Araç Muayenesinden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç Muayenesinden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. Maddesine göre trafiğe çıkacak olan her aracın trafiğe uygun olup olmadığını belirlemek için muayenesinin yapılması gerekmektedir. Düzenli olarak yapılan bu muayenelere motorlu ve motorsuz her aracın girmesi gerekmektedir. 

Araç Muayenesi Neden Yapılır?

Araç muayenesi sayesinde aracın trafik için güvenli olup olmadığına karar verilmektedir. Motor havuzu içindeki hortumları, akü ve akü bağlantıları ve elektrik tesisatlarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra fren sistemlerinin de kontrol edilmesi önem teşkil eder. Bu noktada araç muayenesinde araç içi koltuklar, emniyet kemeri, camlar, motor sistemi detaylıca kontrol edilir. Ardından araçların alt bölümünde yer alan süspansiyon sistemleri ve buna bağlı ekipmanlarının kontrolleri yapılır. Bu kontrollerin yapılmasının başlıca sebepleri ise:

  • Öncelikli araç sistemindeki kusurlardan kaynaklı kazaların azaltılması amaçlanmaktadır.
  • Trafikte güvenli sürüşün sağlanmasına destek edilir.
  • Aracın ömrünün uzatılması sağlanır.
  • Araç bakım masraflarının azaltılması sağlanır. 

Araç Muayenesi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç muayenesine gitmeden önce sürücülerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunların başında:

  • Araç muayenesine itmeden önce www.tuvturk.com adresinden muayene randevusu alınması gerekmektedir.
  • Aracın borç durumu hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Şayet aracınızın trafik cezası ya da kaçak geçiş cezası bulunuyorsa, trafik muayenesine girilmesi söz konusu değildir.
  • Muayeneden önce gerekli belgelerin yanınızda olması gerekmektedir. Aksi halde muayene yapılmayacaktır. Bunun için ruhsat, trafik sigortası ve yakıt sistemi montaj belgesi gerekmektedir.
  • Aracın içinde bulunması gereken belgeler ve ekipmanların olması gerekmektedir. Bu ekipmanlar arasında elbette yangın söndürme cihazları, ilk yardım cihazları, reflektör gibi araç içerisinde bulunması zorunlu ekipmanlardır. 
  • Egzoz gazı emisyon ölçümünün muayeneye gitmeden önce yapılması gerekmektedir. Bu klasmanda olmayan araçlar ağır kusurlu şekilde kabul edilir. 
  • Şayet aracınıza muayene yaptırmadan önce tadilat yaptırdıysanız, tadilat muayenesine başvurmanız gerekmektedir. Bunun için gaz sızdırmazlık raporu ve montaj tespit raporlarının alınması gerekmektedir. 
  • Araç muayeneleri genel olarak 2 saatte tamamlanmaktadır. Ancak muayene alanının yoğunluğuna göre süre değişebilir. 

Oğuzhan İsa Temiz

Güncel SEO ve Marketing içeriklerini derleyip yazmayı seven yazar aynı zamanda kişisel bir blog edası içerisinde içerik üretiyor. Farklılaşan kişisel psikolojiler insanları başka bir insan haline bürünmeye zorlayabiliyor. Tabii bir filmde de geçtiği gibi " Evet,biz tüketiciyiz.Tutkulu bir yaşam tarzının yan ürünleriyiz. Cinayet,suç,fakirlik bunlar beni ilgilendirmiyor. Benim için önemli olan magazin dergileri.500 kanallı TV,iç çamaşırım da kimin adının yazdığı…" bana destek olmak isterseniz yazılarımı paylaşabilirsiniz. https://oguzhantemiz.com

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir