanal tipin 1.8 milyon $ maliyeti vardır ve 7 MW enerji üretir.
- Jeotermal 20 MW elektrik üretip maliyeti 3.5 milyon $, güneş santralinin ise 5 MW 900 bin $ dır.
Verilerden anlaşılacağı üzere, biyokütle enerji santrali maliyeti oldukça yüksek olup ancak sağlam bir sermaye ile işe konulabilir. Yenilenebilir enerji için gerekli desteği sağlayan kurum YEKDEM, bu konudaki teşviki arttırmak adına kurulmuştur.